Develer çöl ile o kadar iç içedir ki onları başka bir yerde hayal etmek çok zordur. Ya onları yanlış değerlendiriyorsak? Ya bu büyük hörgüçler, ayaklar ve gözler farklı bir iklim ve farklı bir zaman için evrildiyse? Bu konuşmada, Radiolab'dan Latif Nasser, çok küçük ve çok ilginç bir fosilin, develere ve aslında dünyaya bakışını nasıl değiştirdiğinin şaşırtıcı hikâyesini anlatıyor.
Onedio'da izlediğim en iyi videolardandı. Böyle şeyler keşke TV'de yayınlansa diye düşünüyor insan ama reyting kurbanı olur reklam almaz yine sadece belgesel kanallarında yayınlanır ve yüzde 1-2'den fazla izleyen olmaz. Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığına dair ders niteliğinde, önyargıları yıkan bir çalışma.
finalde cok derin felsefi mesaj vermis. bulundugumuz anda kelebek gibiyiz. kelebek kadar kisa omurlu ve gecici. kelebek icin agaclar sabittir, orman degismez hep aynidir ama uzun yillar icinde bakarsan agac buyur, olur, yerini yeni agaclar alir. hatta daha uzun cercevede iklim degisir orman yok olur, cayira doner, sonra gene orman olur, daha ilerisinde bir okyanusun tabani bile olabilir. hic bir seyin sabit olmadigi, surekli degistigi dinamik bir evrende bulundugumuz kisa anin statiginin mutlak oldugunu saniyoruz.
kuzey amerikadaki deve türleri son buzul devrinde tükenmiş geriye amerikada lamalar kalmış sadece, bir de eski dünyadaki tek ve çift hörgüçlü develer, nesli tükenmiş bazı develer bugünkülerden çok büyüktü http://valentint.blog.bg/photos/178454/original/megacamellos_by_homero13-d7ccsgj.png