Dinlerken Türk Sanat Müziği Sanabileceğiniz 15 Bizans Klasik Müziği Eseri

Roma İmparatorluğu'nun bir kolu olan Bizans İmparatorluğu  günümüze birçok eser bıraktı, farklı kültürleri etkiledi. Müzikologlar tarafından tartışmalı olsa da 1453 yılında tarihten silinen Bizans'ın müzik alanında Osmanlı'yı haliyle Türk Sanat Musikisini etkilediği iddia edilir. Kimi müzik tarihçileri bunu reddeder. Size Bizans kültürüne ait 15 eser derledik. Bakalım siz bizim müziğimize benzetebilecek misiniz?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
15.03.2016

yok oyle bir sey diyenler gitsin eski bizans kliselerine baksinlar bir zahmet. ne gorecekler bakalim. bizim camilerin minaresiz tipatip aynisilar. fetihden sonra bizans kulturu sanati buharlasip yok olmadi. osmanli tarafindan absorbe edildi. osmanli simdiki ezikler gibi kendinden olmayan herseyden xenofobi ile uzak durup, nefret etmiyordu. aksine fethettigi yerlerdeki yeni kulturleri kendi icine katip, onunla dahada zenginlesip gucleniyordu. tipki bugun amerika birlesik devletlerinin yaptigi gibi. tarihdeki buyuk imparatorluklara bakin, hepsinin ortak yonu dislayici degil, birlestirici olmalaridir, farkliliklari kendi icine katip kendi kulturlerinin benliklerinin parcasi haline getirmis olmalaridir. roma mesela, diger antik cag devletlerinden farkli olarak fethettigi halklara kendi vatandasligini vererek kendi icine kattigi icin roma olmustur. nitekim buyuk olmanin sirri dislamak degil, bir araya getirip birlestirmeden gecer. ikinci dunya savasinda dislayarak imparatorluk kurmaya kalkisanlarin sonunu gorduk.

16.03.2016

Kilise mimari demişken, ben Osmanlı ve Selçuklu mimarilerini karşılaştırırım, Selçukluda tek tük Osmanlı benzeri mimari eser mevcut ve Selçuklu Mimarisi Orta Asya ve İran çizgileri taşır ve Osmanlı mimarisine göre daha özgün buluyorum, Divriği Ulu Camii mesela

15.03.2016

1000 yıl aynı coğrafyada yaşa etkilenmedik de.. Ben bu kafaya gülerim. Senin kültürün değil genlerin bile etkilendi. İnanmayan gidip dna testi yaptırsın :)

16.03.2016

Etkileşim olması normaldir ve etkileşim karışıklıdır, sen onlardan bir şeyler alırsın onlar da senden bir şeyler alır, algı operasyonu yapıp da sanki herşey bizanstan kalmış gibi bir algı yaratmak doğru değildir, aynı şekilde anadoluda bir şey yokmuş da herşey asyadan gelmiş gibi, müziklerde dikkatimi çeken nokta doğu müziği olması, muhtemelen Doğu Roma Türkler gelmeden önce İrandan etkilenmiştir ve Türkler de Müslüman olunca orta asyada İran ile etkileşime girmiştir, ileri devirde de Bizans son bulunca yine bir etkileşim olmuştur. ama sırf bizanstan geçmiş demeniz doğru olmaz, Uygur Türklerinin müziğindeki muqam yani makamları bir dinleyin daha iyi karşılaştırma imkanı olur bir örnek https://www.youtube.com/watch?v=cFFMGYH8mhg

22.03.2016

medeniyette sanatta hic bir seyin tek bir kokeni yok. hersey birbirinden etkilenmis, farkli koklerden gelmis. bugun kullandigimiz alfabe latin kokenli, sayi sistemi fenike, sifir sayisi hint. medeniyeti sanati bilimi tamamen tek bir millete, irka, dine mal etme gayretine girince kacinilmaz olarak boyle anlamsiz tartismalar cikiyor.

TÜM YORUMLARI OKU (39)