Dikkatiniz Dağılmadan Hemen Okuyun: İşinizi Gücünüzü Aksatsa Bile Dikkat Bozukluğunun Faydalarını Gelin Bir Dinleyin!

Bugüne dek dikkat eksikliği yaşayan tüm bireyler toplanıp nasıl bu konuya bir çözüm getirebileceğimizi düşündük durduk. Neler yedik, neler içtik, bazen doktorların kapılarını aşındırdık. Buna da devam edeceğiz şüphesiz, hayat kalitemizi yükseltmek için dikkat dağınıklığının önüne geçebilmeyi istiyoruz. 

Peki, dikkati kolayca dağılan çoğunluk olarak bu özelliğimizin benzersiz faydaları olduğunu düşünmüş müydünüz? Hiç sanmıyoruz, başlıyoruz.

Artık aynı anda birden fazla şeyi başarmamız ve bazı işler için gerçekten odaklanmamız gerekiyor.

Ve dikkat bozukluğundan şikayetçiysek odaklanamadığımız her an ya kaybettiğimiz zamanı ya parayı ya da itibarı simgeliyor. Bu gerçeği kabul ederek başlayalım.

Fakat lafı uzatmaya niyetimiz yok, dikkat bozukluğu sandığınız gibi hayatınızı tamamen zorlaştırmıyor, farkında olmasak da faydalarını görüyoruz.

Çalışırken bir anda Instagram hikayelerini izlerken kendinizi bulurken, ya da tıpkı bu halde, düşüncelerimizi toparlayamadığımız anlarda bile!

Çalışırken bir anda kendinizi düşüncelere dalmış bulursanız ve bir anda bu düşüncelere daldığınızı fark ettiğinizde frontal lobunuz görevini yapmaya başlamış demektir.

Yaptığınız şeyden yapmanız gereken şeye doğru yönelmenizi sağlar, basitçe.

Peki frontal lobun bu çabasına rağmen dikkat dağınıklığı yaşıyor olmanın evrimsel sürecin bir parçası olduğunu biliyor muyuz? Saatlerce bir ödevi yapmanın ya da kimsenin ilgilenmeyeceği bir raporu incelemenin büyük büyük atalarımıza bir faydası dokunmuş muydu?

Pek sanmıyoruz.

Aksine, etrafı izlemek ve çevrelerinin farkında olmak onları tehlike yaratacak canlılardan korumanın tek yoluydu. Bu yüzden odaklı olmaları onlar için bir dezavantajdı!

Modern zamanlarda dikkat bozukluğunun yanında anksiyete sahibi bir bireyi ele aldığımızda aradaki bağlantıyı daha iyi kurabiliriz. 2007'de yapılan bir çalışmada anksiyete teşhisi koyulan kişiler arasında bir deney yapıldı ve katılımcılara bir ekran karşısında gördükleri kelimeler her ne olursa olsun aynı sıklıkta önlerindeki tuşa basmaları söylendi.

İç rahatlatan, onlarda gerginlik yaratmayacak kelimelerde tempoyu tutturmakta zorlanmadılar fakat ne zaman ki anksiyetelerini tetikleyecek 'ölüm' gibi bir kelimeyle karşılaştılar, o zaman tepki süreleri uzamaya başladı.

Çünkü içten içe bir fiziksel tehdit hisseden kişi bir anda eforunu kendini korumaya yönlendirir, hem de bilinçsizce.

21. yüzyılda atalarımızın karşı karşıya olduğu risklerden azade olsak da onlardan devraldığımız bu özelliğin bizim için faydaları da var.

Yani ufak bir dikkat dağınıklığının zararı değil, faydası var. Araştırmalar dikkat dağınıklığıyla yaratıcılık arasında ince bir çizgi olduğunu söyler ve bu çizginin neresinde yürüyeceğimizi seçmek de çoğunlukla bize kalır.

Eğer zorlu bir iş üzerinde çalışıyorsanız ve dikkatiniz dağılmak üzereyse, toplamayı denemeyin. Bırakın dağılsın.

Neden mi?

Beynimizde dikkat dağınıklığını tetikleyen hareketlilik yaratıcılığımızın önündeki engelleri kaldırıyor.

Burada bunun farkında olup yaratıcılığımızın açtığı yolu bir sonraki aşamada başarılı biçimde kanalize edebilmek önemli.

Dikkat bozukluğunun tek etkisi o an ya da o gün ortaya çıkmıyor, geleceği de şekillendiriyor.

Araştırmalar dikkat bozukluğuna sahip kişilerin hayal dünyalarında yaptıkları yolculuklar sayesinde gelecekte karşılaşabilecekleri sorunlara karşı daha hazırlıklı hale gelebileceklerini gösteriyor.

Yani verimliliğiniz biraz düşüyor olsa da boşverin, gelecekte kârlısınız.

Dikkat bozukluğunu övmek pek yerinde değil, bunun farkındayız fakat peki dikkatimizi dağıtan bazı sesler aslında dikkat etmemiz gereken bir uyarıysa?

Yangın alarmı ya da o an yapmamız gereken işi kolaylaştıracak bir elektronik posta... Kabul ediyoruz, biraz abarttık.

Fakat anafikri anlatabildiğimizi düşünüyoruz, dikkatimizin dağılması her zaman kötüye işaret değil. Bazen hayat kurtarıcı bazen de mutlu edici etkileri olabilir.

O halde mühim bir işi nihayete erdirirken gündüz düşleri arasında kaybolduğunuzda kendinize kızmak yerine olumlu yanına bakın.

Yaratıcılığınızın zirve yaptığı noktaya yakın olabilirsiniz ya da diğerleri odaklanmış çalışırken yangın alarmını duyarak hayat kurtarmış da olabilirsiniz!

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
YORUMLAR
31.12.2018

Okumaya üşendim.

31.12.2018

o halde gelecekte lideriniz benim, şimdiden selama durun

31.12.2018

Hepsini bir seferde okudum. Bende de bu sorun mevcut, ama gerçekten çok faydasını da görüyorum günlük yaşamımda. Evet günümüz çok meşakatlidir buna yetişmek icin, bazen çoklu düşünmemiz gerekebiliyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ