Doğraması Zor Lezzeti Çok: Her Yemeğin Olmazsa Olmazı Soğan Nasıl Doğranır?

Şimdi herkes iyice saçmaladın Mignon soğanı da nasıl doğrayacağımızı biliyoruz diyecek. Ama gerçekten ben bile mutfağa girdiğimde en zorlandığım nokta soğan doğramak. Hele ki yapılacak yemek fazlaca soğan gerektiryorsa vay halimize! İşte hayatınızı kolaylaştıracak soğanı bir çırpıda doğrayacağınız yöntemler!

İlk adımda bir sakız ile başlayın.

Ne alaka derseniz sakız çiğnemek ya da ağzınızda bir yudum su tutmak gözlerinizin normalden fazla yaşarmasını ve yanmasını engelliyor. Tamam bir anda mucizevi bir şekilde kesiyor demiyorum ama acınızı bir nebze azaltıyor.

Doğrama tahtası en önemli noktalardan biri!

Evet doğrama tahtanızın büyüklüğü ve tezgahınızda kaymaması çok önemli yoksa istenmeyen yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz. Tahtanız tezgahınızda kayıyorsa altına kaymayan bezlerden koyabilirsiniz ya da genişçe iki lastiği tahtanın köşelerine geçirebilirsiniz.

Sıra geldi bıçağa!

Doğrama tahtasından sonra önemli adımlardan biri bıçak seçimidir. Bıçağınızın keskin ve düz olması gerekir. Genelde şef bıçağı olarak satılan bıçaklar doğrama işleminizi kolaylaştıracaktır. 

*Bıçağınızın keskinliği ne kadar çok olursa gözlerinizin yaşarma oranı o kadar az olacaktır.

Veee en önemli nokta parmaklara dikkat!

Evet iki dakika soğan doğrayacağım diye parmaklarınızı da yemeğin içine ilave etmeyin!

Parmaklarını dümdüz tutmaktansa orta parmağınızın kemiğini bıçağa dayayıp doğrama işlemini yapın. Kısacası ellerinizi minik bir peçeymiş gibi tutun.

Yemeklik- Küp küp doğramayla başlayalım!

Her yemeğimizin baş tacı olan küp küp doğranmış soğanlar gelin bakalım kolayca nasıl doğranıyor!

1. Hemen soğanlarınızı soymayın!

İlk olarak köklerin olmadığı başını minnacık keserek başlıyoruz! Bunun nedeni düz bir yüzey yaratmak ki soğanımızla istediğimiz gibi rahatça ilgilenebilelim.

2. İkinci adımda hala soymuyoruz!

Evet bizlerin en sık yaptığı hatalardan biri oğanın altını ve üstünü kestikten sora soyup elimizde minik minik doğramaya çalışmak. 

Şimdi o yarattığımız düz yüzeyi tahtaya gelecek şekilde koyup yukarıda kalan köklerin tam ortasından ikiye kesiyoruz.

3. Üçüncü adımda artık soyabiliriz!

Evet doğrayacağımız soğanın boyutlarını belirledikten sonra kökünü kesmeden üzerindeki kabukları köke doğru soyuyoruz.

4. Minik küpler için biraz ince ayrıntıya ihtiyacımız var!

Soğanınızın üzerine bastırın ve tam ortasından bir kesik atın. Kesik köküne doğru iyice gitsin ama tam anlamıyla asla ikiye kesmeyin.

5. Şimdi sıra köküne paralel çizikler atmakta!

İşte bu adımda o kökü kesmemeniz çok daha fazla işe yarıyor, çünkü soğanın kayan katmanları kök sayesinde serbest kalıyor.

6. Artık doğrama zamanı!

Nihayet sona yaklaştık! Şimdi kökünden tutarak soğanları doğramaya başlıyoruz. İşte bu adımda pençe şeklinde getirdiğiniz eliniz çok işe yarıyacak. Hem doğramayı hızlandıracak hem de yaralanmanızı engelleyecek.

7. Mini minnacık kalan soğanınızı zorlamayın!

Evet köke yaklaştıkça parmaklarınızı da yemeğin içine katma riskiniz artıyor, işte bu adımda yatırın soğanınızı öyle doğramaya devam edin.

8. Son adım!

Doğrama tahtasından soğanlarınızı alırken kesinlikle bıçağınızın sırtını kullanın yoksa keskin bıçak ile kendinize zarar verebilirsiniz.

Şimdi de piyazlık- dilim dilim doğrama!

Genellikle salatalarımızın çoğunda ya da yemeklere karamelize soğan yapacağımız zaman bu yöntemi kullanırız. Bizim için çoğu yiyecek soğansız bir hiç!

1. İlk olarak salatalarla başlayalım...

Salataya koyacağımız soğanın biraz daha düzgün olması gerekiyor, pişmediği için şekli çok da deforme olmayacak. Bu sefer yine soğanın başını kesiyoruz ve yine kök kısmı kalıyor daha sonra soyuyoruz ve ikiye kesiyoruz. Sabitlediğimiz soğanı bir elimiz pençeymiş gibi tutup ince ince dilimliyoruz.

2. Bu sefer köke ihtiyacımız yok!

Alıştığımız gibi kökünü ve başını kesip soğanımızı soyuyoruz. Bu aşamada soğanı bir arada tutacak köke ihtiyacımız yok, çünkü yemekte pişip deforme olacak şekiller bekliyoruz. Sonrasında soğanı ikiye kesip ay şeklinde doğramaya devam ediyoruz. Soğanın dibine yaklaşıp zorlandığımızda yana yatırıp işleme devam ediyoruz.

O muhteşem soğan halkaları son adımımız!

Düzgün soğan halkaları için doğrama işleminde bir iki püf noktası var hepsi bu!

1. İlk adım her zaman soğanı sabitlemek!

Düzgün halkalarımız olsun istiyoruz, ama aynı zamanda parmaklarımızın da yemeğe girmesine karşıyız. Bu nedenle ilk adımda soğanımızın bir yanına minik bir kesik atıyoruz.

2. Dilimlemek kolay sanki?

Bu sefer dilimlerin 1 cm'den daha kalın olması şart yoksa pişerken yanma riskleri çok yüksek. Soğanımızın sadece başını kesip iri dilimlere ayırıyoruz!

3. Son adımda soyabiliriz!

Evet belki biraz farklı ama soğanların dilimlerini hazırlayıp halka halka ayırıyoruz. Son kalan halkanın çevresindeki zarı dikkatlice soyuyoruz.

İşte bu kadar herkese kolay gelsin!

Son olarak soğan doğradıktan sonra ellerinizden çıkmayan kokular için;

Yapmanız gereken bir kaşıkla ellerinizi ovarak yıkamak. Metaller elinizdeki soğan ve sarımsak kokusunu yok etmekte birebir!

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
24.09.2016

Kokusu burnuma geldi be :d

25.09.2016

Kıyma ile kavrulurken yayılan dayanılmaz kokudan mı bahsediyorsun ?

Pasif Kullanıcı
24.09.2016

Benim gibi labavutuar gözlükleriyle de doğrayabilirsiniz sakız yerine.

24.09.2016

bizde yok napcem

24.09.2016

ben güzel dorarım soğanı baha da hezz alıram hele bide bıçak itisse

TÜM YORUMLARI OKU (18)