Dişlerinizi Fırçalamadan Uyumak Ağız ve Diş Sağlığınız İçin Ne Kadar Tehlikeli?

Biliyoruz ki hepimiz sağlıklı bir gece rutini oluşturmak istiyoruz ancak yoğun ve yorucu bir günün ardından tek istediğimiz yatağın içine girip uyumak... Peki ya uyku öncesi diş fırçalamak için zaman ayırmazsak ağız sağlığımız ne kadar etkilenir? İşte cevabı...👇

Çoğu insan kendi kendine bahaneler uydurarak bazı geceler yatağa dişlerini fırçalamadan veya ağız bakımı yapmadan gidiyor... Peki ya bu ağız sağlığını nasıl etkiliyor?

Aslında yatmadan hemen önce dişlerinizi fırçalamanız önemli değil. Önemli olan şey, dişlerinizi 24 saatlik bir süre içinde iki kez fırçalıyor olmanızdır.

Çünkü ağız içinde yaşayan bakteriler sürekli olarak dişte bir plak oluşturur ve olgunlaşması yaklaşık 24 saat sürer.

Bakteriler gün boyunca ve hatta yemek yerken daha fazla asit üretirler, bu yüzden günde en az iki kez bu plaktan kurtulmalısınız, yoksa bu oluşan plak, diş minenizde çürüklere neden olabilir.

Plak oluşumu dişlerinizin üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa ve bakteriler ne kadar çok yiyecekle beslenirse, diş hekiminiz ile o kadar çok vakit geçirirsiniz.

Konu açılmışken, diş hekimleri çoğunlukla bir alışkanlık oluşturmak adına genelde uyandığınızda ve uyumadan önce dişlerinizi fırçalamanızı tavsiye eder.

Ancak araştırmalara göre, akşam yemeği ile uyku zamanı arasındaki boşlukta dişlerinizi fırçalamak teknik olarak yatmadan hemen önce fırçalamaktan daha iyidir.

Bunun nedeni, diş macununuzdaki florürün dişlerinizi güçlendirmesi ve uyumadan önce aside karşı bariyer oluşturması için daha fazla zaman vermesidir.

Ancak yemek yedikten hemen sonra dişinizi fırçalamaya gitmeyin, akşam yemeği, diş minenizin yüzey katmanını yumuşatan asit maruziyetinin en yüksek olduğu zamandır.

Hemen diş fırçalamak, yumuşamış diş minesini çıkaracak ve aşındırıcı diş aşınmasına neden olacaktır, bu nedenle yemekten sonra dişlerinizi fırçalamadan önce en az 30 dakika bekleyin.

Yemekten hemen sonra fazla asit ve şekerden kurtulmak istiyorsanız ağzınızı bir miktar su ile çalkalayın.

Ayrıca uzmanlar gün boyunca karbonhidrat tüketmenin de insanları diş çürüklerine daha yatkın hale getirdiğini belirtiyor.

'Bütün gün atıştırırsanız, bakteriler uyanır ve herhangi bir tür karbonhidrat aldığınızda her zaman asit üretmeye başlar'

İşte doğru bir şekilde diş fırçalamak için bazı ipuçları:

  • 24 saatte iki kez fırçalayın. Uzmanlar, dişlerinizi günde iki kez, her seferinde 2 dakika fırçalamanızı önerir.

  • Florürlü diş macunu kullanın. Florür, diş sağlığını önemli ölçüde iyileştirerek dişleri güçlü tutar. 

  • Size uygun bir diş fırçası kullanın. Herhangi bir hareketlilik sorununuz varsa veya manuel bir fırçayla ilgili sorun yaşıyorsanız, elektrikli bir versiyonu deneyin. 

  • Diş fırçanızı değiştirin, her 3 ila 4 ayda bir iyi bir zaman dilimidir. 

  • Çok sert fırçalamayın. 

  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın.

  • Su ile ağzınızı durulayın. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak yerine hemen suyla çalkalamak, fırçalamadan önce yiyeceklerden gelen asitlerin uzaklaşmasını sağlar.

Şunu unutmayın, yatağa ağzınızda bakteri (ve onların beslendiği yiyecekler) olmadan girdiğiniz sürece, dişlerinizi tam olarak ne zaman fırçaladığınızın bir önemi yoktur.

Bakterileri dişlerinizin arasından çıkarmak ve diş eti problemlerini, diş çürümelerini ve hassasiyeti önlemek için dişlerinizi günde iki kez fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Uzun ve Bakımlı Saçlara Sahip Olmak İsteyenler İçin Evde Yapabileceğiniz Doğal Saç Bakımı Önerileri
Vücudunuzun Günlük İhtiyaçlarını Destekleyecek ve Protein Bakımından Zengin 10 Meyve
Daha Az Uyuduğunuz Halde Kendinizi Dinlenmiş ve Üretken Hissetmek Mümkün mü?

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
30.01.2023

içerik güzel olmuş. bilmediğim detayları öğrenmem iyi oldu. teşekkürler🙏🏻

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ