Konda Araştırma Şirketi ve Hisar Okulları Cumhuriyet'in 100. yılı sebebiyle Z kuşağı üzerinden gençlik araştırması yaptı. Araştırmada Z kuşağı ve toplumun geri kalanının kendilerini hangi sıfatlarla var ettiğini mercek altına aldı.
Ayrıca gençlere 'Cumhuriyet' sözcüğünün neyi hatırlattığı da soruldu. Her 10 gençten dördü soruya 'Atatürk' yanıtını verdi.
Ne alıp veremedikleri var ki şu çocuklarla anlamadım gitti. Ben seviyorum onları.
Eğitim konusunda ayrı bir parantez açmak istiyorum; Eğitim erişilebilir deniliyor ama zaten öyle olması gerekiyor. Ha faydası var mı tartışılır. Kişiye özel mi? kalıcı mı? yeterli mi? birçok soru olabilir ama hepsinin cevabı hayır olur kanaatimce. Birçok toplumsal değerimiz kaybolmuş durumda belki de hep öyleydi bilemiyorum... Din, siyaset ve cinsiyet konusunda ise birçok kişi kendini tanımlayamiyor bile. Birçok aklı başında genç var ama kulaktan dolma bilgilerle aklı bir karış havada olanlarda azımsanamayacak kadar fazla. Maddiyata gelince influnsir ve babadan zengin olanlar dışında hâl ortada. Ekstra bişey daha benim yaş aralığım dahil bu gençlere gelecek borçlu, tepeden tırnağa tüm siyasiler.
İşim gereği genelde Z kuşağı ile çalışıyorum. Bunlar 20 ile 150 kişilik ekipler halinde olabiliyor. Her zaman aynı kişilerle değil, farklı kişilerle farklı şehirlerde geniş kapsamlı organizasyonlar.. Onlarla çalışırken en büyük sıkıntım kesinlikle pratik düşünemiyor olmaları.. Çözüm odaklı değiller ve çoğu kez cevabı çok basit olan sorular soruyorlar. Bunun yanı sıra Türkçe kullanımları berbat.. Her zaman büyük ve kurumsal firmalarla çalışıyoruz, elçiliklerle, konsolosluklarla.. Kurumsal dil bu tip işlerde çok önemli ancak personelden beklentim bu bile değil... Düşünün; her zaman ekibizi "Lütfen davetlilerin yanında argo konuşmayın" vs diye uyarmak zorunda kalıyoruz. Keza bunlar daha ne ki...