Diş Apsesi Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Diş ağrıları birçok insanın hayatının bir döneminde başına gelen bir problemdir. Çoğu zaman ağız ve diş sağlığına önem verilmediği durumlarda meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar apselere zemin hazırlarlar. Diş etinde ya da kökünde gelişen apseler, yüzde şişmeye ve şiddetli ağrılara neden olabilirler. Diş apsesi kaç günde geçer? Sorusu bu dayanılmaz ağrılar karşısında akla ilk gelen soruların başında gelmektedir. Ağrıyı dindirmek için bilinçsiz ağrı kesici kullanımından kaçınmak ve en kısa sürede diş hekimi ile irtibata geçmekte fayda vardır. Peki, diş apsesi kaç günde geçer? İşte yanıtı…

Diş apsesi, bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile ortaya çıkan içi irin dolu keseciklere yapılan bir tanımdır. Cilt altına yerleşerek şiddetli ağrılara, sıcak-soğuk hassasiyetine ve ağız kokusuna neden olan diş apsesi, diş kökleri ve çevresinde pulpa (diş özü) dokusu iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Diş apsesi ağrısını geçirmek için geçici birçok çözüm yöntemi bulunmaktadır. Ancak ağrıdan tamamen kurtulmak, bazı komplikasyonları ve çeşitli problemlere engel olmak için apse mutlaka tedavi edilmelidir. Peki diş apsesi ağısı kaç günde geçer? İşte merak edilen tüm detaylar…

Diş Apsesi Neden Olur?

Diş ağrılarının en bilinen sebeplerinden biri de diş apseleridir. Diş apsesi genelde diş kökü ya da çevresinde ortaya çıkan bir enfeksiyonunun sonucudur. Bu durum pulpa dokusu iltihaplandığında ya da tamamen işlevini kaybettiğinde gelişir. 

Genel hatları ile diş apsesinin nedenleri şöyle sıralanabilir;

• Diş çürükleri

• Diş minesindeki açıklıklar

• Eskiyen ve aşınan dolgular

• Diş eti hastalıkları

• Kırık dişler 

• Yontulmuş ya da darbe almış dişler

Diş Apsesi Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Diş apsesi şikayetlerini gidermek için bilinen en kesin çözüm yöntemi enfeksiyonun temizlenmesidir. Tedaviden sonra diş apsesi ağrısı 1-2 gün içinde tamamen ortadan kaybolur. Ağrıdan kurtulmak için dişin en kısa sürede temizlenmesi gerekir. Doktorunuz apseye küçük bir kesi uygulayarak irini boşaltacaktır. İçi boşalan ve şişliği inen irin tuzlu su çözeltisi yardımı ile temizlenir. Bu işlemin ardından eğer diş kurtarılacak durumda ise kök kanal tedavisine başvurulur. Ancak apseli diş kurtulamazsa dişin çekilmesi gerekir.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Diş apsesinde en önemli tedavi diş hekimi tedavisi olmasına karşın bunun yanında evde yapılabilecek bazı uygulamalar ile geçici olarak diş apsesi ağrılarında azalma sağlanabilir. Bunlar;

• Su ile seyreltilmiş birkaç damla karanfil yağını pamuğa damlatıp etkilenen bölgeye koymak

• Sirkeli ve tuzlu su ile gargara yapmak

• Ezilmiş sarımsağı apse üzerine yerleştirmek

• Nane çayı poşetini apseli bölgeye koymak 

• Ağrılı bölgeye soğuk kompres uygulamak

• Karbonatlı su ile ağzı çalkalamak

Popüler İçerikler

İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Kızılcık Şerbeti'nde 4 Kişinin Öldüğü Patlama Sahnesi Nasıl Çekildi?