Dini Özgürlükler Türkiye Dahil Tüm Dünyada Geriliyor

ABD Başkanı Obama'ya danışmanlık yapmasıyla da bilinen Amerikan Dünya Özgürlükler Komisyonu'nun raporuna göre, dini özgürlükler geçen yıl Türkiye de dahil olmak üzere dünya genelinde önemli oranda azalış gösterdi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, otoriter hükümetlerin inançlarını uyguladıkları gerekçesiyle, çoğunlukla Müslüman ve Hristiyanlar’ı cezaevine koyduğunu, bununla birlikte Avrupa’da Müslümanlar’a ve Yahudiler’e karşı bağnazlığın arttığını belirtti.

‘Dünyada acı azalmıyor’ diyen örgüte göre inançları nedeniyle zulüm gören yüzbinlerce sığınmacının ülkelerinden ayrılarak yeni ülkelere göç etmesi de bunu tetikledi.

Raporda, dini özgürlüklerin insani ve güvenlik konularının tartışıldığı zamanlarda masada olması gerektiği belirtildi. Amerika ve diğer ülkelerin bu hakka uymaları gerektiği vurgulandı.

'Türk hükümeti Ermeni Patriği'nin seçilme sürecine müdahale ediyor'

Raporda Türkiye’nin laik bir ülke olduğu hatırlatılmakla birlikte, bazı eleştiriler de sıralanıyor. Yahudi karşıtlığının Türk toplumunda ve medyasında önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor. Müslüman olmayan öğrencilerin din dersinden muaf olduğu ama Alevi öğrencilere bu olanağın sağlanmadığı kaydediliyor.

Türkiye'deki dini özgürlüklerle ilgili pek çok konuya temas edilen raporda, Türk hükümetinin Ermeni Patriğin seçilmesi sürecine de müdahale ettiği de belirtiliyor. Dini azınlıklara mülklerinin geri verilmeye başlanmasını olumlu gelişme olarak niteleyen rapor, bununla birlikte Türkiye’de dini özgürlüklere yönelik kısıtlamaların devam ettiğini kaydediyor.

'Heybeliada Ruban Okulunu açın' tavsiyesi

Raporda Türkiye’de son yıllarda demokrasi ve insan haklarının kötüye gittiği de vurgulanıyor; özellikle hükümetin sosyal medyaya kısıtlamalar getirdiği, hükümete ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eleştiriler yönelten gazeteciler, insanlar ya da gruplara karşı sert önlemler aldığı belirtiliyor.

Raporda, Türkiye’ye tavsiyeler de var. Bu tavsiyeler; inanç ve dini özgürlükler konusunda uluslararası insan hakları standartlarını karşılayacak yeni bir anayasa, dini azınlıklara eşit hakların sağlanması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uyulması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması, dini azınlıkların kendi liderlerini seçebilmesi, Kuzey Kıbrıs’taki bazı bölgelere giriş sınırlamalarının kaldırılması ve ibadet yerlerinin restorasyonuna izin verilmesi.

Dini zorlukların yaşandığı başlıca bölgeler

Dünyada dini azınlıklara yönelik kötü muamele yaptığı tespit edilen 13 ülke raporda örnekleriyle birlikte ortaya kondu. 

Çin, İran, Suudi Arabistam, Kuzey Kore, Pakistan ve Özbekistan bu ülkelerden sadece bazıları.

Kuruluş, dini özgürlük olmaması nedeniyle 9 ülkenin de endişe veren ülkeler olarak takip edilmesini istedi.

amerikanınsesi

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
03.05.2016

Din ve özgürlük aynı cümle içinde bile komik durmuyor mu?

04.05.2016

komik olan senin bakış açın olmasın

04.05.2016

Türkiye'de 20 milyonu aşkın Alevi var.Devletin , özellikle bu hükümetin baş tacı Diyanet alevileri , müslüman saymıyor.Ama işlerine gelince tüm ülke müslümanmış gibi göstermesini iyi biliyorlar.Din tabanında ekmek yiyenden hayır gelmez.Hele hele içinde bu kadar paranın döndüğü bi yapı ahlak yerine ahlaksızlık aşılar.Türkiye'nin mevcut durumu ortada .Tartışmaya gerek yok.

03.05.2016

Dini? Özgürlük?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ