Dinozorlar Devrinde Yaşamış, İnsan Boyundaki Dev Kaplumbağanın Yumurtası Bulundu

Bilim insanları dinozorlar devrinde yaşamış dev bir kaplumbağanın yumurtasını buldu. 90 milyon yıl önce bugünkü Çin’nin dinozor kalıntılarıyla ünlü Henan eyaletinde yaşamış kaplumbağanın insan boyutunda olduğu ifade edildi.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre bu kaplumbağa, son derece kalın kabuklarına sahip tenis topu büyüklüğünde yumurtalar bırakmıştı. Bunlardan biri hiç çatlamamış ve milyonlarca yıl boyunca bozulmadan kalmıştı.

Bu kaplumbağa, son derece kalın kabuklarına sahip tenis topu büyüklüğünde yumurtalar bırakmıştı. Bunlardan biri hiç çatlamamış ve milyonlarca yıl boyunca bozulmadan kalmıştı.

Böylece içindeki embriyo halinde yavru kaplumbağanın hassas kemikleri de günümüze ulaşmayı başarmıştı.

Kaplumbağanın Latinde ismi Yuchelys nanyangensis olan bir türe ait olduğu anlaşıldı. Bu tür, 66 milyon yıl önce, Kretase döneminin sonunda, dinozorları yeryüzünden silen asteroidin Dünya'ya çarpmasıyla yok oldu.

Bilim insanları, bu kaplubağaların kitlesel yok oluşu takiben daha soğuk havaları beraberinde getiren "iklimsel ve çevresel değişimlere" uyum sağlayamadığını düşünüyor.

Henan eyaleti aslında dinozor yumurtaları açısından zengin alanları barındırıyor.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan keşfin yazarları, kaplumbağa yumurtaları çok daha nadir bulunduğunu belirtiyor.

Kanada'daki Calgary Üniversitesi'nde paleobiyolog ve araştırmanın ortak yazarı Darla Zelenitsky kaplumbağa yumurtalarının çok küçük ve kırılgan oldukları için nadiren fosilleştiğini ifade etti.

Yeni keşfedilen, neredeyse tam anlamıyla küresel yumurta, bir tenis topundan sadece biraz daha küçüktü. Zelenitsky, bunun yaşayan çoğu kaplumbağanın yumurtalarından daha büyük, Galápagos kaplumbağalarının yumurtalarındansa biraz daha küçük olduğunu söyledi.

Öte yandan yumurta kabuğunun 1,8 milimetrelik kalınlığı çok dikkat çekiciydi. Zira bu, Galápagos kaplumbağalarının yumurta kabuklarından 4 kat, sıradan bir tavuk yumurtasının kalındığından da 6 kat fazlaydı.

Yavru yumurtadan çıkmaya çalışmış...

Araştırmacılar, yumurtanın ve içindeki embriyonun üç boyutlu görüntülerini oluşturmak için bir bilgisayarlı tomografi taramalarına başvurdu.

Görüntülerin analizi, embriyonun yaklaşık yüzde 85 ​​oranında geliştiğini ortaya çıkardı.

Zelenitsky, yumurta kabuğunun bir kısmının kırıldığını ifade etti. Bu da yavrunun yumurtadan muhtemelen çıkmaya çalıştığı ama başarısız olduğu anlamına geliyor.

Popüler İçerikler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
23.08.2021

200 yıllık düşmanlık: Türk aksanlı Kazak soyguncuları Bugün Ukrayna, Türkiye'yi ciddi bir şekilde Karadeniz bölgesindeki ana müttefiki olarak görmektedir. Ankara, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiğini açıkça ilan ediyor ve bu da "Bağımsız" liderliğin gerçek bir sevincine neden oluyor. Erdoğan'ın tatlı konuşmaları, modern Ukrayna topraklarının sakinleri ile Kırım Hanlığı ve onu himaye eden Osmanlı İmparatorluğu arasındaki 200 yıllık düşmanlığın kan ve ihanetlerinin izlerini hafızalardan tamamen sildi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ