Doğal Afetler Sonrasında Sosyal Medyada Dolaşıma Giren Yanlış Bilgilerden Korunmak İçin Bazı İpuçları

İzmir'de gerçekleşen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medyada adeta seferberlik ilan edilmiş durumda...

İnsanlar göçük altında kalan ve yardım bekleyen kişilere daha hızlı ulaşılabilmesi için özellikle Twitter'da pek çok tweet paylaştı. Bu paylaşımlar sayesinde depremzedelerin konaklayabilecekleri ve erzak temin edebilecekleri yerler hızla elden ele yayıldı; kayıp kişilere ise kurtarma ekipleri yönlendirildi.

Gelin görün ki böylesi durumlarda doğru bilgi kadar yanlış bilgiler de dolaşıma giriyor ve önüne geçilemez bir hızla yayılıyor. Bu da panik ve endişeye yol açmasının yanı sıra yanlış yönlendirmeye neden olduğundan vakit kaybı da demek. 

Peki, bu durumun önüne nasıl geçebiliriz?

Teyit.org bu süreçte sosyal medyada dolaşıma girmiş olan yanlış bilgilerden nasıl korunabileceğimize dair bazı ipuçlarını paylaştı.

Biz de yanlış haberlerden korunmanızın özellikle doğal afet dönemlerinde ne kadar önem teşkil ettiğini bildiğimiz için sizlere çok büyük fayda sağlayacak bu ipuçlarını aktarmak istedik.

Gelin, bilgi kirliliğinden nasıl uzak durabileceğimize bir bakalım.👇

Kaynak

1. Resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamaları takip edin.

Alanında uzman kişi ve kurumlardan felaket sırasında anında yeterli açıklama gelememesi, kullanıcıları şüpheli bilgilere yönlendirebilir. Yanlış bilgiyle karşılaşmamak için güvenilir kurum ve kuruluşların güncel olarak paylaştığı haberlere göz atın, acil ise telefon yoluyla iletişime geçin.

2. Görüntüler her zaman kanıt değildir.

Fotoğrafların her zaman kanıt sunduğu yanılgısına düşmeyin. Hatalı ilişkilendirilmiş veya üzerinde oynanmış görseller iddia ettiği bağlama dahil olmayabilir. Daha önce yaşanmış felaketlerin fotoğrafları, kötü niyetli kişiler tarafından bu tip kriz anlarında tekrar dolaşıma sokulur. Paylaşmadan önce emin olun.

3. Sosyal medyanın etkisini göz ardı etmeyin.

Sosyal medyada paylaştığınız bir içeriğin çok hızlı bir şekilde çok fazla insana ulaştığını unutmayın. Özellikle kargaşanın yaşandığı doğal afetler söz konusu olduğunda, dayanağı olmayan her iddianın büyük tehlikelere neden olabileceğini hatırlayın.

4. Olay anında paylaşılan kesin yargılar yanıltıcı olabilir.

Felaketin hemen sonrasında paylaşılan verilerden şüphe duyun. Yetkili kurumların bütün verileri değerlendirmesi ve gerçek sonuçları açıklaması zaman alır. Sağlıklı bilgi edinmek için mutlaka bilimsel yöntemlerle araştırma yapan uzman kişi ve kurumların açıklamalarını bekleyin.

5. Kâhin, müneccim ve felaket tellallarına itibar etmeyin.

Doğal afetlerin ne zaman, nerede ve hangi şiddette gerçekleşeceğine dair kesin yargıların doğru olamayacağını unutmayın. Doğal afet uzmanlarının bilimsel verilere dayandırdıkları öngörüleri, kâhin ve müneccim olduğu iddiasıyla söylenen asılsız bilgilerle karıştırmayın. Özellikle mesajlaşma uygulamaları aracıyla yayılan ses kayıtlarından şüphe duyun.

6. Kutuplaşma felaketi büyütür.

Taraf tutan ve kutuplaştırıcı mesajlar içeren gönderilerin, kriz anında daha çok paniğe sebep olduğunu unutmayın. Özellikle hedef gösteren, suçlayıcı içeriklerin toplumu kutuplaşmaya, kavgaya ve düşmanlığa yöneltebileceğini hatırlayın. Toplumun tepkisini çekmeye yönelik oluşturulmuş taraflı içeriklerden şüphe duyun.

7. Tek bir kaynağa bağlı kalmayın.

Yerel örgütler, medya kuruluşları, görgü tanıkları, yetkili merciler ve kurtarma ekipleri gibi felaket anında farklı deneyimler edinen birçok farklı kaynaktan yararlanın. Çok sayıda etkileşim alan şüpheli bilgileri, alanında uzman kişilere yönlendirerek teyit edilmesini sağlayın.

8. Güncel olun.

Kriz anlarında yaşananların hızla değişebileceğini unutmayın. Edindiğiniz bilgiler, güvenilir olduğu kadar güncel de olmalı. Eski bilgilerin, güncelleri yerine yayılmaya devam etmesine engel olun.

9. Hashtag’ler trollerin etkisinde olabilir.

Sosyal platformlarda hashtag’in, geniş kitlelere ulaşmanın en kolay yolu olduğunu hatırlayın. Konuyla alakalı gözüken hashtag’ler üzerinden yayılan görüntüler her zaman yaşanan felaketle ilgili olmayabilir.

10. Korku ve endişe, şüphenin önüne geçmesin.

Heyecan, korku ve öfkenin, panik ve tehdit içeren bilgilerle beslenmesine izin vermeyin.

11. Genellemelerden kaçının.

Görgü tanıklarının anlattıkları ya da sosyal medyadaki canlı yayınlar felaketin bir noktasından edinilmiş tek bir bakış açısını yansıtır. Kısıtlı bir alanda, belirli bir süre içinde gerçekleşmiş her olayın, bütün felaketi temsil ettiğine dair genellemelerden kaçının.

12. Paylaşım yapan içgüdüleriniz olmasın.

Olayın sıcağıyla, sosyal medyada paylaştıklarınızın tamamen içgüdüsel olmadığından emin olun. Söz konusu gönderinin kapsamı, aslında sizin iletmek istediğiniz mesajdan çok farklı olabilir. Özellikle hassas içeriklerin yanlış bilgilerle yayılması tüm topluma zarar verebilir.

13. Sosyal medya yarışına dikkat edin.

Doğal afetlere dair bilgiler paylaşırken ilk sırada olana değil, güvenilir olana değer verin. Takip ettiğiniz medya kuruluşlarının anında paylaşma güdüsü içinde olmadığından emin olun. Haberlere konu olan kişilerin her zaman doğal afet uzmanları olmadığını unutmayın.

14. Yalancı çoban hikayesine dönmesin.

Sağlıklı bilgi akışının olmadığı ortamlarda şüpheli, yanlış veya asılsız bilgiler paylaşan hesapların itibarının düştüğünü ve inandırıcılığının azaldığını unutmayın. Yanlış bilgi paylaşmanın olumlu geri dönüşleri olmayacaktır.

15. Doğru bilgi için sabredin.

Yetersiz veya eksik bilgiler panik ortamını artırır. Yaşanan felaketin büyüklüğü hakkında bilgi almak için beklemek gerekebileceğini unutmayın. Merak duygusunun ön plana çıktığı bu tip zamanlarda, güvenilir olmayan bilgiler su yüzüne çıkabilir. Bilgi eksikliğini yanlış bilgilerle örten içeriklerden kaçının.

16. Felaket öncesi hazırlıklı olun.

Sosyal medyadan yerel yönetimlerin, belediyelerin, ilgili kurumların hesaplarını takibe alarak güncel ve güvenilir bilgiler edinin. Bu sayede doğal afetler sırasında ne yapabileceğinize dair yeni yöntemler de öğrenebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

İzmir'de Önümüzdeki Günlerde Yağış Olmadığını Müjdeleyen Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Açıklamaları Tepkilerin Odağında
Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'deki 6,6 Büyüklüğündeki Depremi Yorumladı: İzmir'e Doğru Başka Depremler Gelebilir!
Tüm Türkiye İzmir İçin Tek Yürek! Getir’in Depremzedelere Kısa Sürede Ulaştırdığı Yardım Sosyal Medyanın Gündeminde

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
30.10.2020

Sevgili editör; deprem 6.6 değil, 6.9. bence yanlış bilgilerden korunmak için ipuçlarından siz faydalansanız daha iyi olur. Onedio'nun tüm içeriklerinde ısrarla 6.6'dan bahsediliyor. Belki de bu ipuçlarını tüm ekibinize öğretmelisiniz.

30.10.2020

internetton stock tesetturlu resmı bulup 31 ekımde açılan hesaplar ınsanları kutuplaştırmak ıstıyor hepsı troll hesap ınanmayın

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ