Dinlerin Doğduğu Yere Gidip Halüsinasyon Görme ve Psikoz Yaşama Durumu: Kudüs Sendromu

Kudüs sendromu, genellikle dindar insanların Kudüs ziyaretleri esnasında yaşadıkları tuhaf bir sendrom biçimi.

Sendrom, Kudüs’ü dışarıdan ziyaret eden birinin takıntılı düşlere ve delüzyonlara sevk olması, din merkezli psikozlar yaşaması olarak tanımlanıyor.

Daha önce kendi başına literatürde tanımlanmayan sendrom, önceleri sıradan bir isteri olarak tanımlanıyordu.

1930’larda ise psikiyatrist Heinz Herman tarafından ayrıksılığı ortaya kondu ve pek çok otorite tarafından tanınmaya başlandı.

Buna benzer psikolojik problemlerin diğer din merkezli şehirler olan Mekke ve Roma gibi şehirlerde de meydana geldiği ifade edilmiş.

Sendromun basit bir milenyum şaşkınlığından ibaret olduğunu söylemek güç.

Felix Fabri ve Margery Kempe gibi tarihi kişiliklerin yazıtlarında Kudüs sendromuna dahil edilebilecek vakalar meydana gelmiş.

2000 yılında, psikolojisi son derece düzgün olan kişilerin toplu olarak bu sendroma dair davranışlar geliştirmesi ve hastanelere düşmesi, sendromun tanınırlığını iyiden iyiye artırmış.

Peki nedir Kudüs sendromu? Hangi durumlarda ve ne şekillerde vücut bulur?

Kudüs sendromunun bilinen üç formu var.

İlk form, Kudüs’e gelmeden önce hali hazırda psikotik bir rahatsızlığı bulunan ve Kudüs’e gelir gelmez içinde kaldıkları ağır dini atmosferden hastalıkları tetiklenen insanlarda meydana geliyor. Aynı zamanda dindar kişilikler olan bu insanlar, Kudüs’e gelerek yarım kalmış dini bir misyonu tamamlayacaklarını, ya da din adına gerçekleştirmeleri gereken üstün bir amaç olduğuna inanmaya başlıyorlar ve sanrılara boğuluyorlar. Bu insanların büyük çoğunluğu kendini ’Yeniden Dönen Mesih’ ilan etmiş.

İkinci form, sanrılara boğulmak ya da kendini İsa Mesih zannetmekten ziyade, eksantrik bir kişilik özelliğinin ortaya çıkmasından ibaret.

Üçüncü form ise ilk formla benzeşiyor fakat önceden meydana gelmiş herhangi bir rahatsızlıkla alakası bulunmuyor.

Bu kez psikolojik olarak sorunsuz biri, Kudüs’e gelmesiyle birlikte yavaşça bir girdaba kapılıyor ve git gide ruh sağlığı bozulmaya başlıyor. Diğerlerine göre daha karmaşık sayılan üçüncü forma kapıldıysanız büyük ihtimalle şu semptomları yaşıyorsunuz:

  • Anksiyete, heyecan ve tansiyon yükseliyor.-Varsa birlikte geldiğiniz gruptan ayrı ve yalnız gezmek istiyorsunuz. 

  • Temizlik takıntısı başlıyor. Sürekli duş almak istiyor ve kişisel temizliğinize fazla önem göstermeye başlıyorsunuz.

  • Mümkün olduğunda beyaz giyinmeye çalışıyorsunuz.

  • Yüksek sesle İncil’den ya da diğer kutsal kitaplardan pasajlar okumaya hevesleniyorsunuz.

  • Ağlama duvarına adeta uygun adım yürüyüş yapıyorsunuz.

Bu tuhaf sendrom, diğer pek çok sendrom gibi tartışmalara açık ve çoğu otorite tarafından kabul edilmiyor.

Psikiyatrist M. Kalian ve E. Witztum, Kudüs sendromu olarak tanımlanan şeyin yalnızca önceden psikolojik problemleri olan insanların yaşadığı bir takım nöbetlerden ibaret olduğunu iddia ediyor.

Ne olursa olsun insan ruhunun sınırları ve tuhaflığını yüze çarpan türden bir rahatsızlık, Kudüs sendromu…

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
13.05.2016

kendini isa mesih zannetme burdaki çoğu cemaat liderinde varki örn. fetullah gülen , adnan oktar (mehdi der kendine ) vb.

13.05.2016

onlarınki daha çok "zannettirme" çabası.

13.05.2016

Yobaz veya aşırı dindar biri değilim nefret de ederim öyle insanlardan ama açık açık dinine bağlı insanları dinden soğutmak için kaleyi içten fetetmeye çalışıyorsunuz. Eskiden adam gibi paylaşımlar yapıp insanların güvenini kazandınız, şimdi de bu güvenle kişileri dinden çıkarmaya uğraşıyorsunuz. Yaptığınız çok büyük ayıp artık sizi takibi bırakıyorum...

Pasif Kullanıcı
13.05.2016

aşırı dindar olmamak nedir ? Eğer Allah varsa(ki var) Bu dünyada Allah'tan ve Dinden daha önemli ne olabilir ?

Pasif Kullanıcı
14.05.2016

Düşünsenize Muhammed aslında Hira Mağarası'nda bu sendromu yaşamış falan... 1500 yıldır halisülasyona inanıyormuşuz... Ahahaha çok komik olurdu ya filmini çekseler de izlesek.

16.05.2016

muhammede kesin bir sey soyliyemem ama birbiri ile taban tabana zit gerceklikleri, mutlak gercek diye lanse edip pesine milyonlari hatta yuzmilyonlari takmis bir suru insan var. hepsi dogru olamiyacagina gore cogu kulliyen yalan, en guzel yalanda yalanin gercekligine inanilarak soylenendir. bunlarin pek cogunun sizofren ve benzeri akil hastaliklarindan oturu halusilasyonlar gormeleri, yuzmilyonlarinda o halisulasyonlar pesinden kosmasi, birinde olmadiysa bile otekinde mutlaka olmustur. ornegin tarsuslu pavlus, diger adiyla havari paul (saul), colde basina gunes geciyor, gunlerce komada yatiyor. bu sirada isa nin kendine gorunup incilin kalan kisimlarini indirdigini soyluyor ve butun roma dunyasinda hristiyanligi yaymaya basliyor. bugun bildigimiz hristiyanligin kaynagi pavlusdan baskasi degildir. islam dogruysa pavlusun yaydigi, bugun milyarlarca insanin 2bin yildir takip ettigi kitap halusilasyondan baska bir sey olamaz. sayet pavlus hakliysa....

TÜM YORUMLARI OKU (20)