Dil Bölümü Okuyanların Aşina Olduğu Bıktırıcı 19 Durum

Yabancı dil , özellikle İngilizce, öğrenmek Türkiye'de hala büyük bir iş. Şimdilerde dil eğitimi ilkokul ikinci sınıftan itibaren verilmeye başlandı.Ancak dil hala ikinci planda bırakıldığı için yıllarca İngilizce dersleri görmemize rağmen çoğu öğrencinin İngilizcesi 'I, you, we, they' de takılı kalıyor.Haliyle birçok insan, hele ki büyüklerimiz, yabancı dil bölümü okuyanları birtakım sorulara boğuyor.Ama bu sorularla biz o kadar çok karşılaşıyoruz ki, bir kez daha duymaya mecalimiz yok artık ! 

Sadece bunlar da değil, bölümümüz insan ilişkilerimizi de bir hayli etkiliyor.Eminim birçok dil bölümü öğrencisi bu durumlara ve tepkilere aşina.

Hadi İngilizce Bir Şeyler Söyle

Nedense İngilizce'yi iyi düzeyde bildiğimizi ispatlamak zorunda kalıyoruz. Doğaçlama bir şeyler söyleyebiliyorsak onlar için olmuşuzdur.Ama pat diye böyle söylendiğinde insanın aklına bir şey gelmiyor, anlasanıza !

+Okuyor da boşuna okuyor, bak konuşamadı bile.

Yabancı Dilde Bir Kitabı Okuyabiliyor Musun Mesela?

Yabancı dili anlayabilmemiz o kadar şaşırtıcı ve olağanüstü geliyor ki ne derece olağanüstü olduğumuzu ölçme biçimi bu da.

Havandan Da Geçilmez Şimdi Senin

Yabancı dil bilmek,öğrenmek gözlerinde o kadar büyümüş ki, yabancı dil okuduğunuzu söylediğiniz an istemsiz bir eziklik yaşıyorlar.Sadece yabancı dil okumanız bile birçok insanın gözünde sizi burnu havada kılabilir.

Sen Şimdi Bu Adamın/Kadının Dediklerini Anlıyor Musun?

Ne derece yabancı dil bildiğimizin ikinci ölçme testi. Televizyonda, filmde yabancı birinin sözlerinin hepsini anlıyorsak tamamdır.Aksan farklılıkları,konuşma hızı bu testin içinde anlam ifade etmez.Eğer her kelimeyi ana diliniz gibi anlayamıyorsanız siz yabancı dil bilmiyorsunuz. 

Sorry,bro.

Burada Yabancı Bir Şeyler Yazıyor Bi' Çevirsen?

Dile bakış açımız işte tam da bu ! O dile dair hiçbir şey bilmiyorsanız, o bir dil değildir; bir uzaylıdır, farklı bir şeydir,korkunç kelimelerdir.

O yabancı şeyleri yerlileştirmek ise bizim işimiz.

Kanka Sen Dil Bölümü Okuyorsun,Şu Ödeve Yardım Etsene

Yabancı dili gerçekten bildiğinizi ispatladıysanız, şimdi sizi kullanabilirler !

Bu sevgili kankaların ödeve yardım anlayışı tümünü size yaptırmaktır.Evet, yabancı dil bölümü okumayanların ödevleri çerez gibidir.Ama insan yine de kendini kullanılmış hissediyor.

+Kanka ben de yapardım ama İngiliççe.

ERASMUS Sınavında Zorlanmazsın Sen

Yabancı dil, iletişim vs konusunda biraz daha gelişmiş olduğumuz doğrudur. Ama bu sınavın bize göre de zorlukları var. Bir kere, sınıfımızda yurtdışı hayaliyle yaşayan birçok güçlü rakip var !

Her dilcinin hayalidir en az bir kere yurt dışına çıkmak.

İki Dil İki İnsan Bir Dil Bir Nisan

Bir de 'Bir lisan,bir insan; iki dil iki insan' milli sözümüz var devamlı büyüklerimizden duyduğumuz.Bu söz çok anlamlıydı benim için, dil okumaya başlamadan önce. Çünkü artık hangi amcaya/teyzeye yabancı dil okuduğumu söylesem bunu işitiyorum ve hiç boş geçmedim !

+Evet amca,evet aynen, kesinlikle.

Şimdilerde Herkes Dil Biliyor, Sen Nasıl İş Bulacaksın?

Evet, her yerde dil kursları var,herkes dil öğrenme peşinde çünkü iş verenler herkesten iyi düzeyde İngilizce istiyor.Ama iyi düzeyde yabancı dil bilen abilerim, ablalarım maalesef o düzeyde dil ile makaleler, araştırma yazıları; tıp,hukuk,siyaset hakkında çevirileri yapamayacaklar ve BİZ İŞTE ONLARI ÇEVİRECEĞİZ.

Dilden Meslek Mi Olurmuş/Şimdi Sen Bunu bitirince Ne Olacaksın?

Hayran olanlar ya da yabancı dili öğrenebildiğimize inanamayıp şaşıranların yanında küçümseyenler ve yabancı dil okumamıza anlam veremeyenler de var.

Dil Bölümü Mezunusun ve Hazırlık Mı Okuyorsun?

Dil bölümleri için ayrı bir - advanced (gelişmiş) seviye- hazırlık sınıfı olduğunu hatırlatıyoruz yeniden. Lisede yabancı dil bölümü okumuş olmamız üniversitedeki akademik yabancı dil derslerine hazır olduğumuz anlamına gelmez.

Ake Okuyanlara Özel: Amerika'nın Tarihi mi Varmış?

Üniversitede Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümü okuyanlar bunu milyon defa duymuştur.Ben de bir Ake'ci olarak, bölümümü söylediğim zaman aldığım tepkiler üçe ayrılıyor: 

1. Voovv

2. Öyle bir bölüm mü varmış?

3. Amerika'nın ne tarihi var ki!?

İde Okuyanlara Özel: Türk Edebiyatını Çok Öğrendi Ya, İngiliz Edebiyatını Öğreniyor.

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü okuyan dostlarım, halinizi anlıyorum.

İde'ciler ve Ake'ciler dosttur bunu unutmayalım.

İnsan İlişkilerinde Pürüzler: Telaffuz Yanlışlarını Düzeltememek

Mesela bize yıllarca yanlış öğretilmiş kelimeler var: 

  • foreign bize öğretilen: foreyn doğrusu: forın

  • capable bize öğretilen: kepeybıl, doğrusu: kepıbıl

Yani aslında sizin telafuzunuzu düzeltmemiz size ego sergilediğimizi göstermiyor. Doğru bilmenizi sağlıyoruz diyelim.

Yabancı Dilde Tepki Vermek İstemek

Eğer bir yabancı dili gerçekten seviyorsak, onu yaşıyoruz. Günlük hayatta da iç içe oluyoruz ve bazen o dilde tepki vermek istiyoruz.Elbette yapamıyoruz, çünkü bu da yanlış anlaşılıyor.

Türkçe Dublaja Dayanamamak

Her filmi,diziyi orijinalinden izlemek isteriz. Ama dilci olmayan arkadaşlarımızın birçoğu alt yazı okumak istemediğinden Türkçe dublaja maruz kalırız. Animasyonlarda vs dublajlarımız bir harika ama biz orijinali tercih ediyoruz. Filmi izlerken oyuncuların gerçek seslerini  ve konuşmalarını merak ediyoruz.

Ayrıca Lanet olsun dostum, senin derdin ne, ha? dublajı pek samimi gelmiyor da olabilir.

İlgimiz Olan Konularda Konuşamamak

Dilci kafası diye bir şey var arkadaşlar. Genellikle bu yüzden bir yabancı dille ilgilenmeyen kişilerle kuramadığımız muhabbetler de var. Dilci genelde yabancı dizilerden,programlardan vs konuşmak ister. Çoğu muhabbetimiz bunun üzerinedir ve dili öğrenirken kültürüyle de haşır neşir olduğumuzdan Avrupa, Amerika üzerine de konuşuruz.

Ancak birçok insan bu muhabbeti sıkıcı buluyor ve ilgisiz ya da bilgisiz kalabiliyor.Biz de bu durumdan bir hayli bunalıyoruz.

Diğer Bölümlerin Dil bölümünü Küçümsemesi

Özellikle lisede ' Siz de ne görüyorsunuz ki sanki' ya da 'En rahat sizsiniz,sadece İngilizce ders görüyorsunuz.'  gibi tepkilerden artık gına geliyor.Bir de sayısalcılar bizi dil bölümü okuyanlar değil de, 'matematik yapamayanlar' olarak nitelendirdi mi,asıl ezilen biz oluyoruz işte !

+Yav, bu dilciler size ne etti?

Bir Kelimenin Yabancı Dilde Karşılığını Hatırlamak Ama Türkçe'sini Hatırlayamamak

Dil yaşayan bir şeydir ve günlük hayatta da bizimle.Yan etkileri arasında davranışlarınızı o dilin kültürüyle özdeştirmek, aşırı unutkanlık ve kendi dilinizle öğrendiğiniz dili karıştırma vardır.Bu durum dilde seviyeniz ilerledikçe daha fazla yaşanır.

Barney'nin De Dediği Gibi:

Lys-5 sınavına hazırlanan tüm dilci kardeşlerimize bu yolda başarılar diliyorum.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı