Devlet Memurlarının Ücretsiz İzin Şartları Nelerdir? Ücretsiz İzin Hakkı Süresi Ne Kadar?

Birçok lise veya üniversite mezunu vatandaş özel sektörde iş bulamadığı için veya özel sektör şartlarından memnun olmadığı için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek devlet birimlerinde memur olarak çalışmak istiyor. KPSS sınavına giren vatandaşların çalışmak istedikleri devlet kurumuna ve görev alacağı statüye göre belirli bir baraj puanı üzerinde alarak yaptığı tercihlere göre ataması gerçekleşiyor. Ayrıca devlet memurlarının çalışma hakları da ilgili yasalarca düzenlenmiştir ve özel sektöre göre farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklardan biri de ücretsiz izin konusunda devreye giriyor. Her çalışanın belli şartlar dahilinde ücretsiz izne çıkma hakkı bulunmaktadır. Peki, memurlarda ücretsiz izin şartları nelerdir? Ücretsiz izin kaç gün alınabilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Her çalışanın izin hakkı bulunmaktadır ve izinler de kendi arasında ücretsiz ve ücretli izin olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ücretsiz izin hakkının farkı ise adından da anlaşılacağı gibi izinde olduğu süre boyunca işveren tarafından herhangi bir ödeme alınmamasıdır. Ücretsiz izin hakkı çalışan tarafından talep edilebildiği gibi işveren tarafından da verilebilmektedir. Fakat işverenin ücretsiz izin talebini çalışan istemediği sürece kullanmayabilir. Ücretsiz izin alabilmenin bazı şartları ve süreleri bulunmaktadır. Bu şartlar özel sektör ve devlet sektörüne göre farklılıklar göstermektedir. Birçok memur hangi durumlarda ve ne kadar süre ile ücretsiz izin alabileceğini internet üzerinden araştırıyor. Devlet memurlarında ücretsiz izin şartlarına ve ücretsiz izin günlerine dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Devlet Memurlarının Ücretsiz İzin Şartları Nelerdir? Ücretsiz İzin Hakkı Süresi Ne Kadar?

Ücretsiz izin hakkı hem özel sektörde hem de devlet kurumunda çalışanlara yasal olarak tanınan bir haktır. Ücretsiz izne çıkan bir çalışan izinde olduğu günler için herhangi bir ücret almamaktadır. Ayrıca ücretsiz izin almak için belirli şartları sağlamak gerekmektedir. Ücretsiz izin şartları devlet memurları ve özel sektör çalışanları için değişmektedir. Devlet memurlarının ücretsiz izin şartları ve süreleri kanunlarca şu şekilde belirlenmiştir;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 108 inci maddesinde aylıksız izin hakları düzenlenmiş bulunmakta. Söz konusu 108 inci madde de;

A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

B) Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir.

C) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması hâlinde bu iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmi dört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eşlere kullandırılabilir.

D) Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile 77'nci maddeye göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir.

E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72'nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.

F) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

G) Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

İstifa Eden Memur Geri Dönebilir Mi? Memur İstifa Yönetmeliği...
Memur Derece Hesaplama Tablosu: Memur Kadro Cetveli ve Memur Sınıfları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı