Diş Hekimleri Uyarıyor! İşte Dişlerinize En Çok Zarar Veren 11 Besin

Hastalar neredeyse her hafta bir besinden kaynaklanan diş problemi nedeniyle diş hekimine başvuruyor. Diş hekimlerinin, hastalarındaki bu problemlerden yola çıkarak paylaştıkları, dişlere en çok zarar veren besinleri sizler için derledik. 

Kaynak: 1, 2

1. Patlamış mısır

Bu düşük kalorili atıştırmalık özellikle film izlerken çok iyi gidiyor. Fakat dişlerimiz için pek de uygun bir atıştırmalık değil. Kabuklar diş etlerinizin altında sıkışabilir ve apselere neden olabilir.

2. Zeytin çekirdeği

Zeytin de patlamış mısır gibi dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Dişinizde bulunan çukurlar yumuşak zannedip sertçe ısırdığınız zeytinin çekirdeğinden kaynaklı olabilir.

3. Badem

Besleyici ve lezzetli olsalar da, bademleri tüm olarak yemek diş sorunlarına neden olabiliyor. Dişte kırıklar, duyarlılık ve bazı vakalarda temporal mandibular bozukluklar görülebiliyor. Bademleri bütün bütün ağza atmak yerine, rendelenmiş veya dilimlenmiş çeşitlerini seçin ve yavaşça yiyin.

4. Buz parçaları

Buz parçaları diş minenizden daha serttir. Bu yüzden bir kayayı parçalamaya çalışmakla buz parçalamaya çalışmak neredeyse aynı etkiyi yaratır. Özellikle arkadaki dolgulu dişler savunmasızdır ve kırılabilir.

5. Karamel bazlı şekerler

Diş kırılmasında önde gelen suçlu olmasa da, bu yapışkan madde gevşek dişlerinizi ve dolgularınızı yerinden çıkarabilir.

6. Dondurulmuş şekerler, çikolatalar

Yaz aylarında trend haline gelen donmuş tatlılar dişler için pek de olumlu sonuçlar yaratmıyor. Özellikle horoz şekerler, lolipoplar ve karamelli içeriği olan donmuş çikolatalar dişlerinizde kötü sonuçlar doğurabilir.

7. Kuru meyveler

Asidik yapıda olan ananas, üzüm, mango gibi meyveleri kuru şekilde tüketmek ürünlerin dişlere yapışmasına ve diş problemleri yaşatmasına neden olabilir. Ayrıca domates de asit içerdiğinden dolayı dişlerinize zarar verebilir.

8. Şarap

Şarap, fazlaca asidik yapıda olan üzümden yapıldığından dişlerinize zarar verebiliyor. Beyaz şarap, kırmızıya göre daha asidik bir yapıda.

9. Sakız

Şekersiz sakızlar dişler için güvenli gibi görünüyor olabilir. Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.

10. Çay

Çayda kafein olduğunu herkes bilir fakat kafeinden çok daha az flor olmasına rağmen bu madde dişlerinize çok zarar verir. Flor insan vücudu için gereklidir, ancak çok fazla olduğunda kemiklerin ve dişlerin sağlığını etkiler. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için günde 4 fincandan fazla çay içmeyin.

11. Nişastalı ürünler

Ekmek, kurabiye, patates gibi nişastalı ürünler dişlere yapışır ve ağızda uzun süre kalır. Nişasta, diş plakası için üreme alanının oluşumuna neden olur. Ayrıca tükürük ile temas ettiğinde nişasta şekere dönüşür. Bu da çürüklere veya başka sorunlara yol açabilir.

Bonus: Diş ile kapak açmak, kesmek, kırmak...

Dişleriniz ile şişe kapağı açmak, bant ya da buna benzer ürünleri kesmek veya kuruyemiş kabuklarını kırmak sizi kırılmış bir diş yüzünden dişçi koltuğuna oturtabilir.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
13.09.2017

Gördüğüm en saçma içerik olabilir. Bir diş hekimi olarak sadece diş ile gazoz açma maddesine katılıyorum. Geri kalan her şey için diş fırçası, diş macunu ve diş ipi..

13.09.2017

aaa kola bunlardan daha az zararlıymıs aksjda

Türk insanının diş fırçalama alışkanlığı %95 yok. O yüzden biz ne yersek yiyelim her şey dişimize zarar :D Sıradan Vatandaş uyarıyor! Diş çürüklerinin çoğu aslında yan yüzlerde olur, o yüzden diş fırçalamak tek başına yetersizdir. Diş ipi kullanmak şart ve en son yani fırça ve diş ipi kullandıktan sonra gargara yaparsanız dişleriniz ile ilgili problemlerle daha az karşılaşırsınız :) Yalnız diş fırçalarken yatay değil dikey hareketler yapın ve çok baskı uygulamayın yoksa mineye ve diş etine zarar verirsiniz. Diş bakımında en önemli adım ise altı ayda bir kontrole gitmek. Sizden bir tane var, kendinize dikkat edin :)

TÜM YORUMLARI OKU (18)