Dikkat Bu Yiyecekler Patlayabilir! Mikrodalga Fırına Asla Konulmaması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Mikrodalga, modern teknolojinin bir harikasıdır. Yiyecekler birkaç saniye içinde buz gibi soğuktan cayır cayır yanan sıcağa dönüşebilir. Pişirme süresini kısaltır, hazırlık süresini hızlandırır ve her yönüyle işinizi kolaylaştırır. Ancak her şey mikrodalgaya girmemelidir. Bazı yiyecekler, içecekler ve kaplar bir dakikadan daha kısa bir süre mikrodalga fırında bekletilirse toksin salgılayabilir, yanabilir, eriyebilir ve hatta patlayabilir. Hatta bazıları toksik hale gelebilir. Peki mikrodalga fırına koyulmaması gereken yiyecekler nelerdir? Mikrodalga fırında hangi yiyecekler ısıtılmaz? İşte tüm detaylar...

1. Yumurta

Isıtmak veya haşlamak için yumurtaları asla mikrodalga fırına koymamalısınız. Yumurtaların patlama riski çok yüksektir. İster kabuklu ister soyulmuş olsun, mikrodalgada ısıtılan yumurtalar buhar çıkarır. Buhar beyazlardan kaçamaz, bu yüzden basınç oluşur. Yumurtayı kestiğinizde (ya da daha kötüsü ısırdığınızda) buhar anında açığa çıkar. Ortaya çıkan patlama sizi yakabilir.

2. Sosis

Sosis de birçok yiyecek gibi mikrodalgaya girdiği zaman patlama riski vardır.Aynı zamanda pastırma, sosisli, et gibi işlenmiş gıdalar mikrodalgada değil, ocakta veya fırında pişirilmelidir. Bu işlenmiş et ürünlerinin ısıtılması kolesterol oksidasyon ürünlerinin (COPs) oluşmasına yol açar. COPs koroner kalp hastalığı ile bağlantılıdır. Araştırmalar bunun aynı zamanda enflamasyon, arterlerde plak birikimi ve daha fazla sağlık sorunuyla da bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

3. Sarımsak

Sarımsağı mikrodalga fırına koymak patlamasına yol açabilir. Sarımsak yangın çıkmasına yol açabilir. Bu yüzden kesinlikle denemeyin.

4. Üzüm

Üzüm gibi sulu meyveleri mikrodalgaya koyan yoktur ama yine de bu tür gıdalar patlayabilir.

5. Acı biber

Acı biber mikrodalgaya girdiğinde alev almaz. Ancak ısıtma işleminden sonra mikrodalganın kapağını açtığınızda dışarı çıkan hava, boğazınıza ve gözlerinize ciddi zarar verebilir.

6. Domates sosu

Domates sosunu kapağı da kapalı değilken mikrodalga fırına koyarsanız patlamasıyla hüsran yaşama olasılığınız çok yüksektir.

7. Patates

Merak etmeyin, patateslerinizi mikrodalgada hızlıca pişirebilirsiniz. Ancak daha sonra yeniden ısıtmaya karar verirseniz, tehlikeli olmalarını önlemek için gerekli adımları atın. Patatesler genellikle botulizm bakterisi olan Clostridium botulinum'u barındırır. Pişirildiklerinde ve hemen buzdolabında saklanmadıklarında, bakteri sporları çoğalabilir. Patatesleri mikrodalgada ısıtmak da bakterileri öldürmez, bu nedenle ikinci gün patatesleriniz mide rahatsızlığına neden olabilir.

8. Anne sütü

Anne sütü, mikrodalgaya konmaması gereken besinlerdendir. Anne sütü mikrodalgada ısıtıldığı zaman, sütün içinde bulunan ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren proteinler azalmaya başlıyor.

9. Çin yemekleri

Genellikle metal saplı küçük kaplarda satılan Çin yemeklerini, mikrodalgada ısıtmayın. Metal saplar mikrodalgada çok fazla ısınır ve yemek kapları da yangına neden olabilir. Bu yüzden Çin yemeklerini, düz seramik veya cam kaseye koyarak ısıtabilirsiniz.

10. Tavuk

Tavuk mikrodalga da içerdiği proteinden dolayı yeniden ısıtıldığında hem lezzetini hem de dokusunu kaybeder. Mikrodalgada ısıtılan tavuk gıda zehirlenmesine neden olabilir.

11. Domates

Domatesin içi çok suludur ve dışında bir kabuk bulunmaktadır. Bu kabuk içindeki sıvıyı tutar. Mikrodalgaya girdiği zaman içindeki sıvı çok ısındığı zaman patlama riski vardır. Bu yüzden domatesi mikrodalgaya koymamanız önemlidir.

12. Pirinç

Pirinç yüksek sıcaklıklara son derece dayanıklı bir bakteri içerir mikrodalgada her zaman elde edilemez.

13. Havuç

Havuçlar uygun bir şekilde yıkanmazsa ve herhangi bir kir kalıntısı varsa topraktaki mineraller mikrodalgada kıvılcıma dahi neden olabilir.

14. Su

Mikrodalgada su ısıtmak seçenekler arasında en basit ve sorunsuz olarak gözükendir. Ancak araştırmalar birçok yanık vakasının mikrodalgada ısıtılan sudan kaynaklandığını gösterdi. Mikrodalga fırındaki elektromanyetik dalgalar suyun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da su moleküllerini kararsız hale getirir ve yoğun kaynamalara ve hatta patlamalara neden olabilir.

15. Yeşil yapraklı sebzeler

Mikrodalgada ısıtıldığında yeşil yapraklı sebzelerdeki besinler sağlığınız için çok tehlikeli hale gelebilir. Sağlık için çok faydalı olan ancak ısıtıldığında nitrat denilen bir maddedir. mikrodalgada nitrozaminlere dönüştürülürler. Kanserojen olabilen bir madde. Bu nedenle, artıklarınız varsa ıspanak, lahana veya yeşil yapraklı sebzeler, bir damla zeytinyağı ile bir tavada ısıtmak daha iyidir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Fazla Su İçmek Yarardan Çok Zarar Veriyor! Su Zehirlenmesi Hakkında Merak Edilenleri Açıklıyoruz
Yumurtanın Kokusuna Tahammül Edemeyenler Buraya: Hamur İşlerinde ve Tatlılarda Yumurta Kokusu Neden Olur?
Kahve Sevenler Toplanın: Birinci, İkinci ve Üçüncü Nesil Kahve Akımları Nedir?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
08.02.2023

Patates çatalla delinerek koyulabilir. Yumurtanın sarısını dağıtarak koyulur. Su çay kahve ısıtılır ama zamana dikkat ederek ve hemen almamak lazım. On saniye beklemek gerekiyor. Mikrodalga zaten bişeyleri ısıtmaya yarıyor. Pişirmek için uygun değil. Ama çok işe yarıyor.

29.01.2023

eee geriye ne kaldı ki 😅😅

29.01.2023

=mikrodalga boş bir icat

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ