Diş Sağlığını Önemseyen Ama Sürekli Dişçiye Gitmek İstemeyenlere Müjdeli Haber!

Plak oluşumu, diş sağlığına kast eden en yaygın durumlardan biri.

Ağzımızda milyonlarca bakteri var ama plak onlardan biraz farklı. Bir biyofilm olan plak, dişe bir defa yapıştıktan sonra kolay kolay yüzeyden ayrılmıyor.

Bu yüzden yapıştığı yüzeyi git gide aşındırarak çürümeye neden oluyor.

Fırçalama, diş ipi, gargara... Ağız sağlığınıza ne kadar önem verirseniz verin, plak oluşumunu engellemek uzun vadede pek mümkün değil.

O sebeple periyodik diş hekimi ziyaretleri bir zorunluluk haline geliyor.

Yalnızca diş ağrısı beyninin tüm nöronlarını ele geçirdiği zaman diş hekimine gitmeyi zorunlu gören bir toplum için, oldukça ütopik bir durum tabii bu.

Neyse ki bilim ve teknoloji daima hayatlarımızı kolaylaştırmayı başarıyor. Yeni bir nanoteknoloji araştırması da, periyodik diş hekimi ziyaretlerini tarihe gömebilir!

Pensilvanya Üniversitesinde yürütülen araştırma, plaklardan nano parçacıklarla kurtulmayı planlıyor. Bu parçacıklar hidrojen peroksit bileşeniyle işe koyulacak ve dişleri tertemiz yapacak.

'Peki ya bizim işleri olumsuz etkilerse?' - Diş Hekimi Erol Dentoğlu

Önce petri kabında geliştirilmiş bir plak üzerinde, ardından fare dişleri üzerinde denenen yöntem olumlu sonuçlar vermeyi başarmış görünüyor.

Yöntem, plak oluşumunu azalttığı gibi, çürüklerin yoğunluğunu da engellemiş. Hidrojen peroksitin, ağız gargaralarında kullanılan bileşen olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Madem işe yarıyor, neden hemen kullanılmaya başlanmıyor? diye sorabilirsiniz...

Sebebi belli. Nanoparçacıklar ismi gibi oldukça küçük ve kontrolü son derece zor. Ağız gibi bir noktada serbest bırakılan parçacıklar, vücudun diğer bölgelerine erişip bu noktalarda istenmeyen aktiviteler gerçekleştirebilirler.

Pahalı ya da uygulaması zor da olmayan bu nanoparçacık yöntemi, yakın bir gelecekte ağızlarımızda yer alacak gibi görünüyor.

Yine de bilim insanları, tam anlamıyla güvenli ve kontrol edilebilir seviyeye gelinmeden çalışmalarını sonlandırmayacak. 

O vakte kadar fırçalama, diş ipi ve gargara yapmayı unutmamak en iyisi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
YORUMLAR
03.12.2016

o koyduğunuz fotoğraf neydi yaa ıyykkk bi acayip oldum asdljkj

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ