Onedio Logo

Aşı Olmak Orucu Bozar mı? Oruçluyken Aşı veya İğne Yaptırılır mı?

Kapak Görseli

Bu yıl 1 Mart itibarıyla başlayan Ramazan'da oruç ibadetlerini tam ve en doğru şekilde yerine getirmek isteyenler nelerin orucu bozduğunu araştırıyor. Özellikle de tedavi maksatlı alınan ilaçlar, yapılan aşı ve iğnelerin orucu sakatlayıp sakatlamadığı merak konusu oluyor. Peki, aşı yaptırmak orucu bozar mı? Aşı olunduğunda oruç geçersiz sayılır mı ya da sakatlanır mı? Oruçlu iken iğne yaptırılır mı? 

İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklama

Aşı Olmak Orucu Bozar mı?

Aşı Olmak Orucu Bozar mı? Görseli

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun internet sitesinde yer alan açıklamalarda, orucun ne tür eylemlerle bozulduğu ve bozulmadığı konusunda bilgiler yer alıyor. Buna göre, oruç, yeme, içme, cinsel ilişki ve bu eylemleri içeren diğer aktivitelerle bozulabilir. Ancak, gıda veya keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek kavramlarını içermedikleri için orucu bozmazlar. 

Bu durum aşılar için de geçerlidir; aşılar orucu bozmayan eylemler arasındadır. Ancak, gıda veya keyif verici özelliklere sahip olan enjeksiyonlar orucu bozabilir. Peki, hangi aşılar orucu bozar, hangileri bozmaz?

Tedavi Amaçlı ve Zorunlu Olan Aşılar Orucu Bozar mı?

Tedavi Amaçlı ve Zorunlu Olan Aşılar Orucu Bozar mı? Görseli

Öncelikle bilmelisiniz ki hastaların tedavi süreçleri devam ederken oruç tutmaları gerekliliği konusunda bir esneklik bulunmaktadır. Bu durumda olan bireyler, sağlıklarına kavuşana veya tedavi süreçleri tamamlanana kadar oruç ibadetlerini erteleyebilirler. Fakat, Ramazan ayının manevi atmosferini yaşamak isteyen ve başka bir engeli olmayan hastalar, tüm Müslüman alemi ile birlikte oruç tutmak adına iğne tedavilerini iftar sonrasına planlayabilirler.

Böyle bir olanağa sahip olmayanlar ise tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Fakat oruçluyken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan alanların orucu bozulur. Bu kişilerin daha sonra kaza orucu tutmaları gerekir.

Peki, Hangi Aşılar Orucu Bozar?

Vitamin enjeksiyonları yapanlar, beslenme desteği amacıyla aşı olanlar ve intravenöz yoluyla serum veya kan transfüzyonu alan bireylerin oruçları geçersiz sayılır. Bu durumda, bu kişilerin oruçlarını daha sonra kaza etmeleri gerekmektedir.

Oruçluyken Aşı veya İğne Olunur mu?

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre aşı olurken ve tedavi görürken oruç tutmak isteyen kimseler için; 

'Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur.'

Böyle bir olanağa sahip değilseniz, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirsiniz. Ancak gıda, besin ve kan takviyeleri orucunuzu bozacaktır. 

İlginizi Çekebilir

Göz Damlası Orucu Bozar mı? Göze Damla Damlatmak Orucu Bozan Durumlardan mıdır, Kaza Namazı Gerektirir mi?
Kusmak Orucu Bozar mı? Ağız Dolusu Kusunca Oruç Bozulur mu, Kaza Orucu Tutmak Gerekir mi?
Oruçluyken Sigara İçilir mi? Sigara Dumanı Orucu Bozar mı?

Popüler İçerikler

Ünlü İsimlerden Boykot Çağrısı: "2 Nisan'da Satın Alım Yapmıyoruz!"
Ünlü İsimlerden Boykot Çağrısı: "2 Nisan'da Satın Alım Yapmıyoruz!"
Eşi ve Kızları Cenazede Fenalaştı: Dostları Son Yolculuğuna Uğurlanan Volkan Konak'ı Yalnız Bırakmadı
Eşi ve Kızları Cenazede Fenalaştı: Dostları Son Yolculuğuna Uğurlanan Volkan Konak'ı Yalnız Bırakmadı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Boykota Karşı "Alışverişinizi Mutlaka 2 Nisan'da Yapın" Çağrısı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Boykota Karşı "Alışverişinizi Mutlaka 2 Nisan'da Yapın" Çağrısı