DİSK, Davayı Kazandı: TÜİK Fiyatları Açıklayacak mı?

Geçen yıl ortalarında enflasyondaki yükselişin yeterince yansıtılmadığı tartışmaları ortasındayken, en üst yöneticisinin değişimi sonrasında Avrupa'da da uygulamaların aynı şekilde olduğu iddiasıyla Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, TÜFE verileri içerisinde yer alan 'Madde Sepeti' ismi verile fiyatların yer aldığı listeyi yayımlamama kararı almıştı. Bunun sonrasında TÜİK'in verilerini hangi fiyatlara dayanarak hesapladığı bilinemezken, her ay seçtiği bazı fiyatlardaki değişimleri açıkladı. Bunu üzerine Devrimci İşçi Sendikaları DİSK, TÜİK'e dava açtı ve dava sonuçlandı.

TÜİK enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan "madde fiyat listesi"ni açıklanmayı Haziran 2022’de durdurmuştu.

Tartışmalı olan enflasyon verileri daha da tartışmalı hale gelirken bir kesim için ise tamamen güvenilirliğini yitirmişti. Ancak yine de resmi tüm hesaplamalar TÜİK verileri üzerinden yapıldığından DİSK buna itiraz etmişti.

TÜİK'e ziyarette bulunan ancak içeriye alınmayan Kemal Kılıçdaroğlu, veriler konusunda kuruma uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Kılıçdaroğlu'ndan Enflasyon ve Emekli Zammı Videosu: "TÜİK Bunun Bedelini Ağır Ödeyecek"

Enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklanmasının durdurulmasına karşı TÜİK’e açılan dava ile ilgili olarak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı.

Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında kesintisiz açıklanan, 400’den fazla maddenin ortalama fiyatının yer aldığı verilerin yayımlanması için 3 Haziran 2022’de TÜİK'ten bilgi talebinde bulunuldu. TÜİK, bilgi talebini reddederken, 6 Haziran 2022’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden veri talep edildi.

TÜİK, 23 Haziran 2022'de talep edilen bilginin kamuoyunda “yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verdiği” gerekçesiyle talebi tekrar reddetti.

Bunun üzerine DİSK, Bilgi Edinme Kurulu’ndan da olumsu karşılık alınca, Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve oybirliği ile 'talep edilen bilgilerin açıklanmasının kurumun görevi gereği' olduğuna, 'bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna' karar verildi.

TÜİK'e alternatif enflasyon hesaplaması yapan bağımsız ENAG da birçok konuda TÜİK tarafından baskıya maruz kalırken, kurumun yöneticisinin çareyi yurt dışına gitmekte bulduğu iddia edilmişti.

Alternatif Enflasyon Hesaplayan ENAG'ın Başkanı, "Tehditlerden Yılıp Yurt Dışına Taşındı" İddiası

Ankara 6. İdare Mahkemesi 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararında, DİSK'in istediği bilgilerin TÜİK'te mevcut olduğuna ve kurumun görevi gereği elinde bulunması gereken bilgiler olduğuna, böylelikle "bilgi edinme talebinin reddinin hukuksuz olduğuna" karar verdi.

Yargı kararı sonrası TÜİK, durdurduğu "madde fiyat listesini tekrar açıklamak zorunda" kalırken, gelecek hafta 3 Mayıs 2023'te açıklanacak olan Nisan ayına ait verilerin içinde madde fiyat listesinin bulunup bulunmayacağı ya da bu veriler DİSK ile paylaşılıp paylaşılmayacağı merak ediliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Bir Çok Kurumda Üst Düzey Değişikliği: TÜİK'te Başkan Yardımcılarına Yeni Atamalar Yapıldı
Nebati'den TÜİK'e Destek: "Dünyanın En Şeffaf Verileri Bizim Ülkemizde"
Tartışmalar Sürüyor: İşsizlik Verilerinde Düşüş Neden Dikkat Çekiyor? İŞKUR ve TÜİK'te Farklar Neler?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?