Dış Ticarette Açık Artarken Türkiye'nin Dizi İhracatı Rakamlarını Erdoğan Açıkladı!

Türkiye'nin dış ticaret verilerinin açıklandığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada dizi ihracatına değindi. Biz de önemli bir gelir kalemi olan bu verileri kısaca inceledik.

Türkiye'nin 2022 yılında ihracatı yüzde 12,9 oranında artarken, ithalatı yüzde 34,3 oranında artış gösterdi. Böylelikle dış ticaret açığı da geçen yıl yüzde 138,4 oranında arttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dış ticaret verilerinde ihracattaki artışa değinerek, Cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu vurguladı. Ayrıca Türk dizilerinin dünya ticaretinde ihracatta ABD'den son 2. sırada geldiğine dikkat çekti.

Erdoğan, 10 yıl gibi bir sürede dizi ve film ihracatında Latin Amerika'dan Uzak Doğu'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada 160'dan fazla ülkede 800 milyonu aşkın izleyiciyle buluştuğunu söyledi. 2022 yılı sonunda da yaklaşık 750 milyon dolar düzeyinde bir ihracat hacmi yakalandığını belirti.

Türk dizileri dünyada o kadar çok ülkede seviliyor ki Kıvanç Tatlıtuğ'un Arap Baharı'nı başlattığına varan abartılarla durum anlatılabiliyor.

2018 yılında yaklaşık 150 ülke 500 milyon dolara varan sektörün ihracat gelirleri, ABD'den sonra ikinci sırada geldiği doğrudur.

Özellikle Orta Doğu ülkelerinde ilgi gören dizilerin oyuncularda bu ülkelerde çok seviliyor. Latin Amerika ve Balkanlarda da Türk dizileri çok ilgi görürken, yaklaşık 700 milyondan fazla seyirciye ulaşıyor.

Bugüne kadar en çok ülkeye ihraç edilen dizi "Muhteşem Yüzyıl" olurken, 70 ülkede 500 milyondan fazla seyirciye ulaşmış durumda.

En çok gelir getiren diziler arasında da 'Kara Para Aşk', 'Kuzey Güney', 'Karadayı', 'Öyle Bir Geçer Zaman ki', 'Adını Feriha Koydum', 'Gümüş', 'Fatmagül'ün Suçu Ne', 'Ezel', 'Aşk-ı Memnu', 'Diriliş Ertuğrul' ve 'Kara Sevda' gibi yapımlar bulunuyor.

Türkiye tarihinde ilk ihraç edilen dizi 1981 yılında 1975 yapımı Aşk-ı Memnu olurken, sektörde 2008'den bu yana dünyaya açılım hız kesmiyor.

Dizi ihracatı ABD'de Kurtlar Vadisi'nin araştırmalara konu olmasına neden olurken, İsrail'de çocuklar Pepee izleyerek Türkçe öğrenebiliyor.

Türk dizileri oyuncularının dünyada da tanınmasını sağlayan ihracat, ürün satışları gibi alanlarla da gelir sunuyor. Aynı zamanda sosyokültürel de bir tanıtım sağlıyor.

Geçen aylarda Fransa Cannes’da yapılan MIPCOM fuarına Türkiye'den 33 firma katılırken, İTO Başkanı Şekip Avdagiç de yaptığı konuşmada pandemi etkisiyle bölüm başına gelirin 650 bin dolarlardan 350-400 bin dolar seviyesine gerilediğini ancak ilginin artarak sürdüğünü belirtmişti.

Ancak hem İTO Başkanı'nın belirttiği gibi hem de yaptığımız araştırmalar sonucu dizi ihracatına dair resmi kayıtlarda net veri setleri bulunmuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Dizi İhracatında Hollywood'dan Sonra Dünya İkincisiyiz: Bu Başarının Sırları Neler?

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!