Aya Yorgi Kilisesi: Dileklerinin Gerçek Olmasını İsteyenler İçin Büyükada'da Eşsiz Bir Nokta

Büyükada'da yer alan Aya Yorgi Kilisesi, Hristiyanlar tarafından en ilgi gören yerlerden. Burası her gün hem yerli hem de yabancı sayısız turist ağırlıyor. Büyükada'ya ziyarete gelenlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biri Aya Yorgi Kilisesi oluyor. Görenleri kendine hayran bırakan Aya Yorgi Kilisesi, kayıtlardan elde edilen bilgilere göre 1751 yılında yapılmış. Bu tarihte inşa edilmiş olan küçük kilise, şapel ve dua yeri eski kilise olarak biliniyor. İki katlı, kiremit örtülü bu küçük yapı milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.

Bu içeriğimizde Aya Yorgi Kilisesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Aya Yorgi Kilisesi Hakkında Bilgi

Aya Yorgi Kilisesi, İstanbul'da Büyükada'da yer alıyor. Patrikhane kayıtlarından elde edilen bilgilere göre burası 1751 yılında yapılmış. Bu tarihte inşa edilmiş olan küçük kilise, şapel ve dua yeri eski kilise olarak biliniyor. İki katlı, kiremit örtülü bu küçük yapı milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.

Tepede çan kulesinin arkasındaki kesme taştan yapılmış olan kilise Yeni Aya Yorgi Kilisesi olarak biliniyor. Burası da 1905 yılında inşa edilmiş ve 1909'da kullanıma açılmıştır.

Binlerce yıllık tarihe sahip Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’nın göğe yakın noktalarından birinde, 204 metre yükseklikteki Yüce Tepe’de yer alıyor. Adını M.S. 3. yüzyılda Hıristiyan inancından dolayı öldürülen Kapadokyalı Aziz Georgios’tan almış olan Aya Yorgi Kilisesi, rivayetlere göre M.S. 963’te Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas zamanında inşa edilmiş.

Bu kilise, Efes’teki Meryem Ana’nın Evi ile birlikte Hıristiyanlar tarafından Türkiye’deki iki hac noktasından biri. Bu nedenle her sene 23 Nisan ve 24 Eylül’de burası ziyaretçi akınına uğruyor.

Bu tarihlerin de elbette bir önemi var. Ortodoks mezhebinde 23 Nisan, Yorgo’ların “isim günü” olarak kabul edilir. 24 Eylül de Hz. İsa’nın havarisi Paulus’un yaydığı yeni dine kendini adayan ve defalarca öldürülmeye çalışılsa da mucizeler eseri kurtulan Aya Thekla’nın anıldığı tarih. Bu tarihlerde Aya Yorgi Kilisesine çıplak ayakla yürüyenlerin ve hiç konuşmadan çıkanların 'yarı hacı' olduğuna inanılmakta.

Aya Yorgi Kilisesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Aya Yorgi, İstanbul'daki Büyükada'da yer alıyor. Dolayısıyla kiliseye gitmek için öncelikle Büyükada'ya gitmek gerek. İskelelerden motor ya da vapurla Büyükada'ya geçmek mümkün. 

Büyükada'ya geldikten sonra Aya Yorgi Kilisesine bisiklet kiralayarak veya yaya olarak gidebilirsiniz. Kiliseye gitmek için çok dik bir yokuşu çıkmanız gerektiğini aklınızda bulundurun.

Aya Yorgi Kilisesi için konum bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Büyükada-nizam, Insel Büyükada, 34970 Adalar/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Aya Yorgi Kilisesi Hikayesi

Aya Yorgi Kilisesi hakkında günümüze kadar pek çok hikaye ve efsane anlatılmış. Bunlardan biri şu şekilde:

'Efsaneye göre Bizans döneminde Büyükada işgale uğramıştır. İşgal sırasında papazlar kutsal eşyaları sonradan çıkarmak üzere toprağın altına gömerler. Çok uzun yıllar sonra bir çoban rüyasında kutsal eşyaları görür. Çobanın rüyasında bir aziz çobanı bilmediği bir yere çağırmaktadır. Çoban uyandığında azizin söylediği yere gider. Çıplak ayakla dik bir yokuşu çıkar ve bir çan sesi duyar. Çan sesi duyduğunda ise toprağı kazar. Toprak altından pek çok kutsal eşya ile birlikte kilisenin simgesi ikona çıkarılır. İnanışa göre kiliseye 23 Nisan ile 23 Eylül arasında çıplak ayakla ve hiç konuşmadan çıkan kimseler yarı hacı olmaktadır. Bunun yanında bu tarihler arasında ziyaret etmek diğer zamanlara göre daha kutsal kabul edilmektedir.'

Aya Yorgi Kilisesinde Dilek Dilemek

Aya Yorgi Kilisesine gelenlerin en çok yaptığı şey burada dilek dilemek. Kilisenin yer aldığı yokuşu tırmananlar burada dilek diliyor. Dilek diledikten sonra yanlarına anahtar ya da kilit alan kişiler dilekleri kabul olursa bu eşyaları tekrar kiliseye getirmek zorunda.

Bir başka inanışa göre de yokuş çıkılmaya başlanırken bir ucu burada bağlanan makara açılarak yukarı çıkıldığında kısmetlerin sonuna kadar açılacağı görüşü hakim. Yokuş boyunca yol kenarında bulunan ağaçlara da dilek yazıp asılabiliyor.

Aya Yorgi Kilisesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Burası hafta içi her gün saat 16.00'ya kadar ziyaret edilebiliyor. Yalnızca pazar günleri burada ayin yapılması sebebiyle ziyaretçiler içeri alınmıyor.

Aya Yorgi Kilisesi girişlerinde ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Bu nedenle burayı ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

Büyükada'ya Gelmişken Gezilecek Yerler

Hazır Aya Yorgi Kilisesini gezmiş ve Büyükada'ya gelmişken ziyaret edebileceğiniz diğer yerleri de ihmal etmeyin. İşte Büyükada'da ziyaret edebileceğiniz diğer yerler:

  • Rum Yetimhanesi

  • Adalar Müzesi

  • Dilburnu Tabiat Parkı

  • Büyükada Milli Parkı

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.08.2022

Dileklerinin Gerçek Olmasını İsteyenler İçin.......bekleyenler arasında 370 bininci sıradasınız bekleme süreniz yaklaşık 48 yıldır

25.08.2022

Orda çok dua etmiştim sevgilimle evlenmek için ama ayrıldık

25.08.2022

🥺😔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ