Diş Gıcırdatma Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gün içinde sık sık dişlerinizi sıkıyor ya da ağrılı bir çene, hassas dişler ve baş ağrıları ile uyanıyorsanız diş gıcırdatma alışkanlığından muzdarip olabilirsiniz. Bruksizm olarak da adlandırılan diş gıcırdatmasının temelinde stres ve kaygı sorunları yatmaktadır. Başta diş sağlığı olmak üzere birçok zararlı etkileri olan diş gıcırdatma toplumda her 5 kişiden 2’sinin yaşadığı sorunlardan biridir. Peki, diş gıcırdatma neden olur, nasıl geçer? İşte diş gıcırdatma sorununa dair merak edilenler…

Diş gıcırdatma genelde uyku esnasında çocuklarda ve gençlerde görülen yaygın olan bir problemdir. Kişinin dişlerini sıktığı, birbirine bastırdığı bir durum olan diş gıcırdatma, şiddetine göre tedavi gerektirebilir. Diş gıcırdatma gece ve gündüz meydana gelebilen istem dışı bir aktivitedir, ancak hastalar semptom yaşamadan diş gıcırdatma sorununu genelde önemsemezler. Bazı kişilerde diş gıcırdatma baş ağrılarına, hasarlı dişlere ve uyku bozukluklarına neden olabilir.  Peki, diş gıcırdatma neden olur, nasıl geçer? Bilinmesi gerekenler haberimizde…

Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Diş gıcırdatmanın nedeni her zaman net değildir fakat genetik ve psikolojik etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. İşte genel hatları ile diş gıcırdatma probleminin nedenleri…

1- İlaçlar

2- Stres; uyku apnesi, migren gibi uyku bozuklukları

3- Psikolojik ve nörolojik sorunlar

4- Kullanılan ilaçlar

5- Dikkat eksikliği ve hiperaktive bozuklukları

6- Sigara ve alkol kullanımı

7- Genetik faktörler

Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

Diş gıcırdatma tedavisi her zaman gerekli olmamakla birlikte durum diş ve çene ekleminde kalıcı hasar vermeden sorunun önüne geçmekte fayda bulunur. Genelde fizik ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınan diş gıcırdatması durumuna karşı alabileceğiniz önlemler şunlardır;

• Diş gıcırdatmanın en önemli nedeni strestir. Mümkün olduğu kadar stresten kaçınmak ya da stresle baş etmenin yollarını öğrenmek gerekir.

• Diş hekiminizden yardım alabilirsiniz. Sizin için önerebileceği plaklar diş ve çene ekleminin daha fazla zarar görmesini engelleyebilir.

• Diş gıcırdatma sorunundan kurtulmak için dental botoks uygulaması da oldukça faydalı olacaktır. Botoks işlemi ile kaslar gevşer. İşlem 6 ay kadar etkilidir.

• Eğer ağız içinde kapanış bozukları, eksik diş sorunları varsa tedavi edilmelidir.

• Akşam yemeği sonrası kafein içeren gıdaları tüketmekten kaçının. Uyarıcı maddeler uyku kalitenizi olumsuz etkiler ve uykuda dişlerinizi sıkmanıza neden olabilir.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı