90'lı yıllardan 2014 yılına kadar yayınlanan sosyal bilimler dergisi Toplum ve Bilim'in yayın yönetmeni Tanıl Bora, tüm dünyada entelektüellerin saygınlığının azaldığını anlattı. Yazar Tanıl Bora'nın Ruşen Çakır'a konuk olduğu sırada 'Bütün dünyada ve Türkiye'de güçlü bir anti-entelektüalizm var. Entelektüeller ve entelektüel faaliyetler bundan 10-20 yıl önce olduğu kadar saygın değil. Kimse onları o kadar merakla dinlemiyor.' söylediği bu sözler sosyal medyayı ikiye böldü. Bora, birçok kişi tarafından eleştirilirken pek çok kişinin desteğini de aldı.
Millet anlamadığı şeylere kafa yormak ve öğrenmek yerine kim ne giymiş, ne satmış,ne yemiş diye dikizlemeyi ya da sosyal medya ağzıyla (neydi lan hatırlamıyorum) onu yapmayı daha çok seviyor. Ama sorsanız en çok onlar biliyor
ahahaha yorum dahi yazan olmamış tepkisel başlık atan editör haklı millet dağılın:))
Evet insanlar merak edip araştırmıyor. Teke tek bilim (örneklerden bir tanesi) bir sürü entelektüel, alanında başarılı, bilim insanını bize tanıttı.Fakat insanlar onları izlemek bilgi edinmek yerine magazin programlarını yada entrika dolu müge anlı, evlilik, yemekteyiz gibi programları tercih etti. Topluma girdiklerinde entrika ve dedikodu dışında sohbet edebilecek konuları dahi yok. Ama hala yaşadığımız dünyayı dili tarihi bile merak etmeden ömürlerini geçirmek için ısrar ediyorlar. Sokak röportajında Cumhuriyet kaç yılında ilan edildi sorusuna cevap veremeyen kişiler survivorda geçen yıl kimin şampiyon olduğunu biliyor. Çok üzücü bi durum.