Dış Basın Uzmanlara Sordu: İstanbul Büyük Bir Depreme Hazır mı?

Dünya tarihinde görülen en yıkıcı iki depremin peş peşe yaşandığı Türkiye'yi bir diğer felaket bekliyor olabilir mi? Uzmanların uzun zamandır beklediği ve uyarılarını yaptığı İstanbul depremine ne kadar hazırlıklıyız? Katar merkezli bir haber kanalı olan Al Jazeera, bu soruyu uzmanlara sordu. Haberin devamı için... 👇

Tüm dünya ülkemizde meydana gelen afetten gelecek haberleri anbean takip ediyor.

Hem Türk hem de birçok ülkeden yardıma gelen ekipler, enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için aralıksız çalışıyor.

Tüm dünya ülkemiz için seferber olmuş durumda. Al Jazeera haber kanalı da beklenen bir büyük deprem olan İstanbul depremine ne kadar hazırlıklı olduğumuzu uzmanlara sordu...

Yıldız Teknik Üniversitesi, jeoloji profesörü Şükrü Ersoy, tarihsel verilerin Marmara Denizi'nin altındaki fay hattında bir depremin yakın olduğunun habercisi olduğunu açıkladı.

Ersoy, 'Kuzey Anadolu Fay hattının her yıl ne kadar hareket ettiğini araştırmalar ile biliyoruz. Fay hattının hareketi, depreme sebep olacak hat üzerinde gerginliğe yol açacak' şeklinde açıkladı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, "Elimizdeki verilere göre İstanbul'da 7 ve üzerinde bir deprem bekleniyor" diyerek korkulan haberi verdi.

"Marmara Denizi'nin altındaki fay hattı, bir yılda büyüklüğü 7'nin üzerinde iki deprem yaratma kapasitesine sahip" diyen Alan, bunu 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinde gördüğümüzü söyledi.

Ülkenin yapı yönetmeliğinin 1999 Marmara depreminden sonra güncellendiğini ve yönetmeliğin yeni düzenlemelerle daha iyi hale getirildiğini söyleyen Al Jazeera, haberinde devletin eski binaları yenileriyle değiştirmek için bir kentsel dönüşüm projesi başlattığını yazdı.

Tüm bunların üzerine Al Jazeera, "Ne yapılabilir?" sorusunu uzmanlara yöneltti.

Ersoy, 'Depreme hazırlanmak hem İstanbul'da hem de Türkiye'de en önemli proje olmalıdır' dedi: 'İstanbul'da depreme karşı hazırlık şimdi başlatılmalı, hızlı başlamalı ve tüm kaynakları seferber etmeliyiz.'

Alan ise kapsamlı bir deprem eylem planının gerekliliğini vurguladı: Güçlü sarsıntının ardından acil müdahalenin derhal devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle de şehrin devlet dairelerinin, hastanelerinin, askeri üslerinin ve itfaiye binalarının hazır olması için kritik altyapının derhal güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Alan, kentsel dönüşümün kentteki en savunmasız alanlardan başlayarak hızlandırılmasını önerdi.

Ayrıca İstanbul aldığı göç sebebiyle dikey mimariye kaydığı için yüksek katlı binalara da dikkat çekildi: Ersoy, 'Bu yüksek yapılar Marmara Denizi'nin altında olması beklenen depremden etkilenebilir' şeklinde uyardı.

İlginizi çekebilir:

Celal Şengör “En Büyük Ulusal Güvenlik Sorunumuz Deprem mi?” Sorusuna Tokat Gibi Bir Cevap Verdi!
Malatya'da Hiçbir Binası Yıkılmayan Müteahhit: 'O. Çocuğu Süsü Püsü Yok Diye 300 Bin TL Ceza Yazmıştı Bana'
Almanya'daki Gurbetçiler ISAR Germany Arama Kurtarma Ekibini Havaalanında Baklava ve Güllerle Karşıladı

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"