Diyanet İşleri Başkanlığı 2026 Yılında Fitre Bedelini Açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu toplantısı sonrasında, 2026 yılında Ramazan Ayı’nda ödenecek fitre bedeli 240 TL olarak belirlendi. Ramazan Ayı bu yıl 19 Şubat’ta başlayacak ve 19 Mart günü sona erecek.

Ramazan Ayı’nın başlamasına yaklaşık 1 ay süre kalırken, fitre bedelinin ne kadar olacağı merak ediliyordu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2026 yılı Ramazan ayından 2027 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 240 TL olarak belirledi.

Toplantı sonrası alınan kararların yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Fitre (sadaka-i fıtr), Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmeleri gereken mâli bir ibadettir.

Fitre ibadeti, yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine, ihtiyaç sahiplerinin bayram sevincine iştirak etmesine ve böylece bayramın toplumun bütün kesimlerince hep birlikte kutlanmasına imkân sağlar. Bu sayede imkânı olan Müslümanlar, paylaşmanın ve yardımlaşmanın sevincini yaşarlar.

Fitre, Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vâcip olmakla birlikte, fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için Ramazan ayı içinde de verilebilir.

Hadislerde fitre miktarı; buğday, arpa, hurma veya kuru üzümden Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde kullanılan ölçü birimi esas alınarak belirlenmiştir. Fitrenin bu sayılan ürünlerden belirlenmesinde, o günkü toplumun ekonomik şartları ve temel gıda maddelerinden hareketle kişinin günlük gıda ihtiyacının dikkate alındığı anlaşılmaktadır.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde;

Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarının 2026 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2027 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için 240 TL olarak belirlenmesine,

Bunun yanında her bir mükellefin, günlük gıda harcamalarını dikkate alarak belirlediği meblağı fitre olarak verebileceğine,

Belirlenen meblağın, nakdî olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebileceğine,

Bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna karar verildi.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Altın mı Gümüş mü? Altın Durdurulamıyor, Gümüş Tarihi Rekorunu Kırdı!
Ünlü Havayolu Şirketi Çalışanlarına 1 Milyar Dolardan Fazla Kâr Payı Dağıtacak
Venezuela’da X (Twitter) Yeniden Açıldı: Yeni Başkan Delcy Rodriguez’den Paylaşım
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Altı Ünlü İsim İfade İçin Jandarma Komutanlığı'na Götürüldü
İnşaat İşçisinin Cebindeki 2 Euro, 4 Milyon Liralık Servete Dönüştü
Süper Kupa, Galatasaray'ı 2-0 Yenen Fenerbahçe'nin Oldu
YORUMLAR
14.01.2026

240 az değil mi ya.. fakir fakire mi veriyor..ayrıca yardımın nasil limiti oluyor ki

14.01.2026

Aslında bu rakam, fakirin de daha fakire vereceği (muhtemelen bir kişi için) “en aşağısı bundan az olmasın” şeklinde bir tavsiye niteliğindedir. Mantık olarak, ailenin hep birlikte dışarıda yiyeceği ortalama ve sıradan bir yemek tutarı bana göre uygundur. Benim için bu tutar şu an yaklaşık 2.000 lirayken, bir başkası için 200.000 lira olabilir. Herkes kendine göre uygun bir tutar belirlemeli “Diyanet 240 demiş, o halde 250 vereyim çok bile” demek pek uygun olmaz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ