Business HT'de yer alan habere göre; özel İletişim Vergisi (ÖİV),GSM işletmelerinin gelirlerinden hazine payı, Katma Değer Vergisi (KDV) ve Evrensel Hizmet olmak üzere her yıl sabit gelir elde edilen iletişim sektöründen, bu sene ve gelecek sene 4.5G lisans bedeliyle birlikte iki yılda toplam 39.2 milyar lira tutarında katkı sağlanacak. Bunlara ilave olarak iletişim sektöründen bütçeye ayrıca, şirket kazançlarının yüzde 20’si oranında Kurumlar Vergisi ilecep telefonu satışlarından yüzde 20 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve yüzde 18 oranında KDV geliri elde ediliyor.
TBMM’ye sunulan 2016 yılı bütçesine göre, telefon faturaları üzerinden gelecek yıl 5 milyar 262 milyon lira tutarında Özel İletişim Vergisi geliri elde edilecek. 2014 yılında 4.7 milyar lira olan ÖİV gelirlerinin bu yıl sonunda ise 4 milyar 897 milyon liraya ulaşması bekleniyor.
GSM şirketlerinin, kârlı olmadığı için tek başlarına yatırım yapamadıkları merkezden uzak yerleşim yerlerine haberleşme hizmeti götürülmesi ve telekomünikasyon sektörüne yönelik Ar-Ge faaliyetleri için kullanılmak üzere iletişim sektörünün yıllık net satış hasılatının yüzde 1’i oranında alınan Evrensel Hizmet Gelirleri’nden ise bu sene 888 milyon lira elde edilirken, gelecek yıl bu rakamın 982 milyon liraya çıkması öngörülüyor.
2 yılda 9.1 milyar KDV
GSM şirketlerinin aylık brüt gelirlerinin yüzde 15’i oranında her ay ‘hazine payı’ alınarak, bütçeye aktarılıyor. Bu kalemden elde edilen gelirin 2015 yıl sonunda 2.5 milyar liraya, 2016 yılında ise 3.1 milyar liraya ulaşması bekleniyor. İletişim sektöründe, düzenlenen fatura bedelinin yüzde 18’i kadar KDV alınıyor. Faturadan KDV gelirinin bu yıl sonunda 4.4 milyar lira, gelecek yıl da 4.7 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.