Dışişleri: ‘Askerin Musul'dan İntikali Sürecek’

Dışişleri Bakanlığı'ndan Musul'un Başika bölgesindeki Türk askeri varlığıyla ilgili yapılan açıklamada, 'Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ'la mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir' denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Bağdat yönetimiyle krize neden olan Musul'un Başika bölgesindeki Türk askeri varlığıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

DAEŞ'a karşı küresel koalisyonun kararlı bir üyesi olarak Türkiye, DAEŞ terör örgütünü bertaraf etmeye ve ortadan kaldırmaya yönelik müşterek çabaların daha yakın eşgüdümünü sağlamak için Irak'la işbirliğini sürdürmeye hazırdır. Türkiye Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini teyid etmekte ve kuzey Irak'ta DAEŞ'e karşı mücadele eden Irak kuvvetleri için yürütülen eğitim faaliyetlerini desteklemek için yakın zamanda bölgeye intikal eden koruma güçleri konusunda Irak Hükümeti ile bir iletişimsizlik yaşandığını teslim etmektedir. 

Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ'la mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir. 

DAEŞ'e karşı mücadeleye askeri katkılarını Irak Hükümeti ile eşgüdümlemeyi sürdürecek olan Türkiye, 'DAEŞ'e Karşı Küresel Koalisyon'la işbirliğini derinleştirme konusundaki kararlılığını bu vesileyle bir kere daha teyid etmektedir.

Bağdat - Ankara krizi

2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

Bağdat yönetimi BM Güvenlik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan 'bir an önce, koşulsuz' çekilmesini talep etmişti.

14 Aralık’ta Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmı Zelikan Kampı'ndan ayrılmıştı. Ancak bu, Bağdat yönetimine yeterli gelmedi. 15 Aralık’ta Bağdat yönetimi, Irak'ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmının değil, tamamının topraklarından çekilmesini istemişti.

16 Aralık'ta, IŞİD'in Başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 Türk askeri yaralanmış, Türk danışmanların eğittiği bir Iraklı subay ölmüştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırının danışmanları korumak için bölgeye asker gönderen Türkiye'nin 'haklılığını ortaya koyduğunu' söylemişti.

Aynı gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak Başbakanı Haydar İbadi, Başika krizini görüşmüştü. Başika'ya IŞİD saldırısını kınayan iki lider, Türkiye'nin Irak'taki askerlerini çekmeye devam etmesini istemişti.

Obama'dan Erdoğan'a ‘Askeri Irak'tan Çekin’ Çağrısı

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!