Diyanet'in Öğrencilere Ücretsiz Dağıttığı Kitaptan: 'Tahsil ile Dindarlık Arasında Ters Yönlü Bir İlişkiden Bahsedilebilir'

Diyanet’in, öğrencilere ücretsiz dağıttığı, “Peygamber ve Gençlik” kitabında yer alan bazı ifadeler bugün basına yansıdı. Eğitim seviyesi yükseldikçe dinden uzaklaşıldığını savunan kitapta, “Seküler alanlarda yüksek tahsil yapmanın dini inanç ve ibadetler üzerinde olumsuz etki yaptığı tespit edilmiştir” denildi.

Araştırmada gençlerin 4 temel tipte ele alınabileceği vurgulandı

Kitapta ayrıca, araştırmaların dinî ilgi ve yaşantı itibariyle gençlerin dört temel tipte ele alınabileceği vurgulandı: a) kurumsal dine bağlılığı devam edenler, b) kurumsal dinle bağlantısı zayıflamış bireysel maneviyatçılar, c) kurumsal dine mesafeli durup yeni dinsel hareketlere yönelenler, d) din ve inancı hayatlarına dâhil etmek istemeyenler

"İbadetleri daha fazla yapma davranışı üniversiteli olmayan gençlere nispetle üniversiteli gençlerde yaklaşık % 8 daha düşüktür"

"Eğitim sisteminin pozitivist yapısının bilinç ile inanç arasındaki bağı zayıflatıcı bir fonksiyon üstlendiği ileri sürülebilir"

"2000'li yıllardan sonra gençlerin dine yönelimi arttı"

"Kendisine islamcı diyenlerin %17.8'i namaz kılmıyor"

"Önümüzdeki 20 yıllık zaman içinde kurumsal temeli zayıf yeni din-manevi hareketlerde ciddi bir patlama yaşanabilir"

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
24.01.2019

Diyanet doğru demiş ne kadar okul ne kadar bilgi ne kadar kitap, film sanat o kadar zor gudulursun o kadar zor kandirilirsin. Din modern kölelik sistemidir ve eğer insanlar bilinclenirse uyanirsa din tacirleri camiler kiliseler cemaatler ve onları guden finanse eden dinle inancla isi olmayan dunyayi yöneten ekip aç kalır işine gelmez. O zaman savaslar kavgalar olmaz silahlar fuzeler tanklar ucaklar satılamaz ve en önemlisi gudecek satış yapacak soyacak kandiracak insan kalmaz. Sadece din ogrenmek yerine bilimi sanatı sporu da katarak dini özümseyerek öğrenerek yaşarsanız kimse gudemez kandiramaz... Ama nerde öyle bir kitle.?

Dindarlık nedir? Esas soru bu. Benim için dindarlık çalmamaktır, insanların namusuna el uzatmamaktır, kul hakkı yememektir. Kula kulluk yapmamaktır. Sadece namaz kılmak dindar yapsaydı namaz kıldıktan sonra Allah Kabul etsin denilmezdi. Her namaz kılanın namazı kabul ediliyor sayılırdı. Kuran'da namazı suratına fırlatılan insanlardan bahsedilmezdi. Riya diye bir kavram olmazdı. Namaz gün içinde 1 saat. Ve kesinlikle önemsiz demiyorum ama sen 23 saat saydığım şeylere uyma 1 saat namaz kıl. Buna dindarlık diyorsanız ben tahsilli biri olarak dindar olmamaktan gurur duyarım.

24.01.2019

dinin fonksiyonunu tamamen tersden algilamissiniz. din namussuzlugu, hirsizligi, ahlaksizligi engellemek icin degil, tam tersine tum bunlari yaptikdan sonra dua ve ayin ile vicdani bunlarin yukunden arindirmak icin vardir. ne kadar alcak olursa olsun hic kimse kendini ahlaksiz namussuz olarak nitelemek istemez, hele toplumun kendisini bu sekilde gormesini hic istemez, kendini daima dogru yolda gorur, gostermek icin herseyi yapar. dinde burda devreye girer. dini vecibelerini yerine getirerek kisi kendini iyi ve dogru hisseder, vicadani hafifler, topluma dogruluk yolunda oldugu gosterir.

ülkede cuma namazına gidip oruç tutan herkes kendini ahlaklı ve müslüman diye nitelendirip her türlü boku yiyen bir tür var zaten bunun eğitim düzeyiylede alakası yok etrafımdan biliyorum :S düşüninki bir ülkede hırsızlığı bile normalleştirmeye çalışan şeref yoksunları olsun! sonra din elden gideyah

TÜM YORUMLARI OKU (23)