DNA Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 13 Muhteşem Bilgi

DNA, bir canlının büyümesi, yaşaması ve üremesi için gerekli olan tüm genetik kodu içeren molekülün adıdır. Peki 20. yüzyılın en büyük keşiflerinden biri olan bu önemli yapıyı gerçekten ne kadar tanıyoruz? İşte işin uzmanı değilseniz daha önce hiç duymadığınız 14 ilginç bilgi:

1. DNA testinin çocuk ve potansiyel ebeveyni arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardığını duymuşuzdur. Fakat DNA testi aynı zamanda havyar ya da şarap gibi ürünlerin gerçekliğini ve değerini belirlemek için de kullanılmaktadır.

2. DNA, adli tıpta 13 farklı özelliği bakımından incelenmektedir. İki farklı insanın bu 13 kriter kapsamında aynı DNA profiline sahip olma ihtimali ise milyarda birdir.

3. Bir insanın DNA yapısı incelendiğinde, hangi hastalıklar için risk altında olduğu anlaşılabilir. Örneğin DNA mutasyonu, meme kanserinin de aralarında bulunduğu pek çok hastalık için risk oluşturur.

4. DNA, canlının yaşadığı ortamdan etkilenen bir moleküldür. Çevresel faktörler, genler üzerinde değişiklik yaratabilir. Bu durum neden bazı insanların daha koyu tene ya da daha fazla kıla sahip olduğunu açıklar niteliktedir.

5. Bilimkurgu yapıtlarında sıklıkla rastladığımız "mutasyon" terimi, gen diziliminde meydana gelen değişikliklere verilen isimdir.

6. Eğer vücudumuzdaki tüm DNA molekülleri uç uca eklenseydi, 600 kez Güneş'e kadar gidip geri dönebilirdi.

7. Eğer tüm hücrelerimizde bulunan DNA sarmallarını açıp uç uca ekleseydik, Ay'a 6000 kez gidip dönebilirlerdi.

8. ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülke bugün, mahkum edilmiş suçluların DNA bilgilerini içeren veritabanları bulundurmaktadır.

9. Mitokondriyal DNA (mtDNA), mitokondride bulunan ve çocuğa yalnızca anneden aktarılan bir moleküldür. Bunun sebebi yumurta hücrelerinin mitokondriye sahip olması, sperm hücrelerinin olmamasıdır.

10. Her insanın DNA yapısının %99'u birbiriyle aynıdır. Bir baba/anne ve çocuğunun DNA yapısının ise %99.5'i birbiriyle aynıdır.

11. Tüm organizmanın bilgisini içinde bulunduran bu karmaşık yapı, temelde yalnızca dört bileşenden oluşur. Bunlar adenin, guanin, timin ve sitozin isimli nükleotidlerdir.

12. Her insanın DNA'sı tamamen kendine özgüdür. Tek bir istisna dışında: Tek yumurta ikizlerinin DNA'ları birbirinin tamamen aynısıdır.

13. Bilinenin aksine, DNA'yı James Watson ve Francis Crick keşfetmemiştir. Bu keşfin arkasındaki esas isim, 1869 yılında beyaz kan hücrelerinin çekirdeğinde bu moleküle rastlayan İsviçreli biyokimyager Friedrich Miescher'dir.

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.

img.onedio.com

Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır. 

Q her zaman yanında.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
13.06.2021

Çoğunu işkembe-i Kübra'dan uydurmuşlar, yalan yanlış herşeyi yazmışlar. 6-) DNA uzunluğunu, güneş-dünya arası mesafenin yaklaşık 600 katı olması, 600 defa gidip geleceği anlamına gelmez, hani 2 yönlü ya, o yüzden 300 defa gidip gelir. 7-) Dünya-Güneş mesafesinin 600 katı ise, Dünya-Ay mesafesinin 225000 katı olduğu anlamına gelir. Güneş, ay'dan 375 kat uzaklıkta, 10 kat değil, merkür bile yaklaşık 145 kat uzak. 9-) Mitokondrisiz hücre yoktur, sperm hücresinde de vardır, ama kuyruk kısmındadır. Ve döllenme esnasında yumurtaya yalnızca baş kısmı girdiğinden, babanın mitokondrisi bulunmaz. 13-) James D. Watson ve Francis Crick de dahil olmak üzere, "HİÇ KİMSE", DNA'yı keşfettiler demedi, keşfettikleri şey DNA'nın yapısıydı, zaten Nobel ödülünü de bu yüzden aldılar. Bunlar en bariz hatalar, diğerlerinde de ufak-tefek var ama yazmaya uğraşmıyacağım artık. El insaf, atarken bari destekli atın Bee, ya da en azından bilmediğiniz konuda yazmayın.

14.06.2021

Aslında DNA yapısını asıl çözen Rosalind Franklin'di. Watson ve Crick ondan çaldılar.

13.06.2021

Çok yanlış bilgiler var.

13.06.2021

4. Madde ile 12. Madde birbiriyle çelişiyor. Genin çevresel faktörlerden etkilendiği doğru. İkizleri aynı şekilde etkilemesi de olası değil. Tek yumurta ikizlerinin genleri birebir aynı değildir. Evet 2 kardeş arasındaki gen benzerliğinden daha fazla benzerlik vardır ama birebir aynı diyemeyiz. Tek yumurta ikizleri arasındaki gen farklılığı anne karnında büyürken başlar ve hayat boyu devam eder. 9. Madde spermde mitokondri vardır. Fertilizasyon esnasında yumurtaya aktarılmaz. Nadir de olsa sperm mitokondrisinin yumurtaya geçtiği durumlar da vardır. 11. Madde tüm organizmalar demek yanlış olur. Genetik materyal olarak RNA kullanan canlılar da adenin yerine urasil bazı vardır. 13. Madde. Watson ve Crick DNA nın 2 li sarmal yapısını yayınlamışlardır. İkili sarmal yapıyı bulan kişi de Rosalind Franklin dir.

20.06.2021

Kim hazırladı bu gönderiyi? Okuduğum bölümden soğudum, valla. Bir dahakine araştırarak yazınızı hazırlayın ve bir uzmana danışıp alta kaynak bırakmayı da ihmal etmeyin. Bilgi paylaşımı vesilesiyle dezenformasyona yol açmayın.

TÜM YORUMLARI OKU (8)