Devlet Okulları İçin 'Niteliksiz Eğitim' Vurgusu: Dünya Ebeveyn Anketi'ne Göre Türk Ailelerin Üçte Biri Çocuklarının Geleceğinden Endişeli

Londra merkezli Varkey Vakfı 29 ülkede, yaklaşık 30 bin anne-babayla görüştü. Türkiye’den bin ebeveynin dâhil edildiği araştırmaya göre, her üç Türk ailesinden biri terör ve çatışmaları çocuklarının geleceği için en büyük endişe kaynağı olarak görüyor. Ailelerin yarısı okullardaki güvenlikten de kaygı duyuyor.

Hürriyet’ten Önder Öndeş’in haberine göreDünya Ebeveyn Anketi’ne göre, Türk ebeveynler çocuklarının güvenliği konusunda en büyük endişeye sahip ikinci ülke. Anne-babalar ayrıca devlet okullarında verilen eğitimi de yeterli bulmuyor.

İşte çalışmadan Türkiye ile ilgili öne çıkan bazı dikkat çekici bulgular:

Ailelerin yüzde 33’ü terör ve çatışmalar nedeniyle çocuklarının geleceğinden endişe ediyor. Türkiye bu oranla Almanya’nın ardından ikinci sırada.

Aileler kaygılı

Okullarla ilgili güvenlik endişesi yaşanıyor. Ailelerin yüzde 44’ü bu konuda kaygılı. Türkiye; Meksika, Hindistan ve Güney Afrika ile birlikte kaygı düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler arasında.

Sadece yüzde 24’ü devlet okullarını ‘kaliteli’ buluyor

Ebeveynlerin sadece yüzde 24’ü devlet okullarını ‘kaliteli’ buluyor. Yüzde 38 ise niteliksiz bir eğitim verildiği görüşünde. Devlet okullarının en kaliteli bulunduğu ülke ise yüzde 90 ile Finlandiya. Türkiye’de ailelerin yüzde 82’si ‘yeterli gelire sahip olduğunda’ çocuklarını özel okula gönderebileceğini söylüyor. Bu oranla Hindistan’ın ardından ikinci sıraya yerleşiliyor.

Her 10 aileden 8'i için üniversite 'çok önemli'

Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde üniversite eğitimi, başarılı bir kariyer için ‘çok önemli’ olarak görülüyor. Türkiye’de her 10 anne-babadan 8’i bu görüşü paylaşırken; ilk sırada yüzde 92 ile Kolombiya ve Şili yer alıyor. Fransa, İngiltere ve Almanya’da bu oran yüzde 35’i aşmıyor.

Spora ve sanata yatırım beklentisi

Ailelerin yüzde 52’si çocuklarının okullarında spor ve sanat çalışmaları gibi ders dışı aktivitelere ek yatırım yapılmasını bekliyor. Bunu yüzde 50 ile teknoloji ve yüzde 44 ile öğretmenler takip ediyor.

En umutlu ülke Peru, en karamsar Japonya

Türkiye’de ailelerin yüzde 49’u çocuklarının geleceği konusunda iyimserken, yüzde 22’si karamsar. Dünyada ise ailelerin yüzde 60’ı geleceğe umutlu bakıyor. En umutlu ülke yüzde 83 ile Peru, en karamsar ise yüzde 28 ile Japonya. Avrupa’da çocuklarını güzel bir geleceğin beklediğini düşünenlerin en fazla olduğu ülke yüzde 73 ile Finlandiya. Almanya, Fransa, İtalya gibi AB’nin gelişmiş ekonomilerinin ortalaması ise yüzde 40’ın altında.

Anketin Türkiye analizleri için tıklayınız.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
13.03.2018

Milli eğitim problemli olabilir evet eğitim sistemi de olabilir ama bir de ülkede veli gerçeği var kimse kusura bakmasın herkesin çocuğu prens prenses...

Pasif Kullanıcı
13.03.2018

Kesinlikle katılıyorum. Çocuklarını içlerinde ukte kalmış bir eziklikle prens prenses edalarıyla büyütüp..ego manyağı bireyleri okullara ve topluma salıp..sonra bu çocuk neden böyle oldu diyemezsin.

13.03.2018

Okullarda öğretmen namına bir kişi ya var ya yok.Öğrencilerden dersen herkesin çocuğu bir prenses bi prens.Ne öğrencide öğretmen saygı var ne öğretmenden öğrenciye.Okullarda yaşını doldurmuş yaşlı ve tahammülsüz öğretmenler var.Geçim derdinden çıkmıyorlar.Buda ayrı bir konu tabi. Çağ öncesi eğitim alıyor çocuklar.Duyduğum kadarıyla ev ödevi yüklemeleri var bol bol.Eğitimimizin temelinde çocukların insanı değerlerine vermesi gerektiğini öğrenerek başlamaları gerekiyor.ana okullarında yıllarca velileri biz öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştiriyoruz zırvalarıyla kandırıp iyi paralar topladılar.Sahi o çocuklar noldu hangisi bilime insanlığa bir katkıda bulundu? Ortalık ruhsuz saygısız sevgisiz bencil çocuklarla doldu.bunun yanı sıra bide bunların büyüynleri var meslek sahibi oldular ama insan olamadılar.Örneklemeleri çoktur.Vicdansız doktorlar, hemşireler, duyusuz öğretmenler, rüşvetle cebini dolduran mühendisler, hakimleri savcılar.Hergün yeni bir haber okuyoruz.

13.03.2018

Öncelikle 2000 kuşağından olduğumu belirteyim. Ben dahil çevremdeki insanlar ve arkadaşlarım Türkiye'de kalmak istemiyor, herkes yurtdışına gitmek istiyor. Hepimiz geleceğimizden endişe duyuyoruz.

TÜM YORUMLARI OKU (19)