Disleksi İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Öğrenme bozukluğu olarak da bilinen disleksi, okumayı öğrenirken, hecelemede güçlük çekme durumudr. Disleksinin zeka geriliği ile hiçbir bağlantısı yoktur. Bu durumda kişi normal veya üstün zekalı olabilir. Birçok sanatçı ve bilim adamında disleksi öğrenme bozukluğu bulunmaktadır. Peki disleksi için hangi bölüme gidilmelidir? İşte detaylar...

Disleksi 1890'lı yıllarda ortaya çıkartılmıştır. Disleksi öğrenme bozukluğu problemi yaşayan insanlar genellikle anlaşılmazlar. Bu sebepten dolayı topluma kazandırılmalıdırlar. Genellikle ilkokul çağlarında kendini gösteren bu hastalık, teşhis konulmadığı zaman yaşı ilerledikçe tespit edilemeyen bir durum haline gelebilir. Disleksi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Disleksi İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Bireyin normal zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerini gerçekleştirirken sorunlar yaşamasına disleksi denir. Öğrenme bozukluğu olarak da bilinen bu durum nörolojik bir durumdur. Beyinde semboller ve kelimeler oluşturulurken hangi seslerden meydana geldiğini algılamasında bir problem oluşur. Genellikle ilkokul çağındaki çocukların okumayı öğrenme aşamasında fark edilir. Yüksek sesle metin okuma sırasında akışkanlık ve kelimelerin doğruluğunun bozulmasıdır

Disleksi yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir. Yüzeysel disleksi türünde kişi kelimelerin tanınmasında ve yazılmasında zorluklar yaşamaktadır. Fonolojik disleksi de ise kişi kelimeleri seslendirme de zorluk çeker. Görsel disleksi  görme ile alakalı fiziksel rahatsızlıklardan veya nörolojik nedenlerden kaynaklanan okuma güçlüğüdür. Hastalık veya travmanın etkisi ile beyinde gelişen hasardan dolayı öğrenme bozukluğu da travma disleksisidir. Disleksinin en yaygın türü ise birincil disleksidir. Birincil disleksi yaşla değişmez. İkincil disleksi ise gelişimsel disleksidir. Genellikle çocuk büyüdükçe disleksi azalmaya başlar. Genellikle çocuklarda olan öğrenme bozukluğunun belirtileri şunlardır:

  • Okuma yazmada güçlük

  • Okuduğunu anlayamaması ve dikkat dağınıklığı

  • Fiziksel aktivite zayıflığı

  • Kişinin kurduğu cümlelerde bağlantı bozuklukları

  • Kelimeleri hecelerken problem yaşaması

  • Konsantrasyon eksikliği

  • Yeni kelimelerin öğreniminde zorluk

  • İleri düzey dil bilgisi becerilerini anlamamak

Disleksi yaşayan çocuklarda erken tedavi uygulamak çok önemlidir. İlk önce okulun rehberlik öğretmeni, sınıf öğretmeni ve çocuğun ailesi tarafından gözleme dayalı raporlar hazırlanır. Bu raporlar Rehberlik ve Araştırma Merkezinde değerlendirilir. Disleksi yaşayan çocuklar en son psikiyatri bölümüne sevk edilir. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri çocuğun hayatını kolaylaştırcak birtakım eğitime yönelik planlamalar hazırlar.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu