Dinledikten Sonra Bakış Açınızı Genişletecek 2017'nin En İyi 15 TED Konuşması

Farklı alanlardaki bilgi sahibi insanların konuşmacı olarak katıldıkları ve dünyanın en popüler fikir paylaşım platformlarından olan TED, bu yıl da birbirinden kaliteli isimleri misafir etti. Elif Şafak'tan Elon Musk'a birçok ismi konuşmacı olarak ağırlayan TED'in 2017 yılında bizlere sunduğu en iyi 15 konuşma.

1. Karim Abouelnaga: Çocukların gerçekten katılmak istedikleri bir yaz okulu

Amerika'daki düşük gelirli mahallelerdeki çocuklar yaz boyunca neredeyse okul dönemine öğrendiği üç aylık bilgiyi unutur. Eğitim girişimcisi ve TED üyesi Karim Abouelnaga yaz düşüşünü, ilerleme kaydetme ve daha aydınlık bir geleceğe doğru yürüme fırsatına dönüştürerek, bu öğrenim kaybını tersine çevirmek istiyor.

2. Elon Musk: İnşa ettiğimiz ve kazdığımız gelecek

3. Garry Kasparov: Zeki makinelerden korkmayın. Onlarla birlikte çalışın

Teknolojiden olabildiğince faydalanmak istiyorsak korkularımızla yüzleşmeliyiz ve insanlığımızı ortaya ortaya koymak istiyorsak bu korkulara galip gelmeliyiz, diyor Garry Kasparov. Tarihin en büyük satranç ustalarından biri olan Kasparov, 1997 yılında hafızalara kazınan bir satranç maçında IBM süper bilgisayarı Deep Blue'ya yenildi. Zeki makinelerin en büyük hayallerimizi gerçekleştirmemize yardım edeceğine dair gelecekle ilgili görüşlerini bizimle paylaşıyor.

4. Elif Şafak: Farklı düşüncelerin devrimci gücü

Elif Şafak, 'demokrasinin vazgeçilmez olduğunu popülist demagoglardan öğreneceğiz' diyor. 'Tecrit yanlılarından küresel dayanışmayı ve kabilecilerden de kozmopolit olmanın güzelliğini'. Bir Türk olan Elif Şafak farklılıkları kaybetmenin ne getirebileceğine birinci elden şahit olmuş biri ve otoriter yönetimlere karşı çoğulculuğun gücünü biliyor. Yaptığı tutkulu ve kişisel konuşmada politikanın, duyguların ve kimliklerimizin ikicil (ya siyah, ya beyaz) olmadığını söylüyor ve 'bir insan asla ve asla karmaşıklıktan korktuğu için sessiz kalmamalı' diyor.

5. Tim Ferriss: Neden hedefleriniz yerine korkularınızı belirlemeniz gerekir

Zor kararlar, bizi yapmaya, sormaya, söylemeye en çok korkutan şeyler, çoğunlukla tam olarak yapmamız gerekenlerdir. Kendi kendimize yarattığımız felcin üstesinden nasıl gelir ve harekete nasıl geçeriz? Tim Ferriss bizleri korkularımızı detaylıca canlandırıp yazıya dökmemize, 'korku-belirleme' adını verdiği basit ama güçlü bir egzersiz ile teşvik ediyor. Yüksek stresli çevrelerde ayakta kalabilmek ve kontrol edebilecekleriniz ile edemeyeceklerinizi ayrıştırabilmenize yardımcı olacak bu uygulama hakkında daha çok şey öğrenin.

6. Stuart Russell: Yapay zeka bizleri nasıl daha iyi insanlar yapacak

Süper-zeki yapay zekanın gücünden robotlar yönetimi ele geçirmeden nasıl faydalanabiliriz? Her şeyi bilen makineleri yaratmaya yaklaşırken, yapay zeka öncüsü Stuart Russell farklı birşey üstüne çalışıyor: Tereddüte düşen robotlar. Sağduyu, özgecilik ve diğer insani değerlerle sorunları çözebilen insan-uyumlu bir yapay zeka hakkındaki vizyonunu dinleyin.

7. Luma Mufleh: Mültecilere acımayın, onlara inanın

Ürdünlü göçmen, Birleşik Devletler'de mülteciler için ilk kez okul kuran Suriye kökenli Müslüman Luma Mufleh, ''İnsaniyet dışında, hayatımızın her noktasında gelişme katettik,'' diyor. Savaşla harap olmuş ülkelerdeki genç insanlara, hayatlarını yeniden kurma yolunda nasıl yardım ettiğini anlatan umut ve direnç hikâyelerini paylaşıyor. Bu etkili konuşmadan, mültecilerin hayatlarında nasıl bir fark yaratılabileceğine dair ilham alın.

8. Mehdi Ordikhani-Seyedlar: Dikkatinizi verdiğiniz zaman beyninizde ne olur?

Dikkat, yalnızca neye odaklandığımız ile ilgili bir şey değildir -- aynı zamanda beynimizin filtrelediği şeylerle de ilgilidir. İnsanlar odaklanmaya çalışırken, beyinlerindeki biçimleri inceleyen bilgi-sayımsal nörolog Mehdi Ordikhani-Seyedlar, beyni ve bilgisayarı birbirine yakınlaştırarak, ADHD sahibi insanları tedavi etmek ve iletişim kurma yeteneğini kaybetmiş olanlara yardım etmek için kullanılabilecek modeller oluşturmayı umut ediyor. Bu kısa, büyüleyici konuşmada bu heyecan verici bilimle ilgili daha fazlasını öğrenin.

9. Shak Rukh Khan: İnsanlık, şöhret ve sevgi üzerine düşünceler

''Hayaller satıyorum, ve milyonlarca insana sevgi pazarlıyorum'' diyor Bollywood'un en ünlü yıldızı Shak Rukh Khan. Bu büyüleyici, komik konuşmada Khan hayatının kavisini takip ediyor, ünlü birkaç dans hareketini gösteriyor ve spot ışıkları önünde geçen hayatından zor kazanılmış bilgeliği paylaşıyor.

10. Michael Beirut: Çocukları okumaya teşvik edecek kütüphane nasıl tasarlanmalı

Michael Beirut devlet okullarının kütüphaneleri için logo dizayn etmek amacıyla seçildiğinde, yıllar sürecek bir tutku dolu bir projeye adım atmak üzere olduğundan habersizdi. Zaman zaman eğlendiren konuşmasında, kütüphanecilerin yeni nesil okulara ve düşünürlere ilham verdikleri bu büyülü mekanlara enerji, öğrenme, sanat ve tasarım getirmek için takıntıya dönüşen arayışını hatırlıyor.

11. Anne Lamott: Yaşamaktan ve Yazmaktan Öğrendiğim 12 Gerçek

61 yaşına basmadan birkaç gün önce, yazar Anne Lamott doğruluğundan emin olduğu her şeyi kâğıda dökmeye karar verir. Aynı anda hem kafa karıştırıcı, hem de güzel ve duygusal bir dünyada yaşamanın püf noktalarını irdelerken, kendine has bilgeliği ile aile, edebiyat, Tanrı'nın anlamı, ölüm ve çok daha fazlasını anlatıyor.

12. Jack Conte: Sanatçılar nasıl (sonunda) para kazanabiliyorlar?

Müzisyen ve girişimci Jack Conte, sanatçılar ve yaratıcılar için garip bir 100 yıl olduğunu söylüyor. Sanatın paraya dönüştüğü geleneksel yöntemler (albüm satışları gibi) internetin azizliğine uğrayarak, müzisyenleri, yazarları ve sanatçıları geçim derdine soktu. Conte, Patreon ile internet sanatçılarının hayranları tarafından ödeme alması için bir yol hazırladı. Bunun gibi ödeme platformları, dijital çağda bir sanatçı olmanın anlamını değiştirebilir mi?

13. Robert Sapolsky: En iyi ve en kötü hâlimizin biyolojisi

İnsanlar nasıl bu kadar anlayışlı ve fedakâr olabilir - aynı zamanda bu kadar acımasız ve vahşiyken? Neyi niçin yaptığımızı anlamak için, nörolog Robert Sapolsky çok uç bir noktaya değiniyor, yaptıklarımızı zaman çizelgesinde gerçekleşmesinden önce, saniyelerden milyonlarca yıla kadar irdeliyor. Bu büyüleyici konuşmada, en iyi ve en kötü davranışlarımızı tetikleyen biyolojiye ilişkin üstün araştırmalarını paylaşıyor.

14. Lisa Genova: Alzheimer'ı önlemek için ne yapabilirsiniz?

''Unutma Beni (Still Alice) '' kitabının yazarı Lisa Genova, Alzheimer beyninizin kaderi olmak zorunda değil diyor ve Alzheimer'a dirençli bir beynimiz olması için ümit vaadeden araştırmaları ve hastalıkla ilgili en son bilimsel gelişmeleri paylaşıyor.

15. Kristin Poinar: Grönland buz tabakası altında neler gizli?

Grönland buz tabakası devasa, gizemli ve eriyor. İleri teknoloji kullanarak bilim insanları ilk defa bunun sırlarını açığa çıkarmaya başladı ve buldukları şey çok şaşırtıcı: buz tabakasının altında yazın gerçekleşen erime sonucu oluşmuş Tahoe gölü boyutunda dev bir yeraltı su havzası var. Bu su orada mı kalacak yoksa okyanusa akmanın yolunu bulup deniz seviyesi yükselmesine etki mi edecek? öğrenmek için buzul bilimci Kristin Poinar'ın bu donmuş ve unutulmuş bölgeye yaptığı yolculuğa katılın.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
29.11.2017

Elif şafak olmasaydı iyiydi.

28.11.2017

sadece Turk oldugu için demiyorum. Şuan Kanada'da eğitim goruyorum ve sosyoloji dersimde profesorum bu videoyu butun sınfa izlemeleri için attı (sınıf 350 kişilik); bence bu kadına da yer verebilirsiniz, cok guzel bir konuşmaydı cunku. https://www.ted.com/talks/zeynep_tufekci_how_the_internet_has_made_social_change_easy_to_organize_hard_to_win

28.11.2017

Metin Hara nerde ?

Pasif Kullanıcı
28.11.2017

zıplıyor o

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ