Doğa Ananın Çığlıkları! Dünyanın Dört Bir Tarafından İklim Değişikliğinin 27 Üzücü Etkisi

Küresel ısınma veya iklim değişikliği sadece kutup ayılarının soyunun tükenmesiyle kalmayacak. Kızıl Deniz tamamen yok olabilir!!! Bazı ülkeler sular altında kalabilir, bazı ülkeler ise önümüzdeki yıllarda ciddi açlık ve kuraklık sıkıntıları yaşayabilir!!! Son yıllarda meydana gelen üzücü gelişmeleri sizler için Buzzfeed'den derledik. Tüm dünyanın konu hakkında daha duyarlı olması artık şart!

1. NASA ve Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar özellikle batı Antarktika'da tarihin en hızlı ve geri dönüşü olmayacak buzul erimesi olduğunu tespit etti.

2. Arjantina ve Paraguay'ı birbirinden ayıran Pilcomayo Nehri son 20 yılın en kötü kuraklığı ile karşı karşıya.

Kurumuş ağaç dallarına konan kargalar ve çamura saplanmış kimi ölü kimi canlı timsahlar artık bölgenin genel manzarası haline gelmiş durumda.

3. Avustralya'daki Büyük Bariyer Resifinin %93'ü beyazlayarak ölmüş durumda. Bu resif tarihinin en ciddi tahribatı.

4. Avusturya Alplerindeki buzul derinliği giderek azalıyor. Fotoğrafta gördüğünüz Mullwitzkees Buzulu en çok etkilenen bölgelerden biri.

5. Bolivya ülke tarihinin en kötü kuraklığı ile karşı karşıya kalınca ülkede OHAL ilan edildi.

Büyük şehirlere su sağlayan buzullar giderek yok oluyor ve Ajuan Khota barajı kurumuş durumda.

6. El Nino Kamboçya'nın kırsal kesimine büyük bir vurgun yaptı. Tarım ve balıkçılıkla geçinen Kandal bölgesinde ciddi bir su sıkıntısı var fakat bilim insanlarına göre yağmur mevsimi geldiğinde muhtemelen bütün tarım alanları sel altında kalacak.

7. Arktik bölgelerdeki deniz buzulları kutup ayılarının hayatta kalabilmesi için kritik önem taşıyor. Kanada'nın Hudson Körfezi'nde son 30 yılda kutup ayısı popülasyonu %20 gerileme göstermiş durumda çünkü bölgede kış mevsiminde yeteri kadar buzul oluşmadı.

8. Aralık ayında Çin'in Pekin kentinde hava kirliliği 'kırmızı alarm' seviyesine çıktı. Şehrin hava kalite endeksi sağlıklı olması gerekenden 5 katı kötü sonuçlar ortaya çıkardıktan sonra okullar, iş yerleri geçici olarak kapatıldı ve araç trafiği sınırlandırıldı.

9. 50 yılın en kötü kuraklığını gören bir ülke de Etiyopya. Ülke nüfusunu besleyen tarım alanları aşırı yağmur ve sel yüzünden tahribata uğradı.

10. Fransa başkenti Paris'te de son 10 yılın en ciddi hava kirliliği seviyesine ulaşıldı.

11. Germanwatch Küresel İklim Riski Endeksi, Honduras'ı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında gösteriyor.

La Tigra'daki çilek tarlaları mantardan yok olmak üzere.

12. Kasım ayında bir gün Yeni Delhi'de hava kalitesi endeksi 999'u buldu. Üst limitin 500 olduğu bu ölçüme göre o gün dünyanın en kirli şehri Yeni Delhi'ydi.

13. İran'ın en büyük ikinci ihracat kaynağı olan antep fıstığı ağaçları tuzlu su yüzünden sarardı. 17. yüzyıldan beri fıstık yetiştirilen Kerman bölgesinde bile artık hiç fıstık çiftçisi yok.

14. EcoPeace'in uyarılarına göre Kızıl Deniz yılda 1 metre kadar çekiliyor. Bu şekilde devam ederse 2050 yılında Kızıl Deniz kuruyacak.

Fotoğrafta görülen çukur oluşumları yüzünden bazı plajlar, yollar kapatıldı ve tarım alanları zarar gördü.

15. Pasifik Okyanusu ülkelerinden belki de en yüksek riskte bulunan Kiribati. Ülke şu an deniz seviyesinden 1.5m kadar yüksekte bulunuyor fakat 2050 yılına kadar sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya.

16. Moritanya'nın Nouakchott kentini yükselen su seviyesinden korumak için kum tepeleri oluşturuluyor. Şehrin %80'i 10 yıl içinde sular altında kalabilir.

17. Everest Tepesindeki Khumbu buzulu son yıllarda yok olmaya başladı. Dünyanın en yüksek dağının kamp üssünde artık buzullar yerine göletler görülüyor.

18. Tisma Vadisi Doğal Reservinde aynı noktada 2008 yılında çekilmiş bir fotoğraf her şeyi açıklamaya yetiyor.

19. Norveç'in Ny-Alesund kesimindeki yaz mevsimi sıcaklıkları son 30 yılda 11 derece artış gösterdi. Bunun sonucunda Blomstrand Buzulu yok olmaya yüz tuttu.

20. Sibirya'da yağmış olan karın üzerine gelen yoğun yağmurlar geyik popülasyonunu yok ediyor. 2013 yılında 61000 geyik yiyecek kaynaklarına ulaşamadığı için hayatını kaybetmişti ve bu rakamın artması bekleniyor.

21. Somali'de halk Shabelle Nehri'ne su ve yiyecek için muhtaç ama bu yıl yaşanan kuraklık nehri tamamen kuruttu.

22. Kurak koşullar yüzünden Güney Afrika'nın Durban şehrindeki St. Lucia Gölü tamamen yok olmak üzere. Dünya Gıda Programı bölgede yaşayan 50 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

23. İsviçre'nin 23km uzunluk ve 900m derinlik ile en büyük buzulu Aletsch hızla yok oluyor. Uzmanlara göre buzul, içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde %90 oranında tahrip olabilir.

24. Tayland'da bazı bölgeler yıl içinde kuraklıkla mücadele etti. Ülke son 10 yıldan daha uzun bir süredir gördüğü en zor günleri yaşadı.

25. Alaska'nın Mendenhall Buzulu son 10 yılda 30m kadar çekildi. Fazla sayıda turist çeken lokasyonda gelen gezginlere buzulun 60 yıl içinde çekilmiş fotoğrafları gösterilerek bilinç oluşturulmaya çalışılıyor.

26. Mekong Deltasıdaki tarım sektörü Vietnam'ın pirinç ve diğer tahıl ürünlerinin yarısını karşılıyor. Fakat koşullar son 100 yılın en kötüsünü gördü ve tarım alanları hemen hemen kullanılmayacak halde.

27. El Nino'dan etkilenen bir başka ülde de Zimbabve oldu. BM'ye göre ülkenin kuraklık içinde yaşayan halkının önümüzdeki yıl ciddi yardımlara ihtiyacı olacak.

İklim değişikliği ve küresel ısınma demek doğal yaşam ve dolayısıyla da bizler için çok ciddi sonuçlar demek. Geri dönüşüm, sürdürülebilir enerji ve iyi tarım uygulamalarına önem vererek biraz olsun katkıda bulunabiliriz.

Küresel ısınma gerçekten var ve tahmin ettiğimizden çok daha hızla bize doğru geliyor.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
23.12.2016

doğa kaybetmez insanlar kaybeder

23.12.2016

Ay şükür gebericez. Tşk tabiat

23.12.2016

Tüm bu görmezden gelinen etkiler bir gün gerçekleşecek olan tek ve dönüşü olmayan bir etkiyi hazırlıyor ki o zaman geldiğinde de doğa insanların çığlığını kaile almayacak tıpkı bizim şu an ona yaptığımız gibi.Yeni bir Dünya bulma gayreti içindeki insanoğlunun, karşılaştığı seçeneklerin birinin bile büyük adaptasyon gereksinimleri ve çok ileri teknoloji olmadan yaşanamaz olduğunu görmesi bile , elindeki Dünya'yı kendini dahi düşünmeden tahrip etmesine engel olamıyor maalesef.Hırsı ve açgözlülüğü kendini yok edebilecek tek tür, yine kendini en gelişmiş canlı sayan insanoğlu maalesef.

TÜM YORUMLARI OKU (18)