TÜİK son genç işsizliğini her ne kadar yüzde 21,6 olarak açıklasa da bu rakamların resmin bütününü yansıttığı söylenemez. Çünkü TÜİK, verilerini son 4 haftada iş arayıp da bulamayanlar üzerinden hesaplıyor. Fakat aktif olarak iş arama sürecine katılmadığı halde herhangi bir iş yapmayan yaklaşık 2 milyon genç var. TÜİK'in açıkladığı yaklaşık 1.2 milyon işsiz gencin üzerine bu büyük kitleyi eklediğimiz zaman 3.2 milyon genç ediyor. Yani aslında 15-24 yaş grubunda okula gitmediği halde çalışmayanların oranı yüzde 43,2...
Ne eğitimde ne de işte olmayan milyonlarca gencin olması Türkiye'nin geleceği açısından kaygı uyandırıyor.
Üniversite mezunu onca işsiz varken ve azımsanamayacak kısmı kendi alanında işlerde çalışmıyorken üniversite eğitimini bir para kazanma aracı olarak görmek de bir hata zaten. Fakat bunu kapitalist mantıkla yetişen insanlara anlatmaya çalışırsanız ya elitist, ya da ezik olursunuz. Mevcut düzende akademik yetkinlik para etmiyor, ticari yetkinlik para eder. İnsanların sadece maaş için, statü için okul okuduğu bir ülkede işini hakkıyla yapacak insan sayısı oransal olarak da az olacağından, sağlıklı gelişim de olmaz. Biz eğitime önem veriyoruz diyebilmek her yere üniversite açmakla olmuyor. Alınan eğitim işlevsiz olursa, insanlar okumaktan da soğur. Sırf okumuş olmak için okuyanların çoğu işsiz, istihdamı olmayan yeni bölümler de açıp reklam yapmak sorunu büyütmekten ibaret.
Üniversite mezunuyum. (Yabancı dil üzerine) Fabrikada işçi olarak asgari ücretle çalışıyorum. Fabrikada iş yok ve işçi çıkartmaya başlayacaklar yakında. Uzun süredir çalışmama rağmen ben de çıkartılma tehlikesi içerisindeyim. Durum bu. İşsizliği geçtim, iş arayanları da geçtim, iş veren de yok.
bizim eğitimden anladığımız yeni üniversite adında lise açmak oldugu için bu sadece işsizliği öteliyor. arkadaşlar ülkede katma değerli mal üretmedigimiz için sanayici de adam gibi para kazanamıyor. adam gibi para kazanamayan sanayici iş adamı çalışanına doygun bir maaş veremiyor o yüzden herkes okumaya çalışıyor. ve sonuç mantar gibi üniversite görünümlü meslek liseleri... biz inatla katma değerli mal üretmemeye her şeyi ithal etmeye devam ettikçe bu lanet döngü kırılamayacak.