Çocuğunuz Dişlerini Fırçalamıyor mu? İşte Diş Fırçalamayı Sevdiren Teknikler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Diş sağlığı ihmale gelmez. Ancak, bazı çocuklar malesef diş fırçalama konusunda çok inatçı olabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için, çocuklara diş fırçalama alışkanlığını erkenden kazandırmalıyız. Çocuklara diş fırçalamayı sevdirecek yöntemleri ve doğru bilinen yanlışları aşağıda sizler için sıraladık.

Rol model olun.

Çocuğun diş fırçalama alışkanlığı olmasındaki en büyük etken ailesidir.

Çocuğunuza dişlerini fırçalamasını söyleyip, kendiniz fırçalamıyorsanız, boşa vakit harcıyorsunuz demektir. Çünkü çocuklar kopyacıdır. Söylediğinizi değil gördüklerini yaparlar. 

'Madem annem ve babam fırçalamıyor. O zaman da benim de fırçalamama gerek yok.' diye düşünür.

O yüzden sabahları ve akşamları geçin aynanın karşısına beraber ve başlayın fırçalamaya. Bunu güzel bir uyku öncesi seremonisine de dönüştürebilirsiniz. Belki biraz dans bile edebilirsiniz.👌

Küçük yaştan itibaren diş hekimine gitmeyi alışkanlık haline getirin.

Pedodontiste gitmek için bir ağrı veya çürük olmasını beklemeyin. Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde işinde iyi olan ve çocuğunuza 'dişçiye' gitmenin korkulacak bir şey olmadığını kalpten hissettiren bir pedodontiste gidin. 

Bunu bir doktor ziyaretinden öte keyifli bir gezi şeklinde yapın. Çünkü bu ilk ziyaret gerçekten çok önemli bir role sahip. 

Eğer çocuk için keyifli geçerse, bir daha hayatı boyunca diş hekiminden korkmama olasılığı yüksek olur. Aynı şekilde, travmatik bir ilk deneyim de bütün hayatını bu korkuyla geçirmesine sebep olabilir. O yüzden lütfen sadece kontrol amaçlı olacak olan ilk ziyaretinizi 3 yaşında yapmayı ihmal etmeyin.

Çocuğunuzun yaşına uygun olacak miktarda diş macunu kullanın.

Bazı ebeveynler ve çocuklar, ne kadar çok macun kullanırsa fırçalamanın o kadar etkili olacağını düşünüyor. Bu çok yanlış bir düşünce. Önemli olan kararında macun ile doğru fırçalama tekniğidir.

Çocuğunuz 0-3 yaş aralığında ise minik bir pirinç tanesi kadar diş macunu yeterli olacaktır. 3-6 yaş aralığında ise bir bezelye büyüklüğünde macuna ihtiyaç duyacaklardır.

Eğlenceli videolar izleyerek, çocuğunuza diş fırçalamayı sevdirin.

Çocuğunuzun ilk dişi çıkar çıkmaz fırçalamaya başlayabilirsiniz. Diş fırçalama alışkanlığını sonradan kazandırmak zor olacaktır.

Unutmayın güzel alışkanlıklar ancak küçük yaşta kazanılır ve ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir.

İlk dişi çıktığında bebeğiniz 1 yaşın altındaysa bu yumuşak parmak fırçalarından kullanabilirsiniz.

1 yaşına gelene kadar diş macunu kullanmasanız da olur. Kullanacaksanız da eğer yutulmasında sakınca olmayan bir diş macunu seçerek ve sadece bir pirinç tanesi büyüklüğünde kullanmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.

2 yaşına kadar da fırça formunda olan ama minik elleriyle rahat tutabileceği formda olan minik fırçaları tercih edin.

2 yaşındaki çocuğunuza diş fırçalamayı sevdirerek öğretmek için öncelikle elinize bir ayna alın ve şarkı söyleyerek sakin bir şekilde, asla zorlamadan, yavas dairesel hareketlerle dişlerini fırçalamaya başlayın. En son da dilinin ucunu fırçalamayı unutmayın. 

Ayna sayesinde kendini görebileceği için, ne yapıldığını anlayacak ve gereksiz yere endişelenmek zorunda kalmayacaktır.

3 yaşından sonra üzerinde çeşitli karakterlerin olduğu ışıklı diş fırçaları arasından birini beraber seçebilirsiniz.

Unutmayın, diş fırçalamayı keyifli hale getirmek sizin elinizde. Bu ışıklı fırçalar diş fırçalamayı eğlenceli hale getirmek için ideal.

3 yaşına geldiğinde çocuğunuz yardıma ihtiyaç duymasa da, mutlaka çocuğunuza eşlik edin. 

Bu çokça yapılan bir hata. Benim çocuğum nasıl olsa kendi fırçalayabiliyor diye düşünürseniz, çocuğunuzun düzgün fırçalamasının pek mümkün olmadığı arka taraftaki dişleri çok erken yaşta çürüyebilir. 

Bu yüzden bırakın önce özgürce fırçalasın çocuğunuz en son da şimdi 'anne zamanı' veya 'baba zamanı' diyerek fırçayı siz alın ve güzelce bir de siz fırçalayın. Özellikle arka dişleri ihmal etmeyin.

Elektrikli diş fırçalarını da 3 yaşından sonra kullanabilirsiniz.

Birçok güvenilir markanın çocuklar için çıkardığı çok güzel elektrikli veya sarjlı diş fırçaları var. 

Bu fırçalar çocuklar için özel olarak tasarlandığı için fırçaların titreşimi ve dönme hızı 3 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur. Bu fırçaların tüm çocuklarda etkili fırçalama sağladığı da çalışmalarla desteklenmektedir.

0-3 yaş arası diş macunu seçimini doğru yapın.

'Çocuğum daha tüküremez ki macunu, nasıl dişini fırçalasın?' diye düşünüp çocuğunun dişlerini fırçalamayan pek çok aile var. 

Evet, bir bakıma haklılar. Çünkü bu yaştaki çocuklar tüküremez. 

Tam da bu sebeple, yani çocuklar 3 yaşına kadar tükürmeyi tam olarak başaramayacakları için, yutulması güvenli olan ve florür içermeyen macunları tercih etmelisiniz. 

Bebek macunlarının zaten tadı çok güzel oluyor. Bu da diş fırçalamayı sevmesi ve alışkanlık haline gelmesi için çok güzel bir adım.

Bu videoda diş fırçalama tekniği çok eğlenceli şarkılar ve danslarla öğretiliyor.

Diş fırçalama ve çürüklerle ilgili eğlenceli oyunlar var. Bunlardan en popüleri de 'Children's Doctor Dentist'

Anne Babaların Kafası Çok Karışık: Diş Macunlarındaki Florür Zararlı mı Değil mi?

Popüler İçerikler

Denizbank’ta Müşterilerin Hesabından Çalınan 205 Milyon TL Kripto ve Sanal Bahiste Kullanılmış
Canına Tak Etti: Gösterisinde Yaptığı Esprilerin Yayılmasına Sinirlenen Cem Yılmaz Tepki Gösterdi!
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
YORUMLAR
30.03.2020

Tek başına diş fırçalamak bir boka yaramıyor mutlaka diş ipi kullanın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ