İkta sistemi, hükümdarın mülkü olan toprakların gelirlerinin devlet memurlarına, hizmetlerinin karşılığı olarak, maaş karşılığı verilmesidir. İslam devletlerinde ikta, mülkiyeti devlete, kullanım hakkı ise ikta sahibine ait olan toprak grubu olarak bilinir. İkta sistemi, devlete askeri ve mali alanda büyük güç kazandırmıştır.
Bu toprakların mülkiyeti devlettedir. Devlet bu sistemde, bu topraklardan elde edecekleri gelirleri, hizmetlerinin karşılığı olarak devlet görevlilerine maaş olarak verir. Erken İslam dönemindeki hukukçuların bakış açısına göre ikta sistemi hibelerin gelişmiş biçimidir. İkta sahibi kişi vergileri alarak kendi maaşını karşılamış olur. Bir savaş halinde silahlı atlı birlikler oluşturulur ve orduya katılım sağlanır. Bu da devletin askeri alanda güç kazanmasını sağlar. Askerlerin ihtiyacı olan her şeyi ikta sahibi karşılar.
İkta sahibi, sorumlu olduğu bölgenin güvenliğini de sağlar. Bu bölgedeki tarımsal süreç de desteklenir. İkta sistemi Türk tarihinde Nizamülmülk tarafından geliştirilip uygulamaya konulmuştur. Büyük Selçuklular dönemine uzanan ikta sistemi daha sonra diğer Türk-İslam devletlerinde de uygulanmıştır. İkta sisteminin Osmanlı Devleti'nde karşılığı Tımar Sistemi'dir.