Onedio Logo

Dış Ticarette Açık Artmaya Devam Ederek Yüzde 430 Oldu: İhracattaki Artış İthalatın Yaklaşık 10'da 1'i Oldu!

Kapak Görseli

Ekim ayında dış ticaret açığı yıllık yüzde 430,4 artış kaydetti.

2022 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %2,8 oranında, ithalat %31,9 oranında arttı.

2022 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %2,8 oranında, ithalat %31,9 oranında arttı. Görseli

2022 yılı Ocak-Ekim döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat %15,4 oranında, ithalat da %39,5 oranında artış gösterdi. 

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarına göre, Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre Dış ticaret hacmi %17,9 oranında, 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre de dış ticaret hacmi %28,5 oranında artarak 510 milyar 3 milyon dolar oldu.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 20,5 puan azalarak %72,7 olarak gerçekleşti.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 20,5 puan azalarak %72,7 olarak gerçekleşti. Görseli

Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 27,4 puan azalarak %90,9 olarak gerçekleşti. 

Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya, Irak ve ABD olurken, ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %48,0 oldu. 

Ekim ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler de sırasıyla, %106,9 oranında artışla Rusya Federasyonu, %12,6 oranında artışla Çin ve %1.469,4 oranında artışla İsviçre oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,4 oldu

Ekim ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ihracat %0,6 artışla "Hammadde (Ara malları)" grubunda yapılırken, en çok ithalat %32,0 artışla "Hammadde (Ara malları)" grubunda yapıldı.

Ekim ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi %94,7, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,1, Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %1,7 oldu. 

Ekim ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi %74,7, Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %19,4, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,3 oldu.

İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

40 Bin Liralık "Sahte Diploması" Teslim Edilmedi Diye Şikayet Oluşturan Kullanıcı Tepkilerin Odağında
40 Bin Liralık "Sahte Diploması" Teslim Edilmedi Diye Şikayet Oluşturan Kullanıcı Tepkilerin Odağında
Denize Girdikleri İçin Kümese Kapatılan Kazlar Şartlı Tahliye Edildi!
Denize Girdikleri İçin Kümese Kapatılan Kazlar Şartlı Tahliye Edildi!
X'e Rakip NEXT Sosyal Uygulamasını Çıkaran Selçuk Bayraktar'dan Yerli WhatsApp Müjdesi
X'e Rakip NEXT Sosyal Uygulamasını Çıkaran Selçuk Bayraktar'dan Yerli WhatsApp Müjdesi