Devlete 5 Dakikada Bir Ekran Görüntüsü Gönderen İlginç Akıllı Telefon

Teknoloji geliştikçe gözetim yöntemleri de giderek daha görünmez hale geliyor. Kuzey Kore’den gizlice çıkarılan bir akıllı telefon, bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Cihazın dışarıdan bakıldığında sıradan bir Android telefon olduğu düşünülüyor. Ancak yazılımına girildiğinde devlet kontrolüyle şekillendirilmiş bambaşka bir sistem ortaya çıkıyor...

İşte detaylar.

Kaynak

Yazılan kelimeler bile otomatik olarak değiştirilip sansürleniyor

Telefonun klavyesinde yazılan bazı ifadeler, kullanıcının iradesi dışında otomatik olarak değiştiriliyor. Örneğin Güney Kore kültüründe yaygın olarak kullanılan 'Oppa' kelimesi yazıldığında, kelime sistem tarafından 'Yoldaş' olarak düzeltiliyor ve ekranda bu ifadenin yalnızca kardeşler için kullanılabileceğine dair bir uyarı çıkıyor.

Benzer şekilde 'South Korea' yani Güney Kore ifadesi yazılmak istendiğinde, cihaz kelimeyi otomatik olarak 'Puppet State' yani 'Kukla Devlet' olarak değiştiriyor.

Telefon her 5 dakikada bir gizlice ekran görüntüsü alıyor

En dikkat çeken düzenek ise telefonun arka planda çalıştırdığı gizli kayıt sistemi oldu. Cihaz, kullanıcının hiçbir müdahalesi olmaksızın her 5 dakikada bir otomatik olarak ekran görüntüsü alıyor. Bu görüntüler, telefonun içerisinde kullanıcının erişemediği gizli bir klasörde depolanıyor ve silinmelerine izin verilmiyor.

Elde edilen bilgilere göre bu ekran görüntüleri yalnızca cihazda saklanmıyor. Devlet otoritelerinin erişebildiği sistemlere rastgele zamanlarda aktarılıyor.

İnternet yerine yalnızca devletin kontrol ettiği intranet sistemi var

Bu akıllı telefonlarda klasik internet erişimi tamamen engellenmiş durumda. Cihazlar Google, sosyal medya platformları veya bağımsız haber siteleri gibi dış kaynaklara bağlanamıyor. Bunun yerine yalnızca devlet tarafından oluşturulan kapalı bir intranet ağı kullanılıyor. Ağa giriş ise vatandaşlara verilen kimlik numarasına benzer özel bir kodla yapılıyor.

İntranet ağı üzerinden sadece devlet kaynaklı haberler, propaganda içerikleri ve izin verilen uygulamalar görüntülenebiliyor. Böylece cihaz, dış dünyayla bağlantısı koparılmış bir şekilde yalnızca hükümetin onayladığı bilgilerin dolaşıma girdiği kapalı bir sistem içinde çalışıyor. 

Uzmanlara göre bu telefonlar, dünyadaki pek çok ülkede kullanılan iletişim araçlarının aksine, doğrudan denetim ve kontrol amacıyla tasarlanmış örnekler arasında yer alıyor.

Dilerseniz içeriğimizi yapay zekanın yorumuyla da dinleyebilirsiniz!

Bu içerik Google yapay zeka destekli bir not alma uygulaması olan NotebookLM ile oluşturuldu.

İlginizi çekebilir:

Ultra Zenginler 2025 Yılında Paralarını En Çok Neye Harcadı?
Asansörlerde Neden Ayna Vardır?
16 Yaşında Aldığı Karar Sayesinde 2.3 Milyon Dolar Kazanan Genç: Alan Adı Hayatını Değiştirdi
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Yaşamını Yitirdi
Cem Küçük İletişim Başkanlığı'ndan İstifa Eden Furkan Torlak'a Yüklendi
İstanbul'a Kar Yağacak mı? Türkiye ‘Zemheri' Soğuklarına Teslim Oluyor: 25 Aralık'tan Sonra Kar Geliyor!
YORUMLAR
29.11.2025

bizimkinin de böyle bir şey yaptığını düşünsene:) ekran görüntüsünde türbanlı, yengem sakız orucu bozar mı yoğurt gay yapar mı gibi şeyler çıkar:D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ