DNA'mızı Ele mi Geçiriyorlar? Dünya'da İlk Kez Genetik Tasarımlı Bebekler Doğdu!

Daha doğmadan sana çizilen bir hayat olduğunu düşünmek biraz korkutucu. Kimine göre 'insan deneyi', kimine göre eşsiz bir armağan! İddialara göre genetik tasarımdaki bu gelişmelerle birlikte, 'etik' tartışmalarını alevlendiren bu deneyi sizler için derledik!

Çin'de dünyanın ilk 'genetik tasarımlı' bebekleri, He Jiankui tarafından tüp bebek tedavisi ile dünyaya geldi. He ikiz kız bebeklerin DNA'larının geliştirilmiş olduğunu dile getirdi.

Yedi kadının gördüğü tüp bebek tedavisinde bazı embriyoların genetiğinin değiştirildiği ve hamilelikle sonuçlanan deneyde, DNA tasarımın ilk örnekleri, ikiz bebekler dünyaya geldi.

Bu deney sonucu uzmanlar, He Jiankui'nin açıklanması doğrulanırsa bilim ve etik açısından yeni bir dönemin başlayacağını dile getirdi.

Peki genlerimiz nasıl değiştiriliyor?

Gen değiştirme teknolojisi 2012 yılında keşfedildi. Cas9 adında bir protein DNA'yı kesebilmek için bir moleküler makas olarak kullanıyorlar. Bilim insanları bu teknolojiyi insan hücrelerindeki hastalıklara yol açan DNA'ları kesmek için kullanıyor. 

Ancak uzmanlara göre, bu yöntem oldukça riskli. Çok fazla DNA kesilmesi sonucu önemli genlerin değişimi kanseri tetikliyor. En çok tartışılan bir diğer konu ise gelecek jenerasyonlara aktarılacak genler üzerinde değişiklikler gösterme olasılığından dolayı, bu riskler etik olmadığı konusunun altını çiziyor.

Bilim ve etik konusunda derin bir tartışma olacak!

ABD'li bir bilim insanı Çin'deki çalışmalarda yer aldığını, ancak bu tür bir gen düzenlemesinin ABD'de yasaklandığını çünkü DNA değişimlerinin gelecek nesillere geçebileceğini ve diğer genlere zarar verebileceğini söyledi.

"İnsan Deneyi"

Birçok bilim insanı tarafından 'insan deneyi' olarak kınanan bu durum, genetik tasarımının insan sağlığı üzerinde risklerinin oldukça yüksek olduğu konusunda hemfikir olarak karşı durduklarını dile getirdiler.

Oldukça cesur adımlar atan He Jiankui'nin gözlemlerine göre AIDS virüsüne dayanıklı DNA tasarımı şimdilik başarılı gözüküyor.

Bu deneye katılan erkeklerin hepsi HIV virüsü taşıyıcısı ve embriyolarda ise HIV virüsünün hücreye girmesine izin veren CCR5 geni devre dışı bırakıldı.

He, embriyolardaki bu deneyleri HIV'e karşı bağışıklık kazandırmak amacıyla yaptığını söyledi.

 Az sayıda insanın bu mucizeye doğuştan sahip olduğu belirtiliyor.

Çinli bilim insanı, deneyi henüz bir bilimsel dergide yayımlamadı. He Jiankui'nin iddiasının bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadığı da söyleniyor.

ABD'de bu tür deneyler yasak ancak bu deneye ABD'li bir doktorun da katıldığı belirtiliyor. İnsan klonlamanın yasak olduğu Çin'de ise genetik tasarım araştırmaları için bir sınırlama bulunmuyor.

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
YORUMLAR
26.11.2018

İnsanın aklına "Ada" filmi geliyor.Genetiğimizle zaten oynadılar yediğimiz içtiğimiz herşeyin genetiği bozuk.Herkesi şehir hayatı adı altında modern köleler olarak yönetip türlü türlü hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldular.Bir de çıkmış etik değil diyorlar sanki diğer yaptıkları çok etik.

28.11.2018

Çok başarılı bir yorum .İmzamı atıyorum

26.11.2018

İyi hazırlanmış yasalar ve iyi bir denetim ile etik olarak sorunlar engellenir. Genetik olan tüm rahatsızlıkların tedavisinin bulunması yerine direkt yok edilmesi fena fikir değil. // Bıçak, sebze meyve kesmek için üretildi ama insanlar birbirini öldürdü. Yani etik problemler olur denmesin Bulunmuşsa direkt uygulansın Benim canım yeşil göz çekti çocuğum yeşil gözlü olsun gibi saçmalıklara izin verilmesin yeterli

26.11.2018

Milyonlarca yıl uğraş, didin, genlerini ve memlerini en iyi şekilde katlana katlana aktarmaya çalış sonra biri gelip tereyağdan kıl çeker gibi yapsın! Hadi genleri aktardınız. Peki ya MEM'ler? İyi mi kötü mü bilmiyorum. Allah sonumuzu hayır etsin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ