Doğalgaz Fiyatları Yükselirken Avrupa Çıkış Yolu Arıyor: Rusya'ya Enerji Bağımlılığı!

Rusya-Ukrayna'ya savaş açtığından bu yana, ABD, İngiltere ve AB yaptırımları resmen yağdırdı! Bir tek enerji tarafında çekinik kalan Batı ki özellikle AB tarafı Rusya'ya bağımlı mı?

Doğalgaz fiyatları bir yandan artarken, bir yandan da Almanya, Fransa ve İtalya alternatif çözümler arıyor!

Avrupa'da gaz fiyatları sıçradı

Avrupa'da gösterge doğalgaz vadelileri fiyatları Rusya tarafından gelen tehdidin etkisiyle yüzde 30 artış kaydetti.

Hafta başında ABD'nin Rusya'ya yönelik petrol ambargosu planlarıyla rekor seviyelere yükselen doğalgaz vadelileri, bu sefer Rusya'dan gelen Kuzey Akım 1 tehdidi ile hızlı yükseldi.

BloombergHT'nin aktardığına göre, Avrupa'da gösterge olarak kabul edilen Hollanda TTF 1 ay vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 30'a varan yükselişle megavat/saat başına 270 euroya tırmandı.

Rusya'dan ambargo tehdidi!

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Avrupalı siyasilerin, Rusya'yı Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulamaya ittiklerini iddia etti.

Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’ya yönelik suçlamalar nedeniyle Kuzey Akım 1 konusunda adım atabileceklerine işaret etti.

Mütekabiliyet gereği boru hattından giden doğalgaz akışını kesebileceklerini belirten Novak, “Kuzey Akım 1’den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye faydası olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Rusya, Kuzey Akım 1 hattıyla Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz sevk ediyor.

AB, Rusya'dan vazgeçebilir mi?

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Başkanı Siegfried Russwurm, Avrupa Birliği'ndeki, Rusya'dan petrol, gaz ve kömür ithalatının yasaklanmasına konusundaki tartışmaları ateşle oynamak olarak değerlendirdi.

Russwurm, Dünya'nın aktardığına göre, Alman haber ajansı DPA’ya AB'nin ABD ile Rusya’ya enerji ambargosu uygulama olasılığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Russwurm, Rusya'dan petrol, gaz ve kömür ithalatının yasaklanması Almanya ve AB'yi saldırgandan (Rusya) daha şiddetli bir şekilde cezalandırmakla tehdit ediyor” ifadesini kullandı.

Avrupa 'ateşle mi oynuyor?'

Moskova’ya karşı enerji ambargosunun sanayide değer oluşturma, tedarik zincirleri ve arz güvenliği üzerindeki sonuçlarının dramatik olabileceği konusunda uyaran Russwurm, “Bu enerji ithalatını bir gecede değiştirmek imkansız. Almanya'da kullanılan ham petrolün yaklaşık üçte biri ve doğal gazın yarısından fazlası şu anda Rusya'dan geliyor' yorumunu yaptı.

Alman sanayi şirketlerinin enerji arzı ve rekabet gücü konusunda çok endişeli olduklarını hatırlatan Russwurm, Avrupa'da Rusya'dan enerji ithalatının yasaklanmasına dair tartışmaları bir nevi “ateşle oynamak” olarak nitelendirdi.

BDI Başkanı Russwurm, Alman hükümetine, Almanya'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesini ve mümkün olan en kısa sürede Rusya'nın enerji kaynaklarına daha az bağımlı hale gelmesini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapması çağrısında bulundu.

Almanya Başbakanı'nda Rusya açıklaması

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da dün Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesinin bilinçli bir karar olduğunu belirterek, Rusya'dan enerji ithalatını savunmuştu.

Avrupa'nın Rusya'dan enerji tedarikini kasıtlı olarak yaptırımlardan muaf tuttuğuna işaret eden Alman Şansölye, 'Şu anda Avrupa'nın ısıtma, güç kaynağı ve sanayi için enerji arzını güvence altına almanın başka bir yolu yok. Bu nedenle, genel çıkarlarımız ve vatandaşlarımızın günlük yaşamı için (Rusya'dan enerji ithalatı) büyük önem taşıyor.' değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkesine yönelik devam eden saldırıları nedeniyle Moskova’ya daha fazla ve daha sert yaptırımlar çağrısında bulunarak, Batılı ülkelerden Rusya'dan enerji ithalatının durdurulması çağrısı yapmıştı.

Almanya, enerjisinin yarısından fazlasını Rusya'dan alıyor

Almanya, geçen yıl Rusya'dan 19,4 milyar euroluk petrol ve doğal gaz ithal etti. Bu da Rusya'dan yapılan tüm ithalatın yüzde 58,7'sine denk geliyor.

İhtiyacı olan doğal gazın yarısından fazlasını, ham petrolün yüzde 34'ünü ve taş kömürün yüzde 50'sinden fazlasını da Rusya'dan ithal eden Almanya, 'enerji tedariki ve diğer ekonomik sonuçları' nedeniyle Rus bankalarına SWIFT'te kısıtlama getirilmesi konusunda isteksiz davranmıştı.

Macron, gaz fiyatlarına üst sınır uygulamasının yıl sonuna kadar uzatacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna savaşı ile bağlantılı olarak fiyatlarda yaşanan yükseliş karşısında devletin doğal gaz fiyatlarına üst sınır uygulamasını Haziran sonrasına, yıl sonuna kadar uzatılacağını söyledi. 

Macron, Rusya'nın yaptırımlara misilleme olarak Avrupa Birliği'ne gaz göndermesi Avrupa'da gelecek kışın çok daha sert geçeceğini de vurguladı.

AB doğal gaz tedarikçileri depolamaya odaklanacak

Ticaret kuruluşu Eurogas dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) gaz tedarikçilerinin yüksek tüketici fiyatları konusunda harekete geçme ihtiyacının kesinlikle farkında olduklarını ve depolama yükümlülüklerini değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Montel-Foreks'in haberine göre, Avrupa Komisyonu'nun, Ukrayna'daki savaşın Rus doğalgazının AB'ye akışının kesintiye uğramasından korkulmasına yol açması nedeniyle rekor gaz fiyatlarına tepki verme ve kış tedarikini güvence altına alma önlemlerinin bir parçası olarak Salı günü depolama yükümlülükleri önermesi bekleniyor.

Eurogas genel sekreteri James Watson Montel'e verdiği demeçte, 'Bütün ülkelerin depolama kapasitesine sahip olmadığını akılda tutmalıyız, bu nedenle Fransa ve İtalya'daki gibi sınırlı depolama yükümlülükleri gerçekçi olabilir. Bu nedenle, ulusal kapasiteleri ve tabii ki komşu ülkeleri destekleme ihtiyacını dikkate alarak depolama yükümlülüklerini değerlendirmeye hazırız' dedi.

Avrupa Komisyonu, Montel tarafından görülen bir plan taslağına göre, bloğun gelecek kışa iyi hazırlanmasını sağlamak için bu yıl 30 Eylül'e kadar AB gaz deposunun ortalama en az %80 oranında doldurulması çağrısında bulunacak.

İtalya, doğal gazda Rusya'ya bağımlılığını 24-30 ay içinde sona erdirmeyi hedefliyor

İtalya Enerji Dönüşüm Bakanı Roberte Cingolani, Rusya'dan doğal gaz ithalatına olan bağımlılığı gelecek 24-30 ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

'Gelecek 24-30 ay içinde tamamen bağımsız olacağımızı düşünmek makul' diye konuşan Cingolani, Rusya'nın hali hazırda toplam gaz ithalatının yüzde 40'ını Rusya'dan gerçekleştirmekte olduğunu belirtti. 

Cingolani'nin verdiği bilgiye göre İtalya, yeni bir yüzer LNG terminalini bu yıl ortasında inşa etmeye başlayacak.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu