Devletin Kestiği Ceza Acıtmaz: Bütçe Fazlasında Marketlerin Payı Büyük!

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Bütçede idari para cezalarındaki artış dikkat çekti. Devletin gelir kalemi olan idari para cezaları nelerdir? Ve neden bu kadar arttı?

Doç. Dr. Orhan Karaca'nın tweetinde dikkat çektiği gibi idari para cezalarında dikkat çeken artış burada! Ama önce bakalım bu cezalar nelermiş?

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İdari para cezaları nedir?

İdari para cezalarının kanunda çokça yeri bulunuyor. İlk akla gelen direkt ödenen ve ekstra, hatta yer yer can sıkıcı olduğu için trafik cezaları olurken, kapsam bundan çok daha geniş! Devlete karşı ceza ile ilişkilendirilen her ödeme 'idari para cezası' olabiliyor. 

Suçluların para cezasına çevrilen hapislerinden tutun, vergisini ödemeyen şirketlerin vergi cezaları, emre aykırı davranış, dilencilik, kumar oynama, sarhoşluk, gürültü rahatsız etme işgal, tütün mamüllerinin tüketilmesi, kimliği bildirmeme, çevreyi kirletme, afiş asma veya silah taşıma gibi fiiller, 2872 Sayılı Çevre Kanununun çevreye karşı işlenen fiiller, ya da 3194 Sayılı İmar Kanununun bu kanuna aykırı fiilleri nedeniyle kişi ve kurumlara karşı düzenlenen cezalar da bu kapsamda yer alıyor.

Onedio uzmanlara sordu!

Bu ay bu cezaları bu kadar artıran nedir diye merak edince konunun uzmanlarına danıştık. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz bizi aydınlattı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da Ticaret Bakanlığı tarafından kesilen cezaların bu kapsama girdiğini son dönemde yapılan 'fahiş fiyat denetimleri'nin de bu kapsamda olduğunu öğrenmiş olduk.

'Hazine'nin sopası' bütçenin sihirli değneği mi?

Geçtiğimiz yılın Ekim ayı sonunda kesilen ve Ocak ayında da kesinleşen '5 büyük market cezası' diye de bilinen, BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101'e Rekabet Kurumu tarafından verilerin toplam 2,7 milyarlık idari para cezası bu artışta etkili olmuş görünürken, diğer yandan da Bakan Nureddin Nebati'nin 'geliyor Hazine'nin sopası' dediği sopanın 'devletin geliri' olduğunu görmüş olduk. 

KDV indirimleri sürecinde de sıklıkla gördüğümüz son günlerde yağ stokları bazında da izlediğimiz denetimlerin çoğunun devletin gelir hanesine yazıldığını bu grafikte görüyoruz.

KDV indirimlerinde devletin bütçe gelirleri açısından karamsar olanlar da bu bağlamda devletin gelirinden ödün vermeyeceğini görmüştür diye umuyoruz.

twitter.com

Siz bu ay devlet bütçesine ne kadar katkıda bulundunuz? Yorumlara bekliyoruz👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Bütçede Merkez Fazlası: Hazine Bütçesi Aylık Bazda En Yüksek Fazlayı Verdi!
Bütçede Dikkat Çeken Bir Detay Daha! Faizi İndirdiysek Devlet Bu Faizi Kime Ödedi?
Hazine Bakanı Nebati'den Yeni Bir Londra Çıkarması Hazırlığı!
Yükselirken Her Gün Zam Geliyordu: Savaşın Başladığı Güne Dönen Petrol Fiyatları Depoları Nasıl Bıraktı?
Merkez Bankası Rekora Hazırlanıyor: Hazine'nin Fazlası Merkez'in Kazançları!

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı