Dikkat! Psikolojide 'Karanlık Üçlü' Olarak Geçen Bu Kişilerle İş Hayatınızda Karşılaşabilirsiniz!

Karanlık üçlü psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü niyetli nitelikleri nedeniyle bu grup 'karanlık' olarak tanımlanır. Toplumda sıkça rastlanan bu kişiler, elbette iş hayatında da görülmekte. Şimdiye kadar bir çalışma arkadaşınız tarafından sırtınızdan vuruldunuz mu? Eğer bu tarz olaylar size aşina geliyorsa bu insanlarla çoktan karşılaşmış olabilirsiniz. İş hayatında bu tip insanlarla karşılaşırsanız neler yapabileceğinizi beş maddede sizler için derledik. Etrafınızda bu tarz insanlar var olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız sizi içireğimize alalım👇

Öncelikle bu kişileri sınıflandırıp, teker teker açıklayalım.

  • Narsistler: Karanlık üçlü grubunda en bilinen tiplerdir. Örneğin, performansları başka herhangi bir elemandan daha iyi olmasa bile kendileri hakkında böbürlendiklerini görebilirsiniz. Narsisizmin toplumda görülme sıklığı ise %6.2 oranında. Narsistler, sinir bozucu olsalar da diğer kişilik tiplerine göre tolere edilmeleri daha kolay.

Sosyopatlar: İşlevsel yani suça meyilli olmayan sosyopatlar ise daha rahatsız edici bir gruptur. Psikologlar, bu grubun toplumun %4'ünü oluşturduğunu belirtmekte.

Sosyopatlar, kendi menfaatleri için başkalarını kullanmaktan çekinmez. Anti sosyal olan bu insanlar, empati yeteğinden yoksundur. Suçlarını inkar etmekte ve dikkatleri başka yöne çevirmekte, yalan söylemekte oldukça beceriklidirler. Bir neden olmaksızın yalan söyleyebilirler. İş yerinde amaçsızca yalan söyleyen birini fark ederseniz muhtemelen bir işlevsel sosyopatla aynı ortamdasınız, demektir.

Makyavelciler: Nüfusun yaklaşık %16'sını oluşturduğu tahmin edilen karanlık kişilikler arasında en yaygın olanıdır. Makyavelciler etik kaygılardan bağımsız olarak hareket ederler.

Onları tehlikeli bir kişilik yapan sinsilikleri, sabırları ve ince manipülasyonlarıdır. Makyavelciler, narsistlerden daha az göz önündedirler. Uzun vadede bir makyavelci, kendilerine fayda sağlamak için sizi beklenmedik bir ihanetle sarsabilir.

1. İlk izlenimlere aldanmayın.

Bu tipler, harika bir ilk izlenim yaratmada adeta uzmandır. Yeni biriyle tanıştığınızda, bu tarz albenilere dikkat edin. Narsistler, kendileri hakkında konuşma eğilimindelerdir. Bu özellikleri onları kolayca fark etmenizi sağlar. Diğer karanlık kişilikleri belirlemek için ise geçmiş ilişkileri hakkında sorular sorun ve dikkatle dinleyin.

2. Kötü deneyimlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Bu tarz insanlarla karşılaşıp kötü şeyler yaşadıktan sonra manipüle edildiğiniz için utanabilirsiniz. Bunun hakkında konuşmak da istemeyebilirsiniz fakat bu insanlar sessizliğinizden faydalanır çünkü konuşmamanız onların toplum içinde gizlenmelerine yardımcı olur. Bu nedenle, başkalarının aynı şeyleri yaşamasını engellemek ve bu kişilikteki insanların maskelerini düşürmek için tecrübenizi başkalarıyla sağduyulu bir şekilde paylaşmanız çok önemlidir.

3. Bu kişileri patronunuzun fark etmesini sağlayın.

Bu tarz kişiler, güçlü konumdaki insanlar üzerinde bıraktıkları izlenimlerde oldukça başarılıdır. Tanık olduğunuz olaylar hakkında endişelerinizi dile getirmek, müşterileri uzaklaştırabilecek bir meslektaşla ilgili tavsiye isteyerek dedikodu içermeyen bir şekilde durumu patronunuzla paylaşabilirsiniz. Bu tutumunuz patronunuzun gerçeği görmesine ve sorunla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

4. Aynı ortamdaki kişileri dinleyin.

Başkalarını da dinlemeyi unutmayın. Bir manipülatörün ağına düşmekten kaçınmak için söz konusu kişiyle iletişimi olan çevrenizdeki kişilere göz atın. Uzun vadedeki davranışlarıyla ilgili referanslar toplayıp toplayamayacağınıza bakın. Başkalarının bilgisinden yararlanabilirsiniz.

5. Önyargılarınızın farkında olun.

Birisi, bu kişilerle ilgili deneyimini paylaştığında, benim başıma gelmez, yanılgısına düşmeyin. Bu kişiler, çıkarları için durumları manipüle etmede uzmandır ve çok geç olana kadar tuzağa düştüğünüzü fark etmeyebilirsiniz. Bu tür şeylere kanmayacağınızı düşünmek yanlış olur.

Ekiplerden sorumlu bir konumdaysanız, bireylerin tanık oldukları herhangi bir ilgili davranışı bildirmeleri için iletişim yollarına başvurun.

Unutmayın ki, birlikte çalışarak ve kolektif deneyimleri paylaşarak düşman kişiliklere sahip olanların işyerindeki kötülüklerine ışık tutabiliriz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İş Hayatında Kendini İşe Yaramaz Hissedenlerin Haline Tercüman Olan 13 Grafik
Hukukumuzda ve İş Hayatında Mobbing
Kadınız Haklıyız! İş Hayatındaki Haklarınızı Biliyor Musunuz?
İş Hayatında Bütünsel Esenlik: Wellbeing Uygulamaları “Tükenmişlik Sendromu”nun Panzehiri

Popüler İçerikler

Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu