Devlet Sırrı Sayılacak: TBMM'de Gizli Ukrayna Oturumu

TBMM'de birazdan Ukrayna için kapalı oturum yapılıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bilgilendirme yapacağı toplantıda konuşulanlar devlet sırrı kabul edilecek. Milletvekillerinin toplantıya ilişkin açıklama yapması da yasaklanacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis Genel Kurulunu Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizle ilgili bilgilendirecek.

Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

Adan, birleşimin başlangıcında yürütmenin, Ukrayna'da yaşanan son gelişmelere ilişkin gündem dışı söz talebi olduğunu aktardı.

Konuşma süreleri

Bu isteği yerine getireceğini belirten Adan, talep olması halinde siyasi partilere de söz hakkı vereceğini söyledi. Adan, yürütme için 20, Mecliste grubu bulunan siyasi parti temsilcileri için 10 ve grubu bulunmayan bir milletvekili için 5 dakika konuşma süresi tanıyacağını belirtti.

Oturumun kapalı olması için AK Parti önerge verdi. Oylamaya sunulan önerge kabul edildi. Genel Kurul'un üyeler dışında boşaltılmasının ardından kapalı oturuma geçildi. Meclis basın kordidorundaki genel kurula bakan ofisler de kapatıldı.

Devlet sırrı kabul edilecek

Toplantıda konuşulan tüm bilgiler devlet sırrı olarak kabul edilecek. Gizli oturumda tutanakları yeminli stenograflar tutacak. Kapalı oturumun tutanağı daha sonra bir zarfa konularak görevli katip üyelerce mumla mühürlenecek ve Meclis arşivine kaldırılacak.

Görüşmede milletvekillerine yardımcı olmak amacıyla sağır ve dilsiz kavaslar görev yapacak.

Oturuma katılan milletvekillerinin konuyla ilgili açıklama yapması da yasak olacak.

TBMM'de “gizli oturum” nasıl yapılıyor?

  • TBMM Genel Kurulu’nda gizli oturum yapılması durumunda oturum tutanağını yeminli stenograflar tutuyor.

  • Görüşmede milletvekillerine yardımcı olmak amacıyla sağır ve dilsiz kavaslar görev yapıyor.

  • Oturum bitince ilgili tutanak metni bir zarf içerisinde katip üyeler tarafından mumla mühürleniyor ve TBMM gizli evrak arşivine kaldırılıyor.

  • Oturumda tüm konuşmalar devlet sırrı olarak kabul ediliyor.

  • Bu nedenle milletvekilleri konuyla ilgili açıklama yapamıyor.

  • Gizli görüşme tutanağı 10 yıl boyunca sır olarak saklanıyor.

  • Bu süre bitiminde ise o günkü TBMM yapısında grubu olan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine arşivdeki gizli tutanak, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamayla kamuoyuna açılabiliyor.

TBMM'de en son gizli oturum ne zaman yapılmıştı?

TBMM’de en son 28 Şubat 2020’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’te 34 can kaybı vermesinin ardından 3 Mart 2020’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’deki gelişmelerle ilgili milletvekillerine sunumlarını gizli oturumda yapmıştı.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
02.03.2022

reuters'tan ogreniriz, nede olsa alinan kararlari once onlar biliyor..

02.03.2022

Üstüne Yeliz yayın açıyormuş…

02.03.2022

Devlet sırrıymış peh. Daha halkın sorunlarıyla ilgilenemiyorlar gelmiş ukrayna rusya meselesini konuşuyorlar , sanki anlayacaklar q. Reuters, 2 3 güne ortaya koyar neler olduğunu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ