Dışarıdan Basit Gibi Görünse de Asla Görmezden Gelmemeniz Gereken 25 Önemli Belirti

Günlük hayatta sık sık yaşadığımız ancak önemsiz gördüğümüz bazı semptomlar aslında büyük sorunların habercisi olabilir. Vücudunuzun size verdiği bu belirtileri görmezden gelmeyini ve kontrol için uzmana danışın.

Not: Tüm belirtiler basit ve daha farklı durumlardan kaynaklanıyor olabilir. En doğru bilgi için uzmana danışın.

1. "hmmm neydi neydi..."

Özellikle sık uyuyamıyor veya yüksek stres yaşıyorsanız, birilerinin adını ara sıra karıştırmanız normaldir. Ancak insanların adlarını sık sık unuttuğunuzu fark ederseniz veya kelimelere ihtiyaç duyduğunuzda bir türlü toparlayamıyorsanız, bu hipotiroidizm olabilir.

2. Terlemenizi yaz aylarında bırakamıyorsanız bir sorun olabilir.

Teriniz aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkıyor ve nedenini anlayamıyorsanız bu durum bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ayaklarınızda, ellerinizde, yüzünüzde ve koltuk altlarınızda aşırı terlemeye neden olan genetik bir bozukluk olan primer fokal hiperhidrozunuz olabilir. Öte yandan, altta yatan diğer tıbbi durumlarla ilişkili sekonder hiperhidroz da olabilir.

3. Tırnaklarınıza da bakın.

Tırnaklarda küçük kırmızı veya beyaz noktalar kan pıhtılaşmasına, eklem ağrısına ve parmaklarda düzensiz dolaşıma neden olan otoimmün bir hastalık olan sistemik lupus eritematozus (SLE) olabilir. Tırnaklarda aşırı cilt hücrelerinin birikmesine neden olan bir bozukluk olan tırnak sedefine de yakalanmış olabilirsiniz. Bu kanamanın bir başka nedeni antifosfolipid sendromu olabilir. Arterlerde veya damarlarda kan pıhtılarıyla sonuçlanabilir.

4. Biri size "solmuşsun" dediğinde onu dikkate alın.

Cildiniz aniden normalden daha soluk görünüyorsa, vücudunuzdaki kan akışının azalma belirtisi olabilir. Daha açık bir cilt tonu, vücudunuzun kırmızı kan hücresi üretiminin önemli ölçüde azaldığı anlamına da gelebilir. Bu daha açık cilt pigmentine açıklanamayan zayıflık veya yorgunluk eşlik ediyorsa, aneminiz olabilir, bu da kanınızın vücudunuza yeterli oksijen taşımada zorluk çektiği anlamına gelir.

5. Yazınızı tanıyamaz hale gelmeniz bile bazı sorunların belirtilerinden biri.

Kelimelerinizin çok daha kalabalık veya genellikle yazdığınızdan çok daha küçük göründüğünü fark ederseniz, parkinson hastalığının erken bir uyarı işareti olabilir. Ayrıca koku alma duyunuzu kaybettiğinizi ve uykunuzda tekme atmanıza neden olan rüyalar görmek bu hastalık semptomlarını pekiştirir.

6. Partneriniz hormalamaya başladığınızı söylediyse ona inanın ve bir test yaptırın.

Horlama daha önce olmamasına rağmen birden her gece tutarlı hale gelirse genişlemiş bademcikleriniz olabilir. Ayrıca gece horlama rutininize yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, konsantre olamama gibi ek semptomlar eşlik ediyorsa veya uyandığınızda nefes nefese kalıyorsanız, uyku apneniz olabilir. Uyku apneniz varsa, uykunuz gece boyunca sürekli olarak bozulur çünkü boğazınızın arkasındaki kaslar nefes borunuzu kapatır. Bu can sıkıcı ve yorucu durum kardiyovasküler hastalık riskinizi artırabilir.

7. Tuvalete gitmekten bıktıysanız.

Çoğu insan 24 saat içinde altı-yedi kez idrara çıkar. Bununla birlikte, herkes farklıdır. Ancak nedensizce çok daha sık idrara çıktığınızı düşünüyorsanız bu, mesane veya böbrek problemlerinin bir işareti olabilir.

Tuvalet gezilerinizdeki artış, idrar yolu enfeksiyonu, pelvik bölgenizdeki bir kitle veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalıkla da ilişkilendirilebilir.

8. Midenizi dinleyin.

Mide ekşimesi, boğazda veya göğüste mide asidinden kaynaklı rahatsız edici bir yanma hissidir. Baharatlı yiyecekler yendiğinde veya alkol tüketildiğinde ortaya çıkabilir. Obsesif veya sedanter insanlar sigara içenlerin yanı sıra sık sık mide ekşimesi çekmeye eğilimlidirler. Düzeltilmeyen durumlar ülsere veya mide kanamasına neden olabilir.

9. Yanaklarınızda döküntü fark etmiş miydiniz?

Yanaklarınızda kırmızı kelebek şeklinde bir döküntü fark ederseniz ve nedenini anlayamıyorsanız daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Bu döküntü genellikle ağrısız ve kaşıntılı olmasa da karmaşık bir otoimmün hastalık olan lupus eritematozusun bir belirtisidir.

10. El ve ayaklarınız sık sık ve nedensiz uyuşuyor mu?

Vücudunuzun sadece bir tarafında veya yüzünüzde, kollarınızda veya bacaklarınızda iğne batması gibi bir his alıyorsanız bu, felç geçirdiğinizin ve hemen tıbbi tedavi almanız gerektiğinin bir göstergesi olabilir. 

Bu uyuşukluğa ek olarak, ani sersemlik hissedebilir, bulanık görme veya konuşma güçlüğü yaşayabilirsiniz. Uyuşmanız inme, Grave hastalığı, fıtıklaşmış bir disk veya diyabet komplikasyonları gibi başka bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.

11. Uğraşmadığınız halde kilo vermek güzel gibi görünüyor olabilir ama...

Beslenmenizde değişiklikler yaptıysanız veya egzersiz rejiminizi arttırdıysanız, kilo vermeniz mantıklıdır. Ancak bu faktörler değişmediyse ve ağırlık hala düşüyorsa, daha ciddi bir sorun olabilir. 

Romatoid artrit. Aşırı aktif tiroid. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH). Tüberküloz. HIV. Konjestif kalp yetmezliği. Enflamatuar barsak hastalığı kilo vermeye neden oluyor olabilir.

12. Sürekli su içme isteği

Eskiden olduğundan daha sık susadığınızı fark ettiyseniz, diyetinizdeki veya egzersiz rutininizdeki değişikliklerle ilişkili olabilir. Egzersizdeki artış, havadaki değişiklik veya normalden daha fazla tuzlu yiyecekler yemek sizi daha susuz hale getirebilir.

Susuzluk artışınız bu yaşam tarzı değişikliklerinden herhangi biriyle ilişkili değilse, diyabete bağlı olabileceği için test yaptırmanız önerilir. Aşırı susuzluk, bazı ilaç türlerinin bir yan etkisi olabilir ve hamile olduğunuzda da ortaya çıkabilir..

13. Avuç içiniz vücudunuzdaki tümörün aynası!

Avuç içlerinizdeki cilt aniden kalın ve kadifemsi bir hal aldıysa bu malign bir tümörün vücudun içinde büyüdüğünün bir göstergesi olabilir.

14. Sinir bozucu sivilceler:

Akne, vücudunuzun çok fazla yağ ürettiğinin veya bakterilerle temas ettiğinin bir işaretidir. Vücudunuz hormonal dengesizliklerle uğraşıyorsa tedavilere cevap vermeyen sürekli akneler oluşabilir. Menopoz dönemine girmeye başladığınızda da ortaya çıkabilir.

15. Asla bitmeyen öksürük krizleri

Eğer sigara içiyorsanız ya da yeni bir hastalıktan çıktıysanız, bu geçici bir süreç olabilir ancak değilse, öksürüğünüz, akciğer kanseri, akciğer enfeksiyonu veya boğmaca gibi ciddi bir şeyin belirtisi olabilir.

16. Kuru ve çatlamış cilt.

Kuru ve çatlak cilt, bir mantar enfeksiyonunun işareti olabilir. Ayaklar mantarlara karşı en savunmasız yerlerdir çünkü mantar bakterilerinin büyümesini nemlendiren ve savaşan yağ üreten bezleri yoktur.

17. Son zamanalarda sözelci olmaya başladıysanız...

Son zamanlarda küçük hesaplamaların ne kadar zor olduğunu fark ediyorsanız, bu belirtiyi ciddiye alın. Basit matematik denklemlerini anlayamamak, Alzheimer hastalığının erken aşamalarında olduğunuz anlamına gelebilir.

18. Gözlerinizin çevresini saran beyaz bir halka size merhaba diyor olabilir.

Kornea çevresindeki beyaz veya kirli beyaz halkalar, arus senillis adı verilen bir durumdur. 30 yaşın üzerindeyseniz bu durumu görmek olağandışı değildir. Bununla birlikte, 30 yaşından küçükseniz ve bu beyazlaşmayı fark ederseniz mutlaka doktora görünmenizde fayda var.

19. Göbek çevresindeki yağlanmaya dikkat!

Genellikle karaciğer ve akciğerleriniz gibi hayati organları çevreleyen visseral yağlar en tehlikeli yağ türü olarak adlandırılır. Aşırı karın yağı sizi kalp ritmi problemleri de dahil olmak üzere diyabet ve kalp hastalığına daha duyarlı hale getirebilir.

20. Ayaklarınıza kara sular inip onları şişiriyorsa bu sadece yorgunluğa bağlı olmayabilir.

Vücudunuz enfeksiyonla mücadele etmek ve hasarlı dokuyu iyileştirmek ve onarmak için şişlik ve iltihap kullanır. Ayaklarınız veya ayak bilekleriniz şişmişse, büyük olasılıkla zayıf dolaşımla bağlantılıdır. Bu, kan damarlarınızın zayıfladığı veya damarlarınızda kan pıhtısı olduğu anlamına gelebilir. Tedavi edilmezse, kan pıhtıları tehlikelidir ve inme veya kalp ile ilgili diğer travmalara neden olabilir, bu yüzden hemen tıbbi tedavi almalısınız.

21. Diş hassasiyeti yalnızca çürük dişlerden kaynaklanmayabilir.

Yaşlandıkça, diş minesimiz yıpranmaya başlar ve bizi soğuk veya sıcak yiyeceklere karşı daha duyarlı hale getirir. Bununla birlikte, dişlerinizin arkasındaki emayenin hızla yıprandığını fark ederseniz, bu sizde reflü olduğuna dair bir işaret olabilir. Şekerli içecekler ve atıştırmalıklar dişlerin önündeki emayeyi yıpratırken, mide asitleri dişlerin arkasındaki emayenin kaybolmasının suçlularıdır.

22. Meme ucu kanaması

Meme uçlarınızdan kanlı bir akıntı görürseniz, bu meme kanserinin bir işareti olabilir. Bununla birlikte, bu belirtiye meme kanseri yerine intradüktal papilloma veya kanal ektazi neden olabilir.

23. Ağzınız kalbinizin aynası.

Diş sağlığı düşündüğünüzden daha önemlidir. Diş eti hastalığına neden olan bakteriler ile kalp hastalığına neden olan bakteriler arasında bir bağlantı vardır. Bu nedenle, kötü ağız sağlığı, kalp hastalığı da dahil olmak üzere daha ciddi tıbbi durumlara yol açabilir.

24. İdrarda kan:

Kanlı idrarla karşı karşıyaysanız; mesane enfeksiyonu, böbrek taşları veya böbrek hastalığınız olabilir. Ayrıca mesane kanseriniz veya mesanenizde veya böbreklerinizde iyi huylu bir tümörün olduğu anlamına da gelebilir.

25. Kırmızı bir şeyler yemediğinizden eminsiniz ama kırmızı bir dışkıya sahipseniz:

Klozette gördüğünüzün kan olduğundan eminseniz, bunu ciddiye alın. Kan vücudunuzun dışından geliyorsa, bu kanamaya neden olabilecek ve ağrının eşlik edeceği bir anal fissür veya hemoroit olabilir.Ancak rahatsızlık yaşamaya devam ederseniz, tedavi için bir doktora görünmelisiniz. Kanser belirtilerinden biri de dışkıda kan olmasdır.

Sürekli şişen bademcikler, yutmada güçlük, ayağa kalktığınızda baş dönmesi, baktığınız yerde noktalar görmek, kaslarınız zayıf veya sertse, burun kanamaları yaşıyorsanız veya eklemleriniz şiş veya sertse nedenini öğrenmek için mutlaka doktorunuza görünün (K).

Popüler İçerikler

Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
YORUMLAR
26.02.2020

Arkadaşlar internetten bakıp da kendinize teşhis koymayın, bu bir hastalıktır. Doktoruna gidin. Doğru teşhis hayat kurtarır.

26.02.2020

iyi doktora gidin. yanlış teşhis koyan doktorlara da çok rastladım.

26.02.2020

Geçenlerde çok terliyorum diye özel bir hastanede doktora gittim. Normaldir çok şişmansın dedi geçti...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ