Bağırsaklarımız ikinci beynimizdir lafını mutlaka duymuşsunuzdur. Tuvalete çıktığınızda dışkınızın renk ve kıvamına bakarak sindirim ve boşaltım sisteminizde yaşanan sıkıntıları anlayabilirsiniz. Hadi buyurun 👇
Bağırsaklarımız ikinci beynimizdir lafını mutlaka duymuşsunuzdur. Tuvalete çıktığınızda dışkınızın renk ve kıvamına bakarak sindirim ve boşaltım sisteminizde yaşanan sıkıntıları anlayabilirsiniz. Hadi buyurun 👇
Dışkınızın kırmızı renkli olduğunu fark ederseniz ilk yapmanız gereken şey, son zamanlarda pancar yediniz mi onu hatırlamak. Eğer yemediyseniz doktora gitmenizde fayda var. Dışkınız kırmızı renkli ise sindirim sistemi kanallarınızın içerisinde kanama oluyor olabilir. Genellikle bu kanama da kalın bağırsak ve rektumda görülür. Bu yüzden dışkınızın kırmızı renkli olduğunu fark ederseniz mutlaka doktor randevusu almalısınız.
Dışkınız katran renginde veya siyah ise bu da iç kanamaya işarettir. Renginin koyu olmasının sebebi ise bu kanın eski olmasıdır ve genellikle üst sindirim sistemi kanallarıyla alakalıdır. Bu durumun sebebi; yutaktaki yırtıklar, iltihaplanmış karın zarı veya anormal kan damarları olabilir. Dışkınızın siyah renkli olduğunu fark ederseniz mutlaka bir gastroenterologdan randevu alın.
Dokunacak bir yemek yediğinizde veya midenizi üşüttüğünüzde kır yılda bir yaşanan ishaller bir sorun teşkil etmez ancak sürekli olarak ishal oluyorsanız bu durumun altında yatan bir sağlık sorunu vardır. Sık ishal olmanın sebebi genellike huzursuz bağırsak sendromu ve gıda intoleranslarıdır. Ayrıca antibiyotik gibi ilaçlar da ishal yapar.
Dışkınız soluk veya kil renginde ise safra üretimini azaltan bir karaciğer iltihabınız olabilir. Bu durumun sebebi safra taşları, kistler, tümörler, hepatit veya kullanılan ilaçlar olabilir. Her tuvalete çıktığınızda dışkınızın renginin soluk olduğunu fark ediyorsanız doktora görünmenizde fayda var.
Dışkınız yüzeyde duruyorsa bu durum vücudunuzda fazla gaz olduğunun göstergesidir. Bu durum sindiriminizin tamalanmadığını ve besinlerin faydalarını alamıyorsunuz demektir. 2 hafta boyunca dışkınız bu şekilde oluyorsa beslenme düzeninizi değiştirmenizde fayda var. Beslenme düzeninizi değiştirdikten sonra bu durum hala devam ediyorsa doktora görünmenizde fayda var.
Yeşil renkli dışkı genellikle kötü ya da tamamlanmamış sindirimin göstergesidir. Dışkının renginin yeşil olmasının sebebi safradır. Safra kesesinde bulunan safra, yağları sindirmek için kullanılır. Dışkınız sindirim sisteminiz içerisinde hızlı hareket ediyorsa, safranın sindirilmesine zaman kalmaz. Ayrıca salmonella gibi bazı enfeksiyonlar da yeşil renkli dışkıya sebep olur.
Hızlı yemek yemeyin.
Öğünlerinizi büyük tutmayın ve lokmalarınızı iyi çiğneyin.
Uyumanıza yakın zamanlarda yemek yemeyin.
Stresten uzak kalmaya çalışın.
Yemek yeme düzeni oluşturun ve bu düzeni uygulamaya çalışın.
Probiyotik tüketmeye özen gösterin.
yeşillik,yoğurt ve bakliyat tüketin vede bol bol osurun,osurmak bağırsakların patron her şey yolunda deme şeklidir.
Anladım ki midemin ve bağırsaklarımın içine etmişim