Diş Temizliği İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir ?

Her ne kadar dikkat edilmesede sağlık açısından büyük önem taşıyan dişlerimizin temizliği çok önemlidir. Birçok sağlık sorununa da yol açan diş temizliğine dikkat etmek sağlıklı bir yaşam için de vazgeçilmezdir. Peki, diş temizliği için hangi bölüme gidilmelidir ? İşte bilinmesi gereken detaylar.. 

Dişteki herhangi bir rahatsızlık, vücuttaki diğer hastalıkları tetiklediği herkes tarafından bilinmektedir. Dişe zararı olan diş taşının nedenlerini ve diş temizliği için hangi doktora gidilmesi gerektiğini sizler için derledik.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı adı verilen tartar, birçok sebepten dolayı dişler üzerinde lekelere neden olabilen pürüzlü ve sert bir plaka oluşturur. Bu taşlar ağızımızda yaşayan yaklaşık 700 ölü bakteriden oluşur. Tükürüklerin yapısında yer alan proteinlerde içindeki asit sayesinde bu taşların oluşumuna zemin hazırlarlar. Diş tartarı yetişkinlerin %90' unda görülebilir. 

Dişlerde bulunan tartarlar diş etlerine zararı oldukça fazladır. Diş taşları, diş etlerini kızartıp şişirir. Aynı zaman da diş eti hassasiyeti oluşarak kanama yapabilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan diş eti hastalığı olan periodontite çevirir. 

Periodontite hastalığı akciğerlerde ve kalpte rahatsızlıkları tetikleyebilir. Diş taşlarının yapısını oluşturan bakteriler ağızda koku yapabilir. Diş taşı oluşumu tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına yol açabilmektedir.

Diş Temizliği İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Diş taşlarının temizletilmesi çok önemlidir. Birçok sağlık sorununa neden olan diş temizliği uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. 

Diş etini temizlemek isteyenler hastanelerin veya kliniklerin periodontoloji bölümüne ve diş hekimlerine başvurup randevu almaları gerekmektedir.Bu temizlik öncesi hastaya detaylı bir muayene yapılması gereklidir. 

Dişlerde enfeksiyon, çürük gibi durumlar varsa ilk önce onların tedavisi yapılır daha sonra temizleme işlemine geçilir. Temizleme işleminde kullanılan aletler, dişin minesine zarar vermeden tartarları temizler. İşlem sonrasında ise dişlerde pürüzsüz ve plaksız görünüm elde edilebilir. 

Diş temizliği sonrası en az bir iki saat birşeyler yiyip içmemek gereklidir. Yapılan işlemden dolayı bir gün boyunca çok sıcak veya çok sıcak yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez. Diş temizliğinden sonra oluşabilecek herhangi bir ağrıda buz koyulup, ağrı kesici alınabilir. 

Dişlerde tartar oluşumunu en aza indirgemek için sigara ve kafein kullanımının azaltılması gerekmektedir. Dişlerin günde iki kez iki dakika şeklinde fırçalanması gerekmektedir. Diş temizleme işlemi için her 6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Bu uygulama genellikle kanama olmadan acısız bir şekilde yapılabildiği gibi bazen de tartarın durumuna göre tam tersi de olabilir.

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!