Diyet Yapanların Vazgeçilmez Besini Yulafla İlgili Tüm Detaylar: Yulafın Vücuda Yararları ve Zararları Neler?

En sağlıklı tahıllardan birisi olan yulaf, hem insan hem de hayvanlar tarafından tüketilir. Yulaf tanelerinin yenilmesi oldukça zordur. Bu nedenle öğütülmüş veya kesilmiş olanı tüketilir. Hazırlanması oldukça kolay olduğu için özellikle kahvaltılarda tercih edilen bir besindir. Yulafın, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri oldukça fazladır. Bundan dolayı genellikle diyetlerde ya da sağlıklı beslenme programlarında öğün olarak kullanılır. Aynı zamanda yulaftan ezme, un gibi birçok üründe elde edilebilir. Peki yulafın vücuda yararları nelerdir? İşte yulafın faydaları ve zararları...

Zengin bir besin kaynağı olan yulaf, sade olarak tüketilebileceği gibi çeşitli tatlar ile birlikte de tüketilebilir. İçerisinde insan sağlığına yararlı bulunan birçok vitamin ve mineral bulunur. Yüksek miktarda E ve B vitaminlerine sahiptir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi birçok minerali yapısında barındırır. Yulaf güçlü lif ve protein kaynağıdır. Antioksidan bakımından önemli bir besindir. Uzmanlara göre günlük 8 kaşıktan fazla yulaf tüketilmemelidir. Aşırı tüketildiğinde vücutta bazı olumsuz durumlara sebep olabilir. Yulafın faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yulaf Nedir?

Yulaf, buğdaygiller ailesinden olan 50-60 cm boylarında otsu tahıl bitkisidir. Görüntüsü itibariyle diğer tahıl bitkilerinden kolayca ayırt edilebilir. Sadece beyaz ya da boz tohumlu değil, siyah çeşidi de bulunur. 

En çok Marmara, Akdeniz, Ege bölgelerinde üretilen yulaf içerisinde pek çok vitamin ve minerali barındırır. Genellikle hayvan yemi olarak kullanılsa da insan sağlığı içinde oldukça önemlidir.

Yulafın Vücuda Yararları Nelerdir?

Yulafın vücuda yararları oldukça fazladır. Kötü kolesterol seviyesinin yüksek olmasından kaynaklı görülen kalp hastalıkları riskini en aza indirger. Aynı zamanda kalp krizi, felç gibi durumların oluşmasını engellemeye çalışır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için yulaf tüketilebilir. Akyuvar hücrelerini arttıran yulaf, vücudu bakteri, mantar ve virüsten korur.

Yüksek kan şekerini dengelediği için aşırı kilosu bulunan ve şeker hastaları olan kişiler tarafından tüketilebilir. Antidepresan etkisi bulunduğundan dolayı yorgunluk, stres gibi durumları ortadan kaldırır. Yapılan araştırmalarda yulafın kanser üzerinde olumlu etkileri bulunduğu saptanmıştır. Özellikle kolon kanserinin gelişmesini ve yayılmasını yavaşlatır. 

Lif oranı yüksek besinlerin başında gelir. Bu neden kabızlık, ishal gibi problemin giderilmesini sağlar. Ayrıca çeşitli sindirim sorunlarını tedavi eder. Kilo vermek isteyenler tarafından tüketilebilecek bir besindir. Tok tutucu özelliğinden dolayı gereksiz kilo alımını engeller. Çeşitli cilt hastalıklarına, kuru ve kaşıntılı ciltlere de büyük faydası bulunur. Hem saç sağlığı hem de cilt sağlığı için yulaf tüketilebilir.

Yulafın Zararları Nelerdir?

Yulaf her ne kadar faydalı bir besin olsa da bazı kişilerin dikkatli kullanması gerekebilir. Özellikle avenin duyarlılığı olanlarda ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. Yulafın glüten içeren bir besinle tüketilmesi de alerjik belirtileri artırır.

Ayrıca, fazla tüketildiğinde gaz ve şişkinlik problemleri görülebilir. Çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olduğundan dolayı kontrollü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

En Çok Tercih Edilen Yulaf Ürünleri Hangileri?

Bir tahıl ürünü olan yulaf, tüketilmeden önce çeşitli işlemlerden geçer. Bu işlemler, yulafın yenilmesini kolaylaştırır. En çok tercih edilen yulaf ürünlerinden bazıları ise şunlar;

  • Yulaf Ezmesi: Kabuğundan çıkarılan yulafların buharda pişirilip ezilmesi ve yassı haline getirilmesiyle elde edilir. Uzun ömürlü olabilmesi için ise paketlerde satılır. Yulaf ezmesi, en çok tercih edilen yulaf ürünlerinden biridir. Su ve sütle pişirilerek tüketilebileceği gibi çiğ olarak tüketilebilir.

  • Yulaf Kepeği: Kabuğunun öğütülmesiyle elde edilen yulaf kepeği, diğer yulaf ürünlerine nazaran daha sağlıklıdır. Aynı zamanda yan etkileri de oldukça azdır.

  • Yulaf Unu: Kabuğundan ayrılan yulaf tanelerinin öğütülmesiyle ortaya çıkan yulaf unu, genellikle hamur işlerinde kullanılır. Özellikle ekmek yapımında kullanılan yulaf unu, diğer unlara göre daha geç bayatlama özelliği gösterir.

Popüler İçerikler

Erdoğan’ı Düşman Ülkelerin Cinlerinden Koruduğunu Söyleyen Üfürükçü Bir Ailenin Üç Kızını İstismar Etti
Skandallar Bitmiyor: Ablası MasterChef Beyza'nın "Tesettürlü Olduğu İçin" Tepki Gördüğünü İddia Etti!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
25.11.2022

hafta icinde sabahlari bal ve sut ile karistirip iciyorum kolesterol sorunum yok artik ama devamli yapacaksiniz diye bir kuralda yok hafta sonlari normal kahvalti yapiyor dengeyi sagliyorum

25.11.2022

yulaf candır .tok tutar ,kan şekerini düzenler ,doğal antidepresandir ,çölyak hastalarının vazgeçilmezidir.kilolarla vedanın belirtili nesnesidir , düştüğünüzde elinizden tutar sizi kaldırır,pazar günleri gezmeye götürür, yemek ismarlar ,tavla oynar , kavgaya gelir kaçmaz delikanlıdır ,adamdır lan adamm

25.11.2022

🤓🤓🤓

25.11.2022

Sabahları yoğurt ve bal ile birlikte yiyorum kahvaltıyı böyle hallediyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ