DNA Dizilimleri Aynı Olan Tek Yumurta İkizlerinin Parmak İzleri Neden Farklı?

İki insanın aynı parmak izine sahip olması milyarda bir yaşanabilecek bir olaydır. 1880 yılında Henry Faulds ve William James Herschel tarafından ilk modern parmak izi çalışmaları başlatılmıştır. Günümüzde Henry Sistemi kullanılmaktadır ve bu sistem 5 ana parmak izi şeklini kabul ediyor. Henry Sistemi kadar sık kullanılmasa da, Vucetich tarafından geliştirilen bir sistem de bulunmaktadır ve 4 ana parmak izini tanımıştır. Ana konumuza gelirsek, tek yumurta ikizlerin aynı DNA'yı taşıdıkları söylenir. Ancak çevresel faktörler ve gende yaşanan mutasyonlar yüzünden iki fetüsün DNA'sının her zaman %100 aynı olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bu ikizlerin DNA'larının %100 aynı olduğunu varsayarsak, yine de parmak izlerinin kesin kes aynı olacağını söyleyemeyiz. Evet, tek yumurta ikizlerinin genomları aynı, ancak parmak izi oluşumunda çevresel faktörler de gen dizilimi kadar önem arz ediyor.

Parmak izlerinin oluşumu anne karnında, gebeliğin 10. haftasında başlar ve 16-17. haftasında tamamlanır.

Epidermis ve dermis arasındaki etkileşim, parmak izinin şeklini belirler. Bununla beraber, parmak izini etkileyen başka faktörler de bulunmaktadır.

Parmak izlerinin hamilelik sırasında çevresel faktörlerden etkilendiğine inanılıyor.

Hamilelik sırasında annenin beslenmesi, tansiyon, kandaki oksijen miktarı, anne karnındaki pozisyon ve hormon seviyeleri parmak ve parmak izinin oluşumunda büyük etkendir.

Tek yumurta ikizlerinin parmak izlerinde genetik kodlarından dolayı benzer kıvrım ve çıkıntılar bulunabilir. Ancak bu oluşum haftalar sürer ve farklılaşan çevresel koşullar nedeniyle parmak izlerinde farklılıklar görülebilir.

Mesela ikizlerden bir tanesi amniyotik keseye dokunuyor, diğeri dokunmuyor olabilir. Bu da bir çevresel faktördür. Başlangıçtaki küçük bir fark, parmak izindeki çıkıntıların nerede buluştuğunu, bittiğini ve çatallandığını değiştirebilir.

Daha kolay bir şekilde açıklayacak olursak, elinizde bir tarif var ve aynı pastadan iki tane yapmanız gerekiyor. Bu pastaları ne kadar aynı yapmaya çalışırsanız çalışın, aralarında küçük de olsa farklılıklar olacaktır. Parmak izlerini etkileyen çevresel faktörler de aynı şekilde çalışıyor.

Tek yumurta ikizlerinde parmak izleri, aynı genin farklı bir şekilde ifade edilmesi de diyebiliriz. İki fetüs, tek bir genetik kaynağa bağlı. Ancak birbirlerinden bir noktada bağımsız olarak geliştikleri için o genin ortaya çıkış yeri ve şekli değişiklik gösterebilir.

Ancak iki fetüsün aynı kaynaktan gelmesi, ikizlerin DNA'larının %100 aynı olduğu anlamına gelmez. Yaşanan mutasyonlar, çevresel faktörler ikizlerin DNA'sında çok küçük de olsa farklılıklar yaratır.

Son birkaç yıldır üzerine çalışılan bir teknoloji bulunuyor. Henüz çok kullanılmamış, ancak bu teknoloji tek yumurta ikizlerinde DNA farklılıklarını tespit edebiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yapışık İkiz Olan Hilton Kardeşlerin İnanamayacağınız Yaşam Öyküsü
Tıp Meraklıları Buraya! Ameliyat Sırasında Neden Tüm Kanın Dışarı Akmadığını Hiç Düşünmüş müydünüz?
İkiz Olmadıklarına İnanmakta Epey Zorluk Çekeceğiniz Oyuncular ve Onlara Bir Hayli Benzeyen Dublörleri

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"