Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde 'İslam'ın Rehberliğinde Bilgiden Bilince' konulu bir konferans verdi.
Erbaş, 'Müslümanlar ilmi, dini ilimler ya da işte müspet ilimler, sosyal ilimler, fen bilimleri, pozitif bilimler şeklinde bugünkü gibi kalın duvarlarla arasını açmamışlar. Pozitif bilimlerle ne kadar meşgul oluyorlarsa dini ilimlerlede o kadar meşgul olmuşlardır,' iddialarını dile getirdi.
Erbaş, iddialarını şöyle sürdürdü: 'İbn-i Sina örneğini verdim. İbn-i Sina tıpta ne kadar zirve ise felsefede de o kadar zirve olmuş. İbn-i Sina'nın 'El-Kanun Fi't Tıp' isimli kitabını asırlar boyunca bütün dünya üniversiteleri ders kitabı olarak okutmuşlar, felsefede yazdığı kitaplardan bugün biz istifade ediyoruz. Dini ilimlerde İbni Sina fıkıh tefsir, hadis, 11 yaşında hafız olmuş ve oradan başlamış. Sadece orada kalmamış musiki ile ilgili kitap yazmış. Farabi'de öyle. Farabi'nin bir kitabı var bende, 'ud metodu' diye. Biz onu felsefeci biliriz ulûm-u islâmiye, dini ilimlerde kendisini çok iyi yetiştirmiş bir alim biliriz, sosyolojide, felsefede. Ama aynı zamanda bin sene önce 'ud metodu' diye bir kitap yazmıştır. Biruni'ye bakıyoruz, 11'inci asırda hani ortaçağ karanlığı diyorlar ya. Batı orta çağ karanlığı içerisinde adeta debelenirken Biruni, kimya ile ilgili öyle tecrübi çalışmalar yapmış, deneyler yapmış bugün en gelişmiş laboratuarlarda, en gelişmiş teknolojik aletler ile yapılan deneylerle Biruni'nin yaptığı deneyler çok yakın birbirine. Onun için 11 asra 'Biruni Asrı' denilmiştir. Matematikte, fizikte, kimyada, cebirde, geometride bütün bu bilimlerin aslı Müslümanlar tarafından bulunmuştur.'
evet haci,mercedesi de biz bulduk.
Artık nasıl illallah ettirdiyseniz, deizm de Müslümanlar buldu. Ebu Bekir Er-Razi'nin görüşlerine Batı daha sonra deizm dedi.
butun bilimler semavi dinlere ragmen ortaya cikti. hep ovundugunuz bilime buyuk katkilari olan 9. -10. yy. alimlerinin hemen hepsi devrin ulamasiyla catisma halindeydi, cogu ulema tarafindan zindik kafir olarak gorulurdu. keza islamiyet oncesi bilimin felsefenin temelini atmis olan antik medeniyetin hristiyanligin yukselisiyle son buldugunuda hatirlatmak gerek. ne zamanki avrupa semavi dinlerin pencesinden kurtulup dusuncede yeniden ozgur kaldi antik dunyanin ve 10yy alimlerinin dusunceleri yerinden yeserdi ve modern bilim ortaya cikti. sizin zihniyetinizin kostekden ote bilime zerre katkisi olmamistir ve olmamaktadir. bilimsel pozitif dusunce ve ozgur akillar sizin en buyuk korkunuzdur, bu yuzden bunlari baskilayip yesermeden yok etmek icin her yere yurtlar aciyorsunuz, universitelere bile din derslerini sokmaya calisiyorsunuz.