"Diyarbakır'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Diyarbakır'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

Birçok medeniyete beşik olmuş Diyarbakır doğal güzellikleri, tarihi mekanları, müzeleri, çarşıları ve mutfağıyla tarihin derinliklerinde kaybolmanızı sağlayacak bir şehirdir. Diyarbakır ilçelerinde gezilecek yerler say say bitmez. Diyarbakır çarşısı, müzesi, hanları ve doğasıyla üzerinden gelip geçmiş bütün medeniyetlerden izler taşıyan nefes kesici bir şehir!

Diyarbakır gezilecek yerler listesi yapıyorsanız özellikle gezilmesi gereken bu yerlere bakmadan listenizi ve planlarınızı tamamlamamanızı öneririz!

Her karışında buram buram tarih kokan Diyarbakır kültürel zenginlikleriyle görenleri hayran bırakan bir şehirdir. Yazın ayrı kışın ayrı bir manzarayla karışılabileceğiniz bu şehre uğramayı düşünüyorsanız, işte Diyarbakır'a gidip de gezmeden dönmemeniz gereken 17 yer!

1. Sülüklü Han

www.instagram.com

Sülüklü Han ismini, zamanında avlusunda bulunan kuyudan tedavi amaçlı sülüklerin çıkarılmasından almıştır. Kazancılar Hanı olarak da bilinen bu han, 1683'te Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve Atike Hatun tarafından inşa ettirilmiştir.

2. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

www.instagram.com

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ve büyüdüğü evin müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi 1973 yılından bu yana hizmet vermektedir. Müze hem tarihi Diyarbakır konaklarının görülmesi hem de Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait çeşitli eşyalarının sergilenmesi açısından önemli bir yerdir.

3. Diyarbakır Ulu Cami

www.instagram.com

639 yılında yaptırıldığı bilinen Ulu Cami, Diyarbakır'ın simgesi olan yapılar arasındadır. Mimarisiyle büyüleyen Diyarbakır Ulu Cami, kiliseden camiye dönüştürülmüş bir yapı olması ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliğe yapması bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir.

4. Hevsel Bahçeleri

www.instagram.com

2015'te UNESCO Dünya Mirası listesine giren Hevsel Bahçeleri, bünyesinde barındırdığı yüzden fazla kuş türü ve tilki, sansar ile kirpi gibi hayvanlarla göz alıcı bir yerdir. Yedi yüz hektarlık alanı kaplayan bu bahçeler şehrin en göz alıcı alanlarından biridir.

5. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

www.instagram.com

1934'te ziyaretçilerine kapılarını açan müze, Diyarbakır bölgesi ve çevresinden çıkarılan Roma, Hitit, Asur, Bizans ve Osmanlı ve daha bunun gibi birçok medeniyete ait çeşitli eserlere yer vermektedir. Bünyesinde on bini aşkın eserle Diyarbakır Arkeoloji Müzesi tarihe ışık tutan bir müzedir.

6. Diyarbakır Surları

www.instagram.com

Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun suru olan Diyarbakır Surları, seksen iki burca, beş bin yüz metre uzunluğa ve on iki metrelik bir yüksekliğe sahiptir.  UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve zamanında ev sahipliği yaptığı Selçuklu, Bizans, Roma ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan Diyarbakır Surları şehrin simgesel yapıları arasında yer almaktadır.

7. On Gözlü Köprü

www.instagram.com

Bulunduğu konum dolayısıyla Dicle Köprüsü veya Silvan Köprüsü gibi adlandırmaları olan On Gözlü Köprü'nün yapılış tarihinin 1065 yılı olduğu bilinmektedir. Uzunluğu yüz yetmiş iki metre ve genişliği dört ile on metre arsında değişen köprü, şehre gelenlerin uğrak alanlarından birisidir.

8. Ziya Gökalp Müze Evi

www.instagram.com

Ziya Gökalp Müze Evi, Türkiye'nin önemli isimlerinden biri olan Ziya Gökalp'in doğup büyüdüğü evin müzeleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Müzede Ziya Gökalp’in kişisel ve daha birçok eşyasına yer verilmektedir.

9. Hasan Paşa Hanı

www.instagram.com

1573 yılında Vezirzade Hasan Paşa tarafından inşa ettirilen Hasan Paşa Hanı, iki kata sahip olup avlusunda bir şadırvanın bulunduğu bir yerdir. Şehre gelenlerin mutlaka uğrayıp gerek kahvaltı ve kahve molalarını gerek alışveriş yaptıklarını ve yapmalarını tavsiye ettiğimiz bir han.

10. Dicle Nehri

www.instagram.com

Türkiye'den doğup Basra Körfezine dökülen bu nehir Türkiye’nin en önemli akarsuları arasında yer almaktadır. Kültürel olmasının yanında doğal güzellikleriyle de büyük bir öneme sahip olan Dicle Nehri, Diyarbakır'a yolu düşenler için mutlaka uğranması gereken alanlardan birisidir.

11. Ahmet Arif Edebiyat Müzesi

www.instagram.com

2011 yılında Diyarbakır doğumlu Türk edebiyatının önemli şairlerinden olan Ahmet Arif'e ithaf edilen Ahmet Arif Edebiyat Müzesi, konaktan müzeye dönüştürülmüş bir müzedir. Şaire ait eşyaları ve Diyarbakır konaklarının o göz alıcı yapısını görmek isteyenlerin kesinlikle bayılacağı bir müze!

12. Diyarbakır Atatürk Köşkü

www.instagram.com

Daha önceki zamanlarda Semanoğlu Köşkü olarak bilinen ve 1937 yılında Atatürk'e armağan edilmesinin ardından günümüzdeki ismini alan Atatürk Köşkü'nün tarihinin on beşinci yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Diyarbakır ev tarzında olan bu köşkü şehre yolunuz düşerse görmenizi tavsiye ederiz.

13. Birkleyn Mağaraları

www.instagram.com

Diyarbakır'ın göz alıcı doğal güzelliklerinden biri olan Birkleyn Mağaralarının geçmişinin milattan önceki dönemlere kadar dayandığı bilinmektedir. Mağaralar, eşsiz doğası ve atmosferinin yanı sıra kitabe ve kabartmalarıyla da birçok kişinin ilgisini üzerine çekmektedir.

14. Şeyh Mutahhar Camii

www.instagram.com

Anadolu’daki tek dört ayaklı minare örneğine sahip olması bakımından önemli bir yere sahip olan Şeyh Mutahhar Cami Akkoyun beyi tarafından 1500 yılında inşa ettirilmiştir. Şeyh Matar Camii, Kasım Bey Camii veya Kasım Padişah Camii olarak da adlandırılan camiyi şehre yolunu düşenlerin görmesini öneririz.

15. Nebi Camii

www.instagram.com

Şehrin birçok yapısında görülen siyah bazalt taşın kullanıldı diğer bir yapı da Peygamber Cami olarak da bilinen Nebi Camidir. On beşinci yüzyılda yapıldığı bilinen camiye Peygamber Cami denmesinin sebebi, caminin minaresinde yer alan yazıtlarda Hazreti Muhammed'den bahsedilmesidir.

16. Sipahiler Çarşısı

www.instagram.com

Kendinize bir Diyarbakır hatırası edinmek isterseniz gidebileceğiniz en iyi noktalardan birisi de kesinlikle Sipahiler Çarşısıdır. Birçok alandan faklı farklı ürünlerin yer aldığı çarşıdaki zanaatçıların eserleri de oldukça ilgi çekicidir.

17. Meryem Ana Kilisesi

www.instagram.com

Mor Yakup Kilisesi olarak da bilinen Meryem Ana Kilisesinin inşa ettirildiği tarih üçüncü yüzyıl olarak tahmin edilmektedir. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan bu kilise günümüze kadar birçok kez restore edilmiş olup, gerek Bizans döneminden mihrabı gerek Roma döneminden kalma kapısıyla göz alıcı bir yapıdır.

"Erzurum'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Erzurum'a Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 16 Yer
Dev Seyahat Rehberi: Karadeniz'e Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 54 Yer
"Bolu'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Bolu'ya Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
29.01.2022

Diyarbakır ortasında vurulmuş uzanirim ..... Diyarbakırliymış adı Bahtiyar ..... Dediler bu Diyarbakırlidir atın bunu zindana ......

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ