Muradiye Şelalesi Nerededir? Mavi ile Yeşili Birleştiren Van Muradiye Şelalesi'nin Oluşumu ve Özellikleri

Yeşilin ve mavinin bin bir tonunu barındıran Muradiye şelalesi, doğada yürüyüş yapmayı sevenler için her mevsim farklı bir güzelliğe bürünüyor. Piknik yapmanın, doğa ile buluşmanın ve seyahat etmenin eşsiz yollarından biri olabilir. Muradiye Şelalesi'nin üzerindeki köprü ile beraber çok hoş bir manzarası bulunmaktadır. Bu şelale özellikle yaz aylarında ziyarete uygun olan bir yerdir. Yaz mevsiminde buraya gitmeyi tercih ederek sıcak yaz günlerinde bile serin bir gün geçirirsiniz. Peki Muradiye Şelalesi nasıl oluşmuştur? Muradiye Şelalesi'nin özellikleri nelerdir? 

İşte, Muradiye Şelalesi hakkında merak edilenler...

Muradiye Şelalesi Nerededir?

Van şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, şehrin en ilgi çekici turistik yerlerinden biridir. Göreçek Mahallesi, Muradiye ilçesinde bulunan şelale, doğa turizmi açısından bölgenin ana kaynaklarından biridir. Şelalenin çevresinde mangal ve piknik için geniş alanlar bulunmaktadır. İhtiyaçlarınızı karşılayabilecek marketler de bulunmaktadır. Şelalenin çevresinde yöre halkının tarlalarından getirilen ürünler görülmektedir.

Muradiye Şelalesine Nasıl Gidilir?

Muradiya şelalesi şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Van'a uzaklığı 80 kilometredir.

Muradiye Şelalesine Özel Araç ile Ulaşım Nasıldır?

Van Erçis karayolu üzerinde Muradiye-Çaldıran kavşağından ulaşılır. O kavşaktan 20 kilometre daha sonra Karahan köyünün sapağındaki şelaleye ulaşabilirsiniz.

Muradiye Şelalesine Otobüs ile Ulaşım Nasıldır?

Van otogarından Muradiye otobüslerini tercih ederek Muradiye ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Muradiye Şelalesi Nasıl Oluşmuştur?

Muradiye Şelalesi, Tendürek Dağı’ndan kaynağını alır ve Bend-i Mahi çayı üzerinde bulunur. Bu çay üzerinde büyüklü küçüklü pek çok şelale bulunur. Muradiye şelalesinde su farklı yüksekliklerden akmaktadır. Muradiye Şelalesi'nin üzerinde yer alan asma köprüde manzarasına hoşluk katmaktadır. Görsel olarak eşsiz bir manzara sunan bu alan aynı zamanda dinlenebileceğiniz ve yürüyebileceğiniz oldukça geniş bir konsepte sahiptir.

Kış mevsiminde hava sıcaklığı -20 derecelere ulaştığında şelale donmaktadır. Bendimahi Çayı üzerinde ki şelale fotoğraf tutkunları için muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

Muradiye Şelalesi'nin Özellikleri

Suyun şelaleye düştüğü en yüksek nokta yaklaşık 18 m'dir. Genel olarak şelalenin yüksekliği 50 metredir. Çok yüksek olmasa da birçok yerden düşen sular güzel manzaralar oluşturuyor. Görüntünün yanı sıra şelalelerin oluşturduğu ses de insana huzur veriyor. İlkbaharda su daha bol olur. Kışın donmuş bir şelale, bambaşka ve muhteşem bir manzara ortaya çıkarıyor.

Bendimahi Çayı, Çaldıran ovasında suların birleşmesiyle oluşur. Dar ve derin Gönderme Boğazından geçerek Muradiye ovasına ulaşır. Bu gönderme kanalı genç volkanik kayaçlarda oluşur ve genç volkanik kayaçlarda bulunur.

Muradiye Şelalesi'ne Gidenlerin Görmesi Gereken Yerler

Muradiye Şelalesi'ne gitmişken çevrede ziyaret edebileceğiniz bazı yerler şunlar olabilir:

Şeytan Köprüsü

Muradiye şelalesinin ilerisinde Muradiye ilçesine gelmeden 5 kilometre mesafede bulunan Şeytan Köprüsü'ne ulaşmak için Muradiye ilçesine gelmeden 5 kilometre öncesinde sağa dönülerek 500 metre ilerleyerek Şeytan Köprüsü'ne ulaşabilirsiniz. Ana yoldan yaklaşık 500 metre içeride bir yan yoldan gitmeniz gerekiyor.

Bendimahi çayı içindedir. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Tek gözlü, pürüzsüz ve kırma taştan yapılmıştır. Yol düz ve stabildir. 

Ancak asıl özelliği, köprünün altındaki kayalarda, kayaların doğal oluşumundan kaynaklanan, suyun hızlı aktığı kısımdır. Bitişik iki taş arasından çılgınca sular fışkırır ve birbirine değiyormuş gibi görünür ve köprüye çok muhteşem bir görünüm kazandırır. Bu durum paranın adını da 'Şeytanın Parası' olarak açıklıyor.

ST. Stefanos Kilisesi

Şehir merkezine 2,5 kilometre Kilise mahallesinin batı kesimindedir. Aksorik Dağı'nın yamacına kurulmuş ve Bend-i Mahi çayının hemen yanında yükseliyor.

Kilise: Çevresindeki kilise ve manastır hücreleriyle birlikte manastır kompleksinin bir parçası. Ancak günümüzde manastırın odaları yıkılmış ve sadece temelleri kalmıştır. Kilise yapısı çok iyi durumda. Kilise yapısı: doğu-batı doğrultusunda: 12x7 metre dikdörtgen planlı, girişte tonozlu bir odaya sahiptir. Kilisenin yüksekliği 12 metredir.

Kiliseye batıdaki bir kapıdan girilir, ancak kapı harap durumdadır. Kuzeydeki bir kapı, Saint Etienne'in mezar şapeline açılır.

Muradiye Şelalesi Gezgin Yorumları

Muradiye Şelalesi ziyaretçilerinin yorumları;

'Muhteşem bir yer. Kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir yer.'

'Gezilip görülmesi gereken bir yer on numara vaktim olsa akşama kadar suyun kenarında oturup suyun sesini dinleyebilirdim.'

'Doğa harikası bir yer şelalenin sesi huzur veriyor insana.'

'Oldukça güzel bir manzaraya sahip etrafı piknik alanı bakımlı temiz bir yer'

'Manzarası çok güzel bir mekan. Giriş ücreti araç başına 20 Tl alınıyor. Kamp mangal semaver için uygun alanlar var.'

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanı'nın Kızı Gassal Dizisini Savundu, Tepkiler Gecikmedi
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
YORUMLAR
02.09.2022

Kaç defa gitmişliğim var, yaşadığım yere de yakın. Ancak o kadar da abartılacak bir yer değil, kıytırık şelale işte.

03.06.2023

acilen millet bahçesi yapılsın..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ